Cupru Min a fost vanduta de stat deoarece este o companie neprofitabila, iar o investitie de miliarde de euro din partea statului pentru revitalizarea acesteia ar fi creat un deficit enorm, cumparatorul avand si posibilitatea de a vinde mai departe, a afirmat premierul Ungureanu.
"In ultimii 20 ani, nu a existat companie gestionata de stat in domeniul minier care sa fi fost profitabila, sunt pompe care absorb bani din buget pentru a le tine la suprafata. Daca eliminam subventiile si arieratele, constatam ca nu sunt in niciun fel profitabile. Incetul cu incetul, statul s-a necajit subalimentandu-le financiar, oferindu-le iluzoriu posibilitatea investitiei straine care nu a prea venit, iar privatizarea lor, destul de dificila altminteri, nu incepe astazi, ci a inceput cu mult timp inainte, in anii '90. Presupunand ca am fi facut o enorma investitie, de ordinul miliardelor de euro sau dolari, noi am fi creat un deficit enorm", a spus Ungureanu, la postul public de radio.

Intrebat care sunt investitiile asumate de cumparator, premierul a aratat doar ca nimeni nu cumpara pentru a vinde mai departe, dar a nuantat imediat, scrie Mediafax.

"Nimeni nu cumpara ceva doar ca sa aiba sau ca sa vanda mai departe. Bun, pot sa vanda mai departe, fara discutie, dar la capat se afla un profit, pentru ca altfel sunt bani aruncati la gunoi", a afirmat Ungureanu.

El a sustinut ca pretul de vanzare a Cupru Min a fost "foarte bine consolidat, pe o evaluare precisa" si ca statul nu ar fi avut oricum capacitatea de a exploata societatea in lipsa tehnologiei si a investitiilor necesare.

Potrivit premierului, Cupru Min este si o companie izolata economic, deoarece minereul extras ar fi trebuit sa ajunga la Zlatna, la o uzina intre timp distrusa si vanduta la fier vechi.

Intrebat unde o sa ajunga minereul in aceste conditii, premierul a raspuns ca "o sa aiba grija investitorul, ca are tot interesul pentru asta".
El a aratat ca statul va incasa redevente de la Cupru Min, dar nu a putut indica suma care ar urma sa fie astfel varsata la buget, sustinand ca trebuie vazut planul de exploatare al cumparatorului.

"In acest moment este un contract de privatizare, care va fi planul de business va fi altceva", a spus Ungureanu.

La inceputul saptamanii trecute, firma canadiana Roman Copper Corp. a castigat licitatia pentru preluarea Cupru Min Abrud la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.

Roman Copper este o corporatie fondata de banca de investitii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiana cu activitati de investment banking, care ofera servicii de consultanta pentru finantare corporatista, restructurare financiara si in domeniul fuziunilor si achizitiilor.

Ministerul Economiei a transmis ca Bayfront Capital Partners din Canada, actionarul unic al firmei Roman Copper, va sustine preluarea actiunilor detinute de stat la Cupru Min Abrud si plata datoriilor acestora cu participarea unor investitori din Canada, Europa si SUA.
Ministerul nu a precizat la ce investitori se refera.

Un document oficial releva ca pretul de licitatie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societatii si cantitatea de cupru care poate fi exploatata in urma unor investitii estimate chiar de conducerea unitatii, nu de catre un evaluator independent, fara sa fie luata in considerare si valoarea zacamantului.

Pentru stabilirea pretului de pornire la licitatie a fost aplicata metoda activului net corectat, in care bunurile necesare exploatarii sunt evaluate diferit de activele considerate fara valoare, si a cash-flow, respectiv a fluxului de numerar, in conditiile in care compania, care detine exploatarea Rosia Poieni unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei si care a intrat pe profit in ultimii doi ani, a fost tratata de stat ca fiind in stare de faliment si criza de lichiditati.

Patrimoniul Cupru Min pe baza caruia a fost stabilit pretul la licitatia pentru vanzarea companiei a fost evaluat de catre o firma cu sediul intr-un apartament din judetul Alba, pe baza unor date culese in 2008 si actualizate in 2010, firma fiind detinuta de membrii aceleiasi familii.
Firma "Evaluar" din Alba-Iulia, cu un numar mediu de patru angajati in 2010 si un capital social subscris de 5.000 lei, a evaluat doar patrimoniul companiei, nu si volumul de investitii care trebuie asumate de catre cumparator.

Informatia a fost confirmata de reprezentantii Ministerului Economiei. "Evaluar, din cate imi amintesc", a afirmat joi Sorin Gaman, director in Ministerrul Economiei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri