Frederic Malot, directorul general al companiei franceze de externalizare a serviciilor de salarizare si administrare de personal myRDLP, prezenta si in Romania, spune ca majoritatea francezilor cred ca nici actualul guvern, nici opozitia nu au capacitatea sa implementeze un program de guvernare care sa imbunatateasca situatia actuala.
[UPDATE] Socialistul Francois Hollande a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta cu 28-30 la suta din voturi, urmat de Nicolas Sarkozy cu 24-27,5 la suta, cei doi urmand sa-si dispute victoria finala in cel de-al doilea tur, la 6 mai, potrivit unor surse concordante.

Wall-Street.ro: Veti merge la vot, in primul tur?

Frederic Malot (foto): Momentan sunt in Paris si voi vota aici. Cu siguranta ca voi merge sa votez si in al doilea tur.

Wall-Street.ro: Care a fost atmosfera alegerilor din Franta, cum vi s-au parut campaniile electorale?

Frederic Malot: Francezii sunt in general un popor optimist, chiar daca unii dintre noi au in ultima vreme un mesaj fatalist. Un numar din ce in ce mai mare de francezi estimeaza ca stilul lor de viata va ramane acelasi dupa ce noul guvern intra in functie. Pe de alta parte, majoritatea cred ca nici actualul guvern, nici opozitia nu au capacitatea sa implementeze un program de guvernare care sa imbunatateasca situatia actuala.

Pietele financiare si, in special, Bursa de Valori din Paris (CAC 40) sunt in expectativa. In cazul in care candidatul Partidului Socialist (PS) va iesi castigator, acestea anticipeaza schimbari semnificative.

Wall-Street.ro: Nu va intreb cu cine votati, dar cine credeti ca va castiga cursa prezidentiala?

Frederic Malot: As vrea sa pot da un pronostic exact pentru alegeri, insa nu sunt asa destept! Ultimele sondaje il anunta drept castigator pe Francois Hollande inca din primul tur al alegerilor. Cred insa ca sunt foarte multi factori care nu pot fi controlati si care pot determina rezultatului alegerilor, precum prezenta la vot in cel de-al doilea tur, modul in care se vor redistribui voturile care au mers catre candidatii Marine Le Pen, Jean-Luc Melenchon, Francois Bayrou, dezbaterea televizata dintre candidati si, nu in ultimul rand, starea vremii din ziua votului.

Wall-Street.ro: Daca actualul presedinte, Nicolas Sarkozy va fi infrant – cel mai probabil de socialistul Francois Hollande, asa cum arata sondajele recente, considerati ca rezultatul acesta ar putea fi pus pe seama crizei?

Frederic Malot: Criza economica si financiara nu este perceputa la fel de sever in Franta ca in alte zone ale Comunitatii Europene. Principalele ei efecte sunt scaderea puterii de cumparare a francezilor si un numar crescut al somerilor. De aceea, in cazul in care actualul presedinte, Nicolas Sarkozy, va pierde alegerile, la baza nu poate sta numai situatia economica interna.

Wall-Street.ro: Ce ar putea insemna pentru mediul de business o victorie a lui Francois Hollande?

Francois Malot: In ceea ce priveste activitatea grupului Rue de la Paye (MyRDLP), cred ca nu se va schimba nimic. Este posibil ca schimbarea presedintelui sau chiar schimbarea unor membrii ai guvernului sa determine o complexitate sporita a procedurilor aferente platii salariale. Ceea ce va duce la cresterea numarului firmelor franceze nevoite sa externalizeze administrarea resurselor umane si, in consecinta, la o cerere crescuta pentru serviciile Rue de la Paye.

In Franta, rata dobanzii este inca rezonabila, ceea ce permite atat familiilor, cat si firmelor sa apeleze in continuare la credite. Daca Partidul Socialist (PS) va castiga alegerile, acesta trebuie sa acorde o atentie sporita increderii pe care o avem in serviciile provenite din afara Frantei, in special, la increderea in investitorii straini. Ma ingrijoreaza perspectiva in care ratele dobanzilor pentru gospodarii si intreprinderi cresc substantial dupa alegeri. Consecintele vor fi dramatice pentru mediul de afaceri.

Wall-Street.ro: Care considerati ca trebuie sa fie prioritatea economica a celui care va castiga mandatul de presedinte?

Frederic Malot: Eu nu sunt un politician, ci un manager de intreprindere, asa ca raspunsul meu este in consecinta: bunul simt. Urmatorul presedinte trebuie sa actioneze pentru a se asigura ca Franta va trai pe masura resurselor de care dispune si sa reduca rapid datoria publica. Consider ca momentan ponderea cheltuielilor publice este prea mare in comparatie cu PIB-ul intern.

Wall-Street.ro: Dar prioritatea din punct de vedere social?

Frederic Malot: Din acest punct de vedere, este imperativ sa reducem somajul inducand francezilor apetitul pentru a munci si oferind o flexibilitate crescuta pe piata de munca. Prea multi dintre clientii Rue de la Paye se plang ca intampina dificultati in a recruta personal. Este absurd ca Franta sa apeleze la forta de munca din strainatate, cand exista 5 milioane de someri. Pe de alta parte, unele firme ezita sa angajeze, pentru ca este foarte dificila incetarea un contract de munca cu un angajat neperformant.


Potrivit celor mai recente sondaje din Hexagon, Nicolas Sarkozy, actualul presedinte, si Francois Hollande (Partidul Socialist) vor ramane in turul doi, cursa pentru Elysee urmand sa fie castigata de candidatul socialist.


Infiintata in urma cu mai bine de 10 ani, Rue de la Paye procesa la finele lui 2010 plati pentru 4.000 de clienti din Franta, cu o echipa formata prepondernet din Romania. In 2009, compania franceza a deschis o filiala si in Romania, sub brandul MyRDLP, care ofera servicii pe plan local.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri