Compania Petrom va avea din 15 iunie un nou director general executiv, in persoana dnei Mariana Gheorghe (foto), informeaza compania.
Aceasta il va inlocui in functie pe Gheorghe Constantinescu, care urmeaza sa fie numit senior counsellor al presedintelui grupului OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, si va fi responsabil cu alinierea companiei Petrom la cerintele Uniunii Europene (specificatii de produse, concurenta, mediu, liberalizarea pietei gazelor naturale).

In aceasta calitate va lucra indeaproape cu Biroul reprezentativ OMV/Petrom din Bruxelles si cu sediul central al OMV din Viena. Mariana Gheorghe a demisionat miercuri din functia de membru al Consiliului de Administratie al Petrom.

Gheorghe Constantinescu, care a ocupat functia de Director General Executiv al Petrom din februarie 2003 si care a contribuit semnificativ la dezvoltarea cu succes a companiei inainte si in timpul privatizarii, precum si ulterior acesteia, preia noi responsabilitati in cadrul Grupului OMV.

Mariana Gheorghe expert BERD in sectorul petrol si gaze

Mariana Gheorghe a absolvit Academia de Studii Economice si a Facultatea de Drept din Bucuresti. Aceasta a mai lucrat ca director general adjunct in ministerul Finantelor Publice (1991 - 1993) . Din anul 1993 lucreaza la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) la Londra. A detinut diferite functii pentru BERD in mai multe tari si a coordonat clienti si industrii diferite, fiind axata in special asupra Romaniei si sectorului de petrol si gaze. A detinut functia de membru al Consiliului de Administratie al Petrom dupa privatizarea companiei.

Femeile devin o forta in afaceri

Aceasta tendinta este confirmata de ultimele numiri care au avut loc in mediul de business autohton. Astfel, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, grupul britanic Vodafone, a schimbat conducerea operatorului Connex si numind-o pe pozitia de director executiv pe Liliana Solomon, 41 de ani. Aceasta a venit in Romania dupa ani buni petrecuti in Marea Britanie.

De asemenea, recent, Anca Ioan a fost aleasa de omul de afaceri Ion Tiriac sa-i conduca afacerile. Anca Ioan, unul dintre cei mai cunoscuti consultanti de pe piata locala, a condus inca din 1999 biroul local al firmei germane de consultanta Roland Berger Strategy Consultants.

Un exemplu elocvent al acestei tendinte il constituie numirea Alexandrei Gatej de catre Unilever, gigantul mondial de bunuri de larg consum, la conducerea businessului pentru intreaga regiune a Balcanilor - Unilever South Central Europe (USCE).

Mai mult, Angela Cretu, fost director general al Avon Serbia si Muntenegru, a preluat conducerea filialei grupului american din Romania.

In final, un exemplu si mai clar il reprezinta Monica Tatoiu, director general al Oriflame Romania, filiala locala a producatorului suedez de cosmetice Oriflame, un business ce depaseste 30 milioane de euro anual.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri