In acest context, reprezentantii oamenilor de afaceri din acest domeniu au reclamat inexistenta in Romania, a unei legislatii coerente, a unui cod fiscal stabil, care sa le permita o proiectie a planului de afaceri pe o perioada durabila.
       
"In Romania a crescut numarul taxelor, iar cea mai noua taxa, cea pe viciu, unica de altfel in tarile din Uniunea Europeana, va duce la cresterea pretului pe hectolitrul de alcool pana la 800 de euro - unul dintre cele mai mari preturi din cadrul UE", a precizat pentru Rompres presedintele GARANT.
       
Numarul mare de taxe, birocratia, vor creste numarul agentilor economici ce lucreaza la negru si va reduce incasarile la bugetul statului, iar falimentarea agentilor economici corecti va scoate in somaj mii de angajati. Pentru preintampinarea acestei situatii, membrii GARANT propun Executivului sa reconsidere situatia taxelor si a impozitelor din Romania, sa constate ca este nevoie de un cod fiscal care sa le permita dezvoltarea afacerilor si sa alinieze legislatia romaneasca la cea europeana. Totodata, membrii GARANT au sesizat Curtii Constitutionale neconstitutionalitatea taxei pe viciu si asteapta raspunsul de la inalta Curte de Casatie si Justitie pe data de 28 martie.
       
Membrii GARANT considera ca eliminarea muncii la negru are un dublu sens. Pe de o parte va aduce mai multi bani la bugetul statului prin incasari de taxe si impozite, iar pe de alta parte va duce la imbunatatirea sanatatii populatiei, deoarece producatorii de alcool considera ca obtinerea acestuia in conditii neigienice, in diferite unitati din gospodariile populatiei, poate sa fie toxica, alcoolul fiind produs in conditii neigienice.

La cea de a IX-a editie a Salonului Bauturilor Alcoolice au fost prezenti primii 15 producatori de alcool si bauturi alcoolice din Romania care intrunesc si toate conditiile pentru a se prezenta cu produsele lor pe piata Uniunii Europene. Acestia au primit diplome si medalia de aur pentru produsele lor. Printre participanti se numara Alexandrion Grup Romania, Alcoprod Service, Alfincol, Distileriile Regun, Dumalex Group, Nic Prod Trans'97, Prodvinalco, SAB Radauti, Scandic Distilleries,Vincon, Zarea, Angelis.