Molson Coors a cumparat compania StarBev, care detine in Romania compania Bergenbier, pentru 2,6 mld. euro. De ce a platit producatorul berii Miller miliarde de euro pentru 9 fabrici din ECE?
Molson Coors Brewing Company, compania care produce berea Miller si care este prezenta in principal pe pietele din Canada, SUA si Marea Britanie, a semnat un acord definitiv cu StarBev L.P., detinut de fondurile “CVC Funds”, in vederea achizitionarii StarBev pentru suma de 2,6 miliarde euro. StarBev detine 9 fabrici de bere in Europa Centrala si de Est, inclusiv fabrica Bergenbier din Romania.

StarBev a inregistrat vanzari de 0,7 mld. euro in 2011 si profit operational EBITDA - inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare - de 241 de milioane euro.

Pretul de cumparare reprezinta un multiplu aproximativ de 11 al valorii EBITDA.

“Achizitia StarBev se incadreaza perfect in strategia Molson Coors de dezvoltare a portofoliului de marci premium si de extindere catre pietele cu potential de crestere din toata lumea,” a spus Peter Swinburn, presedinte si CEO Molson Coors. “Piata de bere din Europa Centrala si de Est este atractiva, avand tendinte istorice de dezvoltare si potential de revenire pe masura ce regiunea se intoarce la ratele de crestere din perioada pre-criza”.

„StarBev, ca lider de piata in regiunea CEE, ofera companiei Molson Coors o platforma importanta de crestere si un fundament excelent de la care sa extindem marcile noastre-cheie, cum este Carling, in Europa Centrala si de Est. Staropramen, marca internationala flagshipa companiei StarBev, va imbogati - de asemenea - portofoliul nostru in unele dintre pietele pe care suntem prezenti sau pe care le avem in vedere”, spune presedintele companiei.

Cu un numar de peste 4.100 de angajati, compania de bere StarBev detine operatiuni de productie in Republica Ceha, Romania, Serbia, Croatia, Bulgaria, Ungaria, Muntenegru si vinde marcile sale atat pe aceste piete, cat si in Bosnia-Herzegovina si Slovacia. Aflat in topul primelor trei companii de bere in fiecare dintre aceste piete, StarBev produce anual 13,3 milioane hectolitri. Portofoliul sau de peste 20 de marci cuprinde campionii locali Borsodi, Kamenitza, Bergenbier, Ozusko, Jelen si Niksicko, precum si marcile Stella Artois, Beck’s, Hoegaarden, Lowenbrau si Leffe distribuite sub licenta.

In urma achizitiei, Molson Coors estimeaza ca o parte semnificativa din veniturile sale vor proveni din pietele emergente si cele de crestere. Este de asteptat ca pietele din CEE sa beneficieze pe termen lung de tendintele de crestere a volumului si a consumului per capita.

Peter Swinburn a adaugat ca “incheierea de achizitii targetate care extind prezenta noastra globala si conduc la cresterea valorii in beneficiul actionarilor reprezinta un pilon-cheie al strategiei noastre de crestere declarate. Ne angajam sa fim un cumparator disciplinat. Credem ca aceasta achizitie atractiva din punct de vedere financiar, care indeplineste toate cerintele noastre de obtinere a unui randament corespunzator capitalului investit, este in linie cu aceste obiective”.

Molson Coors estimeaza ca tranzactia va avea rezultate in beneficiul actionarilor in primul an integral de operare si va genera pana in 2015 aproximativ 50 de milioane dolari prin implementarea de sinergii operationale, in principal provenind din eficientizarea procesului de productie, achizitii, sistematizari si arii adiacente.

Tranzactia urmeaza sa fie aprobata de autoritatile europene in domeniul concurentei, finalizarea sa fiind estimata pentru al doilea trimestru al anului 2012. In urma incheierii tranzactiei, StarBev va opera ca o unitate de business de sine-statatoare in cadrul Molson Coors, iar sediul sau central va ramane in Republica Ceha.

Molson Coors are asigurate resursele de finantare pentru a incheia procesul de achizitie. La cursul de schimb valutar curent, finantarea permanenta a achizitiei este prevazuta sa fie alcatuita din 3 miliarde dolari din surse proprii si imprumuturi, la care se adauga 500 de milioane de euro (667 milioane USD) obligatiuni emise catre vanzator, care le permit acestora sa participe in tranzactii viitoare.

Morgan Stanley & Co. LLC a condus tranzactia efectuata de Molson Coors in calitate de consultant financiar principal, alaturi de Barclays Capital si Deutsche Bank Securities care au co-participat in calitate de consilieri financiari. Morgan Stanley Senior Funding, Inc. si Deutsche Bank Securities asigura angajamentul de finantare in aceasta tranzactie. Kirkland & Ellis LLP a asigurat companiei Molson Coors asistenta juridica.

Pana la aceasta tranzactie, Molson avea vanzarile concentrate pe pietele mature din Canada, SUA si Marea Britanie, spre deosebire de competitorii mai mari Anheuser-Busch InBev si SABMiller .


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri