Comisia Europeana a introdus taxe vamale antidumping pentru incaltamintea importata din China si din Vietnam. Producatorii romani spun ca noi vom beneficia doar indirect de pe urma deciziei.
Comisia Europeana a aprobat joi introducerea taxelor antidumping pentru incaltamintea din piele importata din China si din Vietnam, ceea ce a provocat protestele celor doua tari asiatice, transmite Reuters, citata de MEDIAFAX.

Comisia a hotarit, la propunerea comisarului european pentru Comert, Peter Mandelson, sa introduca taxe de 16,8% pentru articolele de incaltaminte importate din Vietnam si de 19,4% pentru cele din China. Incaltamintea sport si cea pentru copii vor fi scutite de taxele antidumping.

Maria Grapini, presedintele patronatului din industria usoara (FEPAIUS), sustine ca Romania va cistiga doar indirect de pe urma deciziei UE.

Probleme pe piata interna

Romania beneficiaza indirect, pentru ca oricum avea taxe vamale pe relatia China si Vietnam. Daca noi exportam in UE, iar importurile din China si din Vietnam in spatiul comunitar se incetinesc, atunci cu siguranta ca vom avea de cistigat, ne-a declarat Grapini.

Nu la fel stau insa lucrurile pe piata interna. In Romania intra, conform presedintelui FEPAIUS, cantitati enorme de produse chinezesti la preturi foarte scazute, ceea ce creeaza probleme majore producatorilor romani de incaltaminte. Cu toate acestea, romanii aplica deja taxe vamale mai mari decit cele europene la importul acestor produse. In momentul aderarii, romanii vor trebui sa scada nivelul taxelor, de la o medie de 30%, cit aplica importurilor chinezesti, la 19,4%, cit aplica UE.

Cu siguranta ca daca scadem nivelul taxelor la import ne va dauna. Va fi o alta presiune pe producatorul roman, pe linga cele deja existente. Oricum, am facut un studiu care spune ca activitatea ramurii noastre (industria usoara - n.r.) va scadea cu 40% in 2007 si cred ca este un pronostic optimist, sustine Grapini.

Taxe fara consultare

FEPAIUS se declara nemultumit de faptul ca nu a fost consultat in momentul in care au fost stabilite taxele vamale pentru anul 2006.

La cauciuc natural noi aveam 25%, UE avea 3%. Anul trecut am reusit o exceptare de la taxe, pentru ca pina la urma este materie prima, nu produs finit. Anul acesta, fara sa ne intrebe, au introdus taxa de 3%, desi nu aveam obligatii. La importul fibrei de lina extrafina (casmir n.r.), care nu se produce in Romania, exista exceptare, acum s-a stabilit, brusc, o taxa de 25%. Daca se pun taxe fara avertisment si consultare, atunci firma care traieste din asa ceva da faliment, a precizat Grapini.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri