Chiar si cu datorii de doar 300.000 de lei la bugetul de stat, unele firme s-au trezit ieri cu conturile blocate. In total, AVAS a instituit acum doua zile poprire asupra conturilor pentru 1.195 de societati. Datoriile totale ale acestor debitori se ridica la circa 11 milioane RON, bani nevirati catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, si circa 19,5 milioane de dolari, creante bancare, preluate de la Bancorex, BCR si Banca Agricola.

Comunicatul AVAS precizeaza ca poprirea conturilor a fost realizata dupa epuizarea celorlalte metode de valorificare. "Au fost facute notificari, solicitari de plata, au avut loc intalniri, iar acolo unde nu s-a ajuns la nici o intelegere am trecut la poprirea conturilor. Daca nici asa nu ne acoperim datoria, vom solicita falimentul firmelor, desi multe sunt deja in faliment. Apoi trecem la vanzarea de active", ne-au declarat reprezentanti ai AVAS.

Firmele de stat, cei mai mari datornici

"Pe toti rau-platnicii care stiu ca au datorii la AVAS ii sfatuiesc sa le plateasca rapid pana la ultimul leu, conform legii. In caz contrar avem la dispozitie si vom folosi varianta executarii silite, prin scoaterea la licitatie publica a tuturor bunurilor urmaribile pe care le detin, pana la stingerea completa a datoriei", a declarat presedintele AVAS, Razvan Orasanu.

Procedura de blocare a conturilor s-a aplicat indiferent de valoarea creantei. Consultand lista AVAS, am observat ca firma Vilfast SRL din Ramnicu Valcea, avea o datorie de doar 31,54 RON. In schimb, cele mai mari datorii par a le avea companiile de stat. De exemplu, Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest SA are o creanta totala de 15.291.784 RON. Filiala Bradmin a aceleiasi companii are o datorie de peste 17 milioane RON.

Cu conturile blocate, firmele isi pot folosi banii din banci doar pentru a plati salariile si datoriile catre Sanatate. Pentru orice alte plati este necesara aprobare de la AVAS.

Printre debitorii ale caror conturi au fost blocate se numara si societatile Comcereal Dolj, Progresul Ploiesti, Transporturi Rutiere Onesti, ACR Sucursala Gorj, CMC International Impex, Asociatia Sportiva Politehnica Timisoara, Bidepa Security Bucuresti, Federal Coop Brasov.

Banca cu dobanda 0%

La mijlocul lunii februarie, AVAS a mai blocat conturile a peste 500 de firme, valoarea supusa recuperarii fiind de 109 milioane RON. "Statul nu este o banca cu dobanda 0 la suta pentru rau-platnici. Plata taxelor si impozitelor trebuie sa devina un reflex normal al societatilor comerciale", declarase atunci presedintele AVAS, Razvan Orasanu. Am incercat ieri sa aflam de la AVAS cate firme romanesti, in medie, au datorii la bugetul de stat, dar nu am reusit.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri