Piata constructiilor va creste pana la sfarsitul anului si va pastra aceeasi tendinta si anul viitor, dar ar putea inregistra un recul in 2008, spun reprezentantii companiilor din domeniu. Si anul 2007 va fi un an greu pentru firmele de constructii. ╬ntr-un scenariu pesimist, va rezista doar o firma din cinci, iar ţn varianta optimista, numarul companiilor care activeaza in constructii se va injumatati. Reprezentantii patronatului spun ca zilele firmelor mici, neperformante sunt numarate.

Daca nu vor fi inundatii mari, alunecari de teren sau alte calamitati naturale, piata constructiilor ar putea creste anul acesta cu 15-20% fata de 2005, pana la nivelul de 7 miliarde euro. äCred chiar ca o sa depaseasca acest prag in 2006, iar 2007 va fi un an si mai bun pentru constructoriô, apreciaza Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC). Pentru urmatorul an insa, previziunile devin ceva mai rezervate. ä2008 ar putea fi un an nu prea bun pentru constructori; este an electoral, iar energiile si banii se consuma in politicaô, este de parere presedintele PSC.

Avantul pietei in 2005 a fost destul de modest in comparatie cu 2004. äRealizarile din 2005, de 26,491 miliarde RON, au fost mai mari cu 9,8% fata de 2004, insa in 2005 nu s-a construit mai nimic in infrastructuraô, sustine Gheorghe Polizu. Opinia sa este impartasita si de reprezentantii Executivului. äAnul trecut a fost unul pierdut pentru Guvern ţn privinta realizarii proiectelor de infrastructuraô, a declarat saptamana trecuta vicepremierul George Copos. äAvem probleme mari ţn dezvoltarea infrastructurii. Putem sa facem mult mai mult ţn acest domeniu, altfel vom ramÔne ţn afara Europeiô, a afirmat Copos.

Infrastructura, locomotiva cresterii

Potrivit datelor patronatului, componentele care au sustinut cresterea anul trecut sunt constructiile comerciale si cele din domeniul imobiliar privat. äIn 2004 au fost construite 37.800 de locuinte autorizate, iar in 2005 numarul acestora a crescut la 49.795. O tendinta incurajatoare, in conditiile in care ponderea constructiilor a fost de 47,9% in urban si 52,1% in mediul rural. Cresterea pietei a mai fost sustinuta de centrele comerciale si de cladirile de birouriô, explica presedintele patronatului din constructii.

Anul acesta, locomotiva cresterii pe piata constructiilor ar putea fi
infrastructura, cererea guvernamentala fiind posibil sa sustina cel putin jumatate din cresterea previzionata pentru 2006. äCu siguranta ca piata constructiilor va creste si ţn 2006, mai ales ca ţncep mai multe proiecte de infrastructura. Anul trecut am avut parte de inundatii care au afectat atÔt locuinte, cÔt si diguri, drumuri sau cai ferate. Din acest an vor ţncepe proiecte de reabilitare a infrastructurii, pe lÔnga cele de modernizare pe care Guvernul le are ţn vedere. Toate acestea vor contribui semnificativ la o dezvoltare a pietei constructiilor, la care se adauga investitiile privateô, a declarat, pentru SFin, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely. Daca ţn 2005 nu s-a construit niciun kilometru de autostrada, anul acesta Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a anuntat ca va fi finalizat tronsonul Fetesti-Cernavoda, circa 17,5 kilometri de autostrada, si vor ţncepe lucrarile la autostrada Transilvania, ţn urma renegocierii contractului cu Bechtel.

Numarul companiilor se injumatateste

In momentul de fata, piata este impartita intre 15 firme foarte mari, circa 100 de firme mari, cateva sute de firme mijlocii si zeci de mii de firme mici si foarte mici. äImportant de stiut este ca depun bilantul anual intre 5.000 si 7.000 de firme care au activitate principala in domeniul constructiilorô, spune Gheorghe Polizu, care vede o reducere drastica a numarului de companii dupa 1 ianuarie 2007, data probabila a integrarii Romaniei in UE. In opinia conducerii patronatului, aderarea la UE ar putea determina reducerea cu 50-80% a numarului de companii din cauza conditiilor concurentiale.

╬ntr-un scenariu pesimist, vor rezista 20% din firme, iar ţn varianta optimista, scaderea va fi de 50%. Si reprezentantii ministerului de resort recunosc ca vor exista probleme, dar apreciaza ca, prin calitate, constructorii romani vor putea rezista pe piata. ä╬ntr-adevar, din 2007, va fi mai greu, ţn primul rÔnd pentru firmele mai mici de constructii, ţntrucÔt trebuie sa concureze cu societati din Uniunea Europeana. Constructorii romÔni trebuie sa se pregateasca foarte bine din punctul de vedere al managementului, dotarilor, tehnologiilor utilizate, dar mai ales ţn privinta calitatii pentru a putea face fata concurenteiô, a explicat Laszlo Borbely.

Patronatul a gandit deja cateva miscari menite sa usureze viata constructorilor dupa 2006. äNoi vrem sa ramana pe piata firme bine articulate. Pentru asta trebuie ca toate companiile sa-si certifice potentialul in domeniul in care activeaza, pentru a putea demonstra ca au capacitatea de a realiza anumite lucrariô, sustine Gheorghe Polizu. Apoi, firmele trebuie sa se coaguleze intr-o alianta cunoscuta sub numele de cluster, pentru a putea avea castig de cauza la marile licitatii. äAceste clustere functioneaza in UE si reprezinta o uniune la scara nationala sau macroteritoriala a firmelor, astfel incat sa poata indeplini criteriile de alocare a lucrarilor la licitatiiô, explica presedintele PSC.

Sprijin legislativ

Mai multe modificari legislative vor permite companiilor romanesti, in viitorul apropiat, sa ramana in competitie cu firmele occidentale. äIntentionam sa aducem modificari legislatiei referitoare la experienta solicitata firmelor de constructii la licitatiiô, sustine Laszlo Borbely. Pragul actual, care cere unei firme sa aiba experienta de trei ori mai mare decÔt valoarea investitiei, este prea ţnalt chiar si pentru companii puternice de constructii din RomÔnia.

äPrin modificarea pe care vrem sa o aducem, vom solicita ca, ţn cazul investitiilor mari, valoarea lucrarilor executate pÔna la momentul licitatiei sa fie de aproximativ 1,5 ori mai mare decÔt costul proiectului. O astfel de masura va oferi constructorilor romÔni posibilitatea de a concura alaturi de cei din strainatate, pentru a accede ţn mod direct la proiecte de mai mare anvergura. Este important ţnsa ca si constructorii sa fie foarte seriosi ţn respectarea termenelor de executie si ţn privinta calitatii lucrarilorô, a precizat, pentru SFin, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului.

Ministerul condus de Gheorghe Dobre este de acord si cu propunerea companiilor de constructii privind reducerea TVA ţn domeniu, urmÔnd sa sustina aceasta varianta ţn discutiile cu Ministerul Finantelor Publice. Reprezentantii MTCT vor trimite Ministerului Finantelor, ţn doua saptamÔni, un material care prezinta avantajele unei asemenea masuri, urmÔnd sa ţnceapa negocieri pornind de la acest document.
Aboneaz─â-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Companii »


Setari Cookie-uri