Situatia pe platforma societatii brasovene de tractoare, Tractorul UTB, se mentine tensionata. Aceasta dupa ce saptamana trecuta s-a incheiat fara ca 2.600 de angajati sa-si fi primit lichidarea salariala pe luna trecuta.

Mai mult, societatea are de platit obligatiile financiare asumate fata de cei peste 360 de fosti salariati concediati colectiv, la inceputul lunii, precum si facturile curente la utilitati. Resurse financiare ar fi, dar, pentru prima data, returnarea TVA, in valoare de 35 de miliarde de lei vechi pentru luna ianuarie, la care se adauga alte 15 miliarde pentru luna februarie, a fost refuzata de Sebastian Bodu, presedintele ANAF.

TVA s-ar intoarce tot la stat

Directorul general al societatii Tractorul, Titu Serban, ne-a declarat: "I-am explicat presedintelui Bodu ca suntem indreptatiti la restituirea TVA, dar dumnealui sustine ca in Legea nr. 137/2002, privind accelerarea privatizarii, nu se mentioneaza explicit ca aceasta se poate face si in cazul unei societati aflate in administrare fiscala. N-am reusit sa il conving, chiar daca i-am spus ceea ce stie foarte bine, jurist fiind: ceea ce legea nu prevede este admis. Mi-au dat dreptate toti avocatii si judecatorii cu care am discutat. Probabil lui Bodu ii este frica sa aprobe returnarea TVA pentru ca guvernarea este trecatoare si, in anii viitori, ar putea fi dat in judecata pentru luarea acestei decizii".

La randul sau, Aurelian Danu, prefectul Brasovului, prezent la dicutia de la ANAF, sustine: "Totusi, in Legea nr. 137, exista o prevedere (art.7, alin.5, lit.c) conform careia in timpul procesului de preluare a unui pachet de actiuni nu se aplica masurile de sechestru. Asa ca am convenit cu ANAF sa faca o intampinare de interpretare catre Comisia fiscala de la Guvern. Specialistii urmeaza sa sublinieze ca aceasta este o masura legala si realizabila. Oricum, cea mai mare parte a banilor s-ar intoarce la bugetul de stat, prin achitarea impozitelor pe salarii, asigurarilor sociale, a facturilor la utilitati si a altor datorii".

Privatizare sau lichidare

Pentru detensionarea situatiei, astazi, la Prefectura Brasov, a fost convocata Comisia de dialog social, urmand a se discuta si implicatiile tergiversarii privatizarii. Cu toate ca, din cate se stie, de la inceputul saptamanii trecute reprezentantii Mahindra&Mahindra negociaza cu cei ai AVAS de dimineata pana seara tarziu diverse aspecte ale contractului de privatizare. "Daca Tractorul nu se privatizeaza cu indienii pana la sfarsitul lunii, asa cum am fost asigurati, atunci sa se aplice divizarea societatii si mentinerea structurii de productie a tractoarelor, iar restul sa intre la lichidare. Din nefericire, conducerea AVAS ramane cea mai bolnava institutie din Romania. Banii obtinuti din privatizari au fost tocati pe fel de fel de comisioane la avocati...", a declarat deputalul PD, Ioan Gontea.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri