Guvernul, bancile dar si consumatorul final sunt principalii factori care influenteaza in mod negativ evolutia pietei de constructii din tara noastra, potrivit reprezentatilor Xella Ro, distribuitorul de pe piata locala a solutiilor germane de BCA - Ytong.
Printre cei mai importanti factori care influeteaza piata de constructii in acest moment se numara Guvernul Romaniei, bancile dar si consumatorii - ghidati in special dupa pret.

Traim in vremuri tulburi. Piata de profil din Romania este influentata intr-o mare masura de Guvern - care, prin lansarea programului «Prima Casa» a incurajat achizitia de apartamente sau case deja construite in detrimentrul unor proiecte pornite de la “zero”. Totodata, consumatorii sunt ghidati in special dupa pret in momentul alegerii unor solutii pentru construirea locuintei, iar acest lucru pune o si mai mare presiune in concurenta de pe piata”, explica Marius Dragne (foto), director de marketing si vanzari in cadrul Xella Ro.

Bancile descurajeaza consumatorii

Printr-o lipsa a finantarii si o rigiditate impusa de climatul economic nefavorabil, bancile practic limiteaza la maximum constructia de noi case, fiind foarte dificila obtinerea unui credit de catre clienti.

“Bancile ar trebui sa deblocheze creditarile si sa asigure o finantare mai lejera celor interesati in a-si construi o casa. Din 2009, practic, au fost limitate creditele acordate de banci, ceea ce a condus la o scadere a numarului proiectelor de acest tip. Mai mult, plafonul impus de banci este foarte ridicat in acest moment.

Afacerile Xella au stagnat in 2011

Afacerile Xella Ro, distribuitor al solutiilor BCA - Ytong au inregistrat o stagnare anul trecut, la pragul de 31 milioane lei, potrivit datelor preliminare ale grupului in timp ce vanzarile, ca volum materialelor comercializate, a scazut anul trecut la 200.000 metri cubi.

Pentru acest an, compania isi propune un avans de 5-10% al rulajului, sustinut de optimizarea si extinderea portofoliului, dezvoltarea serviciilor dar si a lantului de distributie.

Compania estimeaza ca piata de zidarie, care cuprinde in proportii similare caramida si BCA, s-a diminuat anul trecut de la 3,9 milioane metri cubi la 3,7 milioane metri cubi.

"In acest an am fi multumiti daca piata s-ar stabiliza si ar ramane la nivelul din 2011, mai ales ca am avut un inceput de an dificil, din cauza conditiilor meteo din luna februarie. Semnalele par sa fie relativ pozitive, vedem ca au inceput sa apara proiecte mai mari si sa se dezvolte segmentul comercial", a spus Dragne.

Aproape 60% din livrarile Xella Ro vizeaza sectorul rezidential, iar restul fiind directionate pentru segmentul comercial sau al renovarilor.

Crestere pe zona D-I-Y

Compania comercializeaza produsele Ytong prin intermediul unei retele formate din 350 distribuitori pe intreg teritoriul tarii dar si prin cele mai mari retele D-I-Y prezente pe piata locala.

“Am observat o crestere a vanzarilor in retelele de bricolaj in special datorita unei evolutii a renovarilor. Aceasta crestere ne da speranta si in acest an cand oamenii vor investi in mansardari sau reamenajari”, sustine Marius Dragne.

Perspective pentru 2012

Xella Ro, distribuitor al solutiilor BCA - Ytong pe piata locala, a observat o evolutie in ultimii ani a vanzarilor de BCA in detrimentul celor de caramida, raportul ajungand de 51%-49% in favoarea comercializarii betonului-celular autoclavizat.

“Observand acesta tendinta favorabila, ne propunem si suntem deschisi sa investim in proiecte de dezvoltare. Ne dorim consolidarea pozitiei pe piata”, spune directorul de marketing si vanzari al Xella Ro.

Pe zona BCA, Xella detine o cota de piata de 10,5%, “urmarind o tendinta de crestere de la an la an”, in timp ce pe segmentul de zidarile - ce cuprinde atat vanzarile de BCA si caramida, Xella Ro are o cota de piata de 5,5%.

Exporturi, numai in Republica Moldova

Incepand din 2011, distribuitorul solutiilor de zidarie Ytong, a inceput comercializarea produselor si pe piata din Republica Moldova, insa nu planuieste sa isi extinda activitatea si in alte zone.

„Operam prin 4 distribuitori in Republica Moldova, piata care genereaza o pondere cuprinsa intre 5-7% a afacerilor Xella Romania”, sustine Marius Dragne.

In ceea ce priveste preturile, reprezentantul companiei sustine ca acestea sunt mai mari cu 5-10% la vecinii nostri si spune ca proiectele rezidentiale au avut un ritm spectaculos de crestere in ultimul timp: „In Chisinau sunt o serie de proiecte rezidentiale uriase. In plus, un alt avantaj al acestei piete este acela ca vorbim aceeasi limba, fiind o foarte buna deschidere pentru Ytong.”

Compania a inaugurat in urma cu doi ani o fabrica la Paulesti,in judetul Prahova, in urma unei investitii de circa 32 de milioane de euro, cu o capacitate de productie de 350-400.000 de metri cubi de BCA.

Printre cele mai importante proiecte ale Xella - Ytong in Romania se numara Arena Nationala, complexul urbanistic Palas din Iasi, dar si o serie de complexe rezidentiale de pe plan local.

Reprezentanta Xella in Romania numara in prezent 90 angajati.

Principalii jucatori pe piata de profil sunt Wienerberger, Soceram si Somaco Grup Prefabricate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri