Intreaga cantitate de vin scutit de taxe vamale care putea fi importata din Uniunea Europeana s-a epuizat din primele luni ale lui 2006. Productia interna dezastruoasa ar putea explica interesul subit pentru contingentul de 6 milioane de litri. O situatie fara precedent, care i-a luat prin surprindere pe importatorii traditionali. Ramasi fara obiectul muncii, acestora le ramane varianta de a aduce in tara vin cu taxe vamale de 60 la suta. Asta inseamna fie calitate mai proasta pe piata, fie atac la buzunarul consumatorului.
In ultimii ani, s-a tot spus ca prezenta vinurilor din strainatate pe rafturile romanesti este o alternativa de calitate la oferta autohtona. Asa a aparut Ordinul 746/2005, al Ministerului Economiei si Comertului, care stabileste deschiderea contingentelor tarifare la importul unor produse agricole transformate, originare din Uniunea Europeana. Cu alte cuvinte, vinul adus din UE este scutit de taxe vamale - evident, in limita unor cantitati stabilite la inceputul anului.

In 2006, contingentul la vin a fost stabilit la 60.000 de hectolitri. Anul trecut au fost solicitari pentru doar o treime din aceasta cota, dar anul acesta, surprinzator, cantitatea s-a epuizat in primele doua luni. O lovitura pentru importatorii traditionali.

Vin vrac, la tanc

Unde s-a evaporat licoarea fara taxe din UE? Importatorii spun ca la producatorii autohtoni. Anul trecut a fost dezastruos pentru vin, productia interna scazand la jumatate, si sunt semne ca recolta de anul asta va fi la fel de afectata.

Vlad Nastase, general manager Charmant Wines Collection, e insa indignat ca s-a adus in tara vin vrac, ieftin, in locul vinului imbuteliat, de calitate, pe care intentionau sa-l achizitioneze importatorii cu staif. Producatorii romani au luat vin la tanc, pentru cupaje (cupajarea este operatiunea de amestecare a doua vinuri de tarie alcoolica, aciditate, continut de zahar etc. diferite, rezultatul avand insusiri superioare unuia dintre vinurile initiale - n.r.), declara acesta.

Fiecare operator economic importator are dreptul la 500 de hectolitri de vin fara taxe. Daca un producator si-a infiintat, sa zicem, 20 de societati comerciale, si fiecare societate a facut importul maxim, totul e OK din punct de vedere legal. Insa ce se intampla mai departe cu vinul, dupa ce a ajuns in tara, e o problema pe care Ministerul Economiei nu mai are cum sa o controleze, adauga Nastase. Licoarea straina va sfarsi, mioritic, intr-o sticla cu eticheta romaneasca.

Primul venit, primul servit

E posibil ca vin din Italia, Spania sau Ungaria, scutit de taxe, sa fie vandut pe post de vin romanesc? Rodica Capatana, presedinte APEV (Asociatia Producatorilor si Exportatorilor de Vinuri), spune ca da: Se pot cupaja vinuri din comunitatea europeana cu vinuri din tari terte, cum suntem noi, insa numai in cazul vinurilor de masa. In Romania, piata este reprezentata masiv de vinurile de masa. Exista insa si pericolul ca amestecul sa nu fie realizat in limitele legale - 15 la suta vin de import, 85 la suta autohton. La noi, controlul nu exista.

Si firma al carei general manager este dna Capatana - Carl Reh Winery - a fost afectata de epuizarea contingentului. Cu toate acestea, presedintele APEV crede ca ceea ce s-a intamplat este, pana la urma, normal. Primul venit, primul servit, asta e principiul in toate tarile. Ca au importat unii mai mult si altii deloc, ca unii au cinci firme pe care pot sa aduca si altii doar una... asta e viata. Suntem intr-o piata libera.

Baza pentru spumant

Importul de vin varsat fara taxe nu e un fenomen caracteristic acestui an. Se importa vin vrac si inainte, spune Mihai Chitic, director comercial Halewood Romania. Foarte mari cantitati s-au importat in cazul vinului-baza pentru sampanie, pentru spumante... Asa se intampla in toata lumea: si Germania importa de la francezi, si francezii importa cateodata din Germania. Si noi am apelat la contingente pentru treaba asta, avem un vin spumant care se face in tanc.

Vinul vrac de import se mai poate folosi la noi pentru producerea de vinuri speciale - vermut, de exemplu -, avand si avantajul pretului mic, explica directorul Halewood. E un excedent de vinuri de masa pe piata internationala, niste vinuri onorabile, care nu depasesc 30 de centi. Anul asta am fost nevoiti sa cumparam struguri, am platit 32 de centi. Va dati seama cat de competitiv e vinul de-afara. Vinul romanesc a ajuns sa fie mult prea scump pentru cat de prost e.

Sah-mat la consumator...

In schimb, Sorin Petrescu, de la Vinimondo, sustine ca epuizarea atat de rapida a contingentului il priveaza pe consumatorul roman de vinurile bune si de o oferta variata. Toata lumea s-a justificat ca a fost criza de struguri. Eu, daca sunt patron de hotel si am nevoie de nu stiu ce sampanie din afara, cum sa fac acum sa o mai am? Deocamdata, noi nu avem produse care sa concureze cu produsele astea, chiar daca suntem o tara viticola. Parerea mea e ca peste 60 la suta din vinurile autohtone sunt falsificate. Nu e niciun control, nu se aude nicaieri ca s-au confiscat vinurile... Noi aduceam vin cu certificat de analiza, de conformitate, de calitate.

...si la importator

Chiar sa se fi grabit, importatorii nu ar fi putut sa ia, dintr-odata, cota maxima de 500 hectolitri. Vinurile albe, in general, se imbuteliaza prin martie-aprilie. Vinul nou, spre exemplu - Beaujolais, in Franta, Novello, in Italia - iese prin toamna. Iar certificatul de import este valabil doar 60 de zile, spune Petrescu. Nu lucram pe stocuri facute la inceputul anului, puncteaza si Vlad Nastase, Charmant. Da, faci mai multe importuri, dar nu in primele doua luni pentru tot anul. Eu lucrez acum cu 6 tari, la fiecare am 3-4 producatori, mi-ar fi imposibil sa fac stoc de la toti.

Mai scump si mai prost

Care vor fi urmarile acestei situatii? O sa fac eforturi mari de a-mi mentine preturile, dar exista riscul ca ele sa creasca pe termen lung, spune Vlad Nastase. Am vorbit si cu alti importatori, si ei estimeaza ca stocurile de vin imbuteliat, din strainatate, se vor epuiza foarte repede, precizeaza, la randul sau, Mihai Chitic de la Halewood Romania. Deocamdata, nu ne permitem sa majoram preturile, consumatorul penalizeaza o astfel de atitudine. Incercam, cu partenerii nostri, sa suportam intr-un fel taxa vamala de 60 la suta. Dar, cu siguranta, pretul va creste din luna septembrie. Asta, pe fondul unei foarte probabile scaderi a ofertei interne.

Mai sunt probleme pe ici, pe colo

Cornel Dicu, director Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (ISCTV) din Ministerul Agriculturii, sustine ca nu este legal ca un producator roman sa foloseasca vin de import pentru cupaje. Daca are vin din import, trebuie sa scrie pe eticheta din ce tara provine. Nu are voie sa-l puna intr-o sticla romaneasca pe care e o indicatie geografica sau o denumire de origine ori un soi romanesc.
L-am intrebat daca se fac sau daca se vor face controale de calitate in acest sens. Se fac permanent. Sunt laboratoare, e un organism de inspectie specializat, in fiecare directie agricola, din fiecare oras, functioneaza inspectori... Se fac controale, se vede si pe piata. Mai sunt probleme pe ici, pe colo, dar nu grave.

Frumoase vorbe, numai ca datele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului arata altceva. Anul trecut, ANPC a facut o serie de controale in toata tara, atat la comercianti, cat si la producatori. Concluzia: 42 la suta din vinurile de pe piata sunt falsuri. Chiar si licori cu staif aveau in componenta coloranti, indulcitori de sinteza, zahar adaugat, arome sau nu se incadrauin tipul de vin declarat.

Suplimentarea contingentului - un vis imposibil

Multi importatori spera ca Ministerul Economiei sa suplimenteze contingentul pe anul in curs. Lucru imposibil, spun specialistii de la institutia cu pricina. Nivelul contingentului tarifar a fost convenit cu UE, in conformitate cu prevederile Acordului European care instituie o asociere intre Romania, pe de-o parte, si Comunitatea Europeana, pe de alta parte. Acordul a fost ratificat prin Legea 20/1993, luandu-se in considerare pozitia Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), care gestioneaza politica sectoriala a produselor agricole. Corespunzator, orice modificare a nivelului contingentului tarifar de import trebuie sa urmeze aceeasi cale legala, sens in care este necesara pozitia MAPDR, spun cei de la Ministerul Economiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri