Compania romaneasca de farmaceutice, Terapia, a fost achizitionata de compania indiana Ranbaxy, in ceea ce reprezinta tranzactia inceputului de an in Romania. O piata estimata la peste 1,3 miliarde de euro si un producator cu vanzari de 80 de milioane de dolari anul trecut, au reprezentat ingredientele care au atras in tara noastra un nou jucator important pe piata mondiala a farmaceuticelor
Ranbaxy Laboratories, cel mai mare producator de medicamente din India, a anuntat astazi ca a achizitionat compania romaneasca de farmaceutice Terapia. Valoarea tranzactiei se ridica la 324 milioane de dolari, Rambaxy detinand o cota de 96,7% din actiunile producatorului autohton.

Aceasta achizitie este o mutare strategica pe piata europeana a Ranbaxy Laboratories, care doreste sa atinga vanzari de doua miliarde de dolari pana in 2007, devenind astfel una din primele cinci companii de profil din lume. Pentru Ranbaxy, achizitionarea Terapia va deschide noi oportunitati pe piata cu cea mai mare crestere din Europa Centrala si de Est.

"Terapiareprezinta o deosebita valoare pentru compania noastra, iar preluarea Terapia transforma Ranbaxy in al 5-lea mare producator de medicamente generice din lume. Preluarea Terapia aduce pentru Ranbaxy un potential de dezvoltare de noi produse, un flux complet de productie, costuri reduse de productie, proximitate si acces pe piata cu cea mai mare crestere din Europa Centrala si de Est, a declarat in cadrul unei conferinte de presa Malvinder Mohan Singh, CEO & Managing Director alRanbaxyLaboratoriesLimited.

Compania indiana va prelua pachetul de actiuni de la fondul de investitii Advent International Corp., fostul actionar majoritar al producatorului clujean Terapia. In urma acestei tranzactii, Rambaxy Laboratories isi va imbogati portofoliul de medicamente cu 157 de produse Terapia, majoritatea folosite in tratarea bolilor de inima si ale sistemului nervos. De asemenea, Terapia va lansa pe piata in urmatorii ani 60 de produse noi.

Pastilele romanesti, primele in Europa Centrala si de Est

Producatorul clujean Terapia a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 80 de milioane de dolari, atingand o cota de piata de aproximativ 4,5% ca valoare. In acelasi timp, Terapia are o prezenta si pe piata internationala, fiind cel mai mare exportator de profil din Romania. O treime din medicamentele sale fiind comercializate in 15 tari, cele mai bune rezultate fiind inregistrate pe pietele emergente din Rusia Ucraina si Polonia.

Oficialii Rambaxy s-au aratat incantati de noua lor achizitie, care le aduce prezenta in sectorul de profil cu cea mai mare crestere din Europa de Centrala si de Est, dupa ce anul trecut afacerile cu farmaceutice din Romania au crescut fata de anul 2002 cu 34 de procente, comparativ cu cresterea regiunii de 24%. "Achizitionarea Terapia, cel mai mare producator roman de medicamente, aduce companiei Ranbaxy o platforma puternica pentru consolidarea pozitiei in Uniunea Europeana si pe pietele fostei Uniuni Sovietice, prin imbogatirea cu un portofoliu complementar si complex de produse, a declarat si Peter Burema, Presedinte Ranbaxy pentru Europa, CIS, Africa si America Latina.

Cele mai de succes produse ale Terapia sunt Faringosept, Enalapril, si Diurex 50. Oficialii producatorului clujean s-au aratat de asemenea increzatori in viitorul noii companii formate. "Salutam aceasta actiune, care prin unirea fortelor comerciale ale celor doua companii va crea o pozitie de lider pe piata si va oferi o platforma de lansare de noi produse. Investitiile programate de Terapia in cercetare si dezvoltarea de noi facilitati de productie vor transforma Ranbaxy intr-un important jucator regional, a declarat Stephen Stead, director executiv al Terapia.

Ranbaxy se alatura unor nume grele

Potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare Cegedim Romania, valoarea pietei de farmaceutice din Romania s-a ridicat anul trecut la peste 1,3 miliarde de dolari. Chiar daca potrivit studiului amintit Terapia nu intra in primele cinci companii de profil din tara, pespectivele sunt pozitive, consumul de medicamente astaptandu-se sa creasca in urmatorii ani.

Prin aceasta achizitie, Ranbaxy, care la nivel mondial a inregistrat anul trecut vanzari de afaceri de 1,16 milioane de dolari, se va alatura unor nume grele in industria mondiala a farmaceuticelor. In 2005 liderul pietei farmaceutice din Romania a fost compania GlaxoSmithKline, care a inregistrat vanzari de 415,8 milioane de lei, ceea ce se transpune printr-o cota de piata de 9,1%. Pe pozitia a doua s-a situat Hoffman La Roche, care detine o cota de piata de 6,7% prin vanzarile de 309,4 milioane de lei in 2005, iar a treia companie farmaceutica din Romania a fost Novartis, care a avut vanzari de 294,4 milioane de lei, adica 6,4% din totalul pietei.

Anul trecut a adus intrarea pe piata autohtona a altui producator mondial, compania ceha Zentiva achitionand producatorul autohton Sicomed. In urma mai multor etape de majorare a cotei de participatie in cadrul companiei romanesti, Zentiva detine 75% din pachetul Sicomed, compania romaneasca fiind evaluata la peste 200 milioane de euro. Producatorul autohton a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 42 de milioane de euro, mai mica decat cea raportata de Terapia.

Achizitii peste achizitii

Piata mondiala a producerii de produse farmaceutice a reprezentat in ultimul an un sector foarte dinamic, cei mai mari producatori mondiali realizand diferite achizitii pentru a isi intari vanzarile si cotele de piata. Pietele emergente, ca cele din Europa de Est, reprezinta un adevarat magnet pentru jucatorii internationali, care, ca si in cazul Mittal-Arcelor, incearca se se preia unii pe altii.

Bayer AG, cel mai mare producator german de farmaceutice a facut de curand o oferta de 19,5 miliarde de dolari companiei Schering AG, care produce anticonceptionale, surclasand ca valoare oferta rivalului Merck KgaA. Al treilea jucator pe piata din Japonia, Astellas Pharma Inc., a aprobat astazi un plan de afaceri, care prevede imprumuturi de 8,6 milioane de dolari care vor fi investiti in noi achizitii.

Nici Rambaxy nu a stat pe margine, compania indiana investind anul trecut peste 1,5 miliarde de dolari in noi achitzitii. Pe langa preluarea companiei autohtone Terapia, Ramaxy mai doreste sa achizitioneze si Allen SpA , divizia italiana a GlaxoSmithKline Plc.

Utima tranzactie majora pe piata mondiala de profil a avut loc ieri, compania farmaceutica Sanofi-Aventis SA, a treia companie mondiala de profil, achizitionand 24,9% din actiunile Zentiva NV pentru suma de 430 milioane euro (518 milioane dolari), devenind astfel cel mai mare actionar al companiei cehe,
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri