Contrabanda reprezinta zece la suta din piata romaneasca a tigaretelor, iar aproximativ opt la suta din produsele de pe piata bauturilor spirtoase sunt contrafacute, au avertizat, luni, reprezentantii principalilor jucatori de pe piata de alcool si tutun din Romania, intr-o conferinta privind piata neagra, organizata de Finmedia.
Volumul total al pietei tigaretelor este de 35 de miliarde bucati anual, iar volumul total al pietei este de 1,4 miliarde de euro, a aratat Corporate Affairs Director in cadrul JTI International Romania, Gilda Lazar. Anual se platesc aproximativ 975 de milioane de dolari la stat, in urma activitatii de pe piata tigaretelor, a explicat aceasta.

Incepand cu sfarsitul anului 2002, diferenta de pret intre cele mai scumpe si cele mai ieftine produse de pe piata a inceput sa se ingusteze, a sesizat reprezentantul JTI. in ultima vreme, tendinta celor care se ocupa cu contrabanda de tigari este de a introduce pe piata tot mai multe tigari ieftine si tot mai putine din cele scumpe.

Preturile la tigari vor creste si mai mult, fapt care va spori si mai tare orientarea cumparatorilor catre produsele contrafacute sau de contrabanda. in aceasta luna urmeaza a intra in vigoare taxa pe viciu, de aproximativ zece euro la mia de tigari, de asemenea, acciza la tigari va creste potrivit calendarului de aliniere la standardele european, iar din ianuarie 2007, acciza minima va creste la suta la suta din acciza pe MPPC (Most Popular Price Category - cea mai populara categorie de pret), a spus Gilda Lazar.

Fenomenul de contrafacere a bauturilor spirtoase este in crestere cu aproximativ sase procente in fiecare an, au aratat reprezentanti din industria alcoolului.

Contrafacerea produce pierderi in economia mondiala de pana la 500 de miliarde de dolari pe an, precum si pierderi de pana la 1,7 miliarde de dolari pe an, in industria bauturilor spirtoase. Nu in ultimul rand, fenomenul reprezinta un risc pentru sanatatea consumatorilor, a explicat, in acelasi context, directorul general al Pernot Ricard Romania, Corneliu Vilsan.

O parte din pierderile pe care le produce contrabanda cu tigari se regasesc in locurile de munca, a subliniat reprezentantul Philip Morris, Peter Imre. De aceea, Philip Morris a propus Guvernului controlul pin licentierea, pe baza de date, a intregului lant economic, de la producatori si pana la vanzatorii cu amanuntul a tigarilor. Daca nu ar exista detailistii, contrabandistii de tigari ar avea dificultati mult mai mari in a-si desface marfa, a mai observat acesta. Din 2007, cateva din punctele vamale ale Romaniei vor disparea, iar Romania ar putea sa angajeze cei aproximativ 3.000 de vamesi care vor ramane fara loc de munca in institutii si organisme de combatere a contrabandei, a mai spus Imre.

Contrabanda cu actiune criminala este aproape inexistenta, pentru ca nu se face peste granita, ci prin punctele de trecere a frontierei, a mai spus reprezentantul Philip Morris. Imre a apreciat ca, daca din intregul pietei, contrabanda cu tigari reprezinta zece la suta, in contextul in care piata plateste un miliard de euro la bugetul de stat, insemna ca, din acesti bani s-ar putea organiza echipe si organisme de control care sa stopeze fenomenul.

In 2004, Centrul Regional de Combatere a Criminalitatii al SECI) a initiat o operatiune regionala in combatere traficului de tigari, in cadrul careia, pe parcursul a trei luni, au fost confiscate 150 de tone de tigari contrafacute sau transportate ilegal, ceea ce reprezinta a zecea arte din cele tranzactionate in zona, a aratat directorul adjunct, sef al departamentului operational, chestorul principal de politie Alexandru Ionas.

Retelele de contrabanda cu tigari au sprijinul consumatorilor care nu au posibilitatea de a achizitiona tigari la pretul pietei, a explicat comisarul general in cadrul Garzii Financiare, Adrian Cucu. Institutiile implicate nu au forta necesara pentru a monitoriza acest segment de activitate. Pentru realizarea unei activitati eficiente ar trebui ca in orice centru comercial sa existe echipe abilitate sa intervina in momentul in care sesizeaza neregularitati.

'Factorii implicati in lupta urmaresc marile tunuri, nu activitatea de zi cu zi', a apreciat analistul economic Ilie serbanescu, moderator al intalnirii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri