La inceputul anului, grupul Elvila a trecut printr-o perioada de reorganizare interna, principalele activitati fiind grupate pe divizii. Strategia de restructurare ii va afecta pe angajatii societatilor din grup, numarul acestora urmand sa scada anul acesta cu 400. Viorel Catarama spune ca va continua expansiunea pe piata interna prin investitii de mai multe milioane de euro in 2006. Uniunea Europeana, SUA, Canada, Rusia si Ucraina vor ramane cele mai importante tinte pentru exporturile grupului.
Elvila a inchis, lunile trecute, sucursalele ELMOBEROM Beius, CARPATINA Ramnicu Valcea, PAMEX Piatra-Neamt si RELAXA Mizil, dar a infiintat sase divizii - achizitii, productie, retail, export, distributie, transport - axate pe activitati specifice. Grupul a obtinut anul trecut venituri totale estimate la 120 milioane dolari si un profit net de circa 2,2 milioane dolari.

Pentru anul in curs preconizam o crestere de 5% pe ambele segmente, a precizat, pentru SFin, Viorel Catarama, presedintele grupului. Ponderea exporturilor in totalul veniturilor companiei a scazut, anul trecut, de la 65 la 55%, compania urmand sa reduca si mai mult vanzarile externe. Pana la sfarsitul anului, vom cobori nivelul exporturilor la 45-50%, din cauza aprecierii leului in raport cu euro, a cresterii preturilor la materii prime si a tarifelor la utilitati, afirma omul de afaceri. In opinia sa, exporturile devin, in aceste conditii, din ce in ce mai putin competitive, generand disponibilizari masive. In 2005 au fost concediati circa 350 de angajati, iar anul acesta vor fi disponibilizati alti 400, a adaugat Viorel Catarama.

Lant de fuziuni cu Elvila

Elvila este o societate pe actiuni, in care Viorel Catarama detinea, la 1 ianuarie 2006, 32,952% din pachetul total de actiuni. Ceilalti actionari importanti erau, la acea data, SERLO LIMITED (57,823%), SC BEMO SA (1,153%), SC ARABESQUE INVESTMENTS SA (2,326%), BRRE LIBRA BANK SA (1,292%) si FOA (4,452%), administrat de SAFI INVEST SA. Anul acesta, Elvila a fuzionat prin absorbtie cu societatea BELV SA, al carei obiect principal de activitate este comertul cu amanuntul in magazine specializate.

Capitalul social al firmei inghitite de Elvila si radiate din Registrul Comertului era de 127.950 RON. Ca urmare a fuziunii, capitalul social al SC ELVILA SA se majoreaza la 38.797.946 RON, impartit in 38.797.946 actiuni cu valoare nominala de 1 RON, se arata in documentele depuse la oficiile Registrului Comertului unde era inmatriculata fiecare societate. In urma fuziunii, Viorel Catarama isi diminueaza participatia la 32,846% din pachetul total, fiind in posesia a 12.743.844 actiuni.

Fuziunea cu firma BELV s-a finalizat deja. Va urma un lant de astfel de operatiuni, pentru ca sunt mai multe societati care urmeaza sa fuzioneze anul acesta cu ELVILA. Ne gandim si la o cotare a grupului la Bursa, a precizat Catarama. O decizie finala nu a fost inca luata, subiectul cotarii fiind inca in dezbatere, a adaugat omul de afaceri. In viitorul apropiat, alti doi producatori importanti de pe piata romaneasca s-ar putea alatura companiei ELVILA. Noi am lansat cereri de fuziune si societatilor ALPROM SA Pitesti si MOBEX Targu-Mures, pentru a ne consolida pozitia in perspectiva integrarii in UE. N-am primit inca un raspuns, dar suntem deschisi si ne gandim la achizitii si fuziuni care sa intareasca pozitia grupului pe piata, a continuat Catarama, adaugand ca nu intentioneaza sa vanda niciun procent din afacere unor fonduri de investitii dispuse sa investeasca in ELVILA.

Extinderea in Chisinau, un esec

Strategia grupului este axata pe consolidarea afacerilor pe piata interna si nu are in vedere extinderea retelei de retail in afara granitelor. Noi am iesit peste granite, am fost prezenti in Chisinau, dar aceasta actiune nu a fost incununata de succes. Nu avem in vedere, in viitorul apropiat, infiintarea unor sucursale pe pietele externe, dorim sa acoperim cat mai bine teritoriul Romaniei, sustine Viorel Catarama. Grupul va continua sa exporte, cea mai importanta piata fiind, in continuare, cea a UE. Alte destinatii importante ale mobilierului ELVILA sunt Canada, SUA, Federatia Rusa, Ucraina si tari din Orientul Apropiat. Nu cred ca avem posibilitati reale de a exporta in Asia, intrucat concurenta producatorilor locali este foarte mare, a explicat omul de afaceri. Dezvoltarea noastra se va face in continuare pe relatiile UE, America de Nord si Rusia-Ucraina, a continuat presedintele grupului.

Pe piata interna cererea este in crestere, tendinta explicata de presedintele companiei prin influenta a trei factori importanti: orientarea catre tara a veniturilor obtinute de romanii care muncesc in strainatate, sistemele de creditare tot mai permisive si avantul constructiilor de locuinte.

Investitii substantiale in 2006

Pentru a-si realiza obiectivul de consolidare a pozitiei pe piata interna, ELVILA s-a angajat in noi proiecte de investitii in magazine de mobila si a incheiat un parteneriat cu firma ALTEX, prin care cele doua companii vor deschide magazine mixte si isi vor vinde impreuna produsele. Am investit 3,5 milioane euro intr-un magazin de 6.000 mp pe care l-am deschis in decembrie, in Iasi, iar in acest an pregatim lansarea altor doua magazine, in Ploiesti si Bucuresti, ne-a declarat Viorel Catarama. Magazinul din Ploiesti, in zona Metro-Carrefour, presupune o investitie de circa 3,5 milioane euro. Pentru magazinul din Bucuresti nu a fost inca finalizata documentatia.

In opinia omului de afaceri, momentul integrarii este aproape, dar va aduce, odata cu bucuria apartenentei la UE, si multe necazuri producatorilor de mobilier. Cu siguranta se vor inchide foarte multe fabrici construite in timpul comunismului, daca nu s-au facut investitii de mediu. Pe de alta parte, preturile de livrare mici, cresterea tarifelor la utilitati si a costurilor cu forta de munca, precum si aprecierea monedei nationale in raport cu euro vor face sa se inchida multe, estimeaza presedintele Elvila.

O posibila repliere a producatorilor interni, realizata prin fuziuni, ar putea constitui o linie de aparare impotriva concurentilor din UE. Realitatea arata insa ca partenerii sunt dispusi sa accepte o astfel de varianta numai in ultimul moment, in care, de fapt, nimeni nu mai este interesat de asa ceva, a conchis Viorel Catarama.

Pe piata mobilei, unde vanzarile ating circa 900 milioane euro, cei mai importanti jucatori sunt, alaturi de ELVILA, grupul Mobexpert si societatile SILVAROM si ALPROM. Ultimele date oficiale disponibile la Ministerul Economiei
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri