'Incepand cu luna iulie 2006, TAROM se va alinia la standardele impuse pe piata industriei de profil si va practica un comision standard de unu la suta pentru vanzarile agentilor acreditati IATA /Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni/', sustin reprezentantii TAROM.
In prezent, in Romania, comisionul de baza oficial aplicat in relatiile dintre companiile aeriene si agentii de turism este de sapte la suta. TAROM acorda un comision de baza agentiilor acreditate IATA de sapte la suta pentru rutele externe, respectiv de cinci la suta pentru rutele interne.

'Desi opinia celor mai multe dintre companiile aeriene care opereaza in Romania este de trecere la comision zero la suta, aplicarea unui comision in procent de unu la suta corespunde tendintelor de pe pietele similare europene Cehia, Polonia, Ungaria', se sustine in punctul oficial de vedere al operatorului national de transport aerian.

Dupa 2002, pentru echilibrarea situatiei financiare precare a industriei aeriene, companiile aeriene europene au trecut, pe de o parte, la reducerea treptata a comisionului standard pana la disparitia lui si, pe de alta parte, la aplicarea unor noi politici de acordare a supracomisioanelor.

Potrivit reprezentantilor agentiilor de turism, reducerea comisionului va duce la o scumpire a biletelor.

'Unul dintre posibilele efecte ale acestei modificari l-ar putea constitui scumpirea biletelor de avion, insa este normala acordarea unui astfel comision din moment ce presteaza un serviciu. Suntem la ora actuala in discutii cu reprezentantii TAROM si speram sa amanam reducerea comisionului', ne-a declarat purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism /ANAT/, Traian Badulescu.

In ultimii doi ani, Asociatia a reusit sa pastreze procentul de sapte la suta, ultima modificare a comisionului cu doua procente, de la noua la sapte la suta, avand loc in 2003

Mai multe articole din sectiunea Companii »