Guvernul nu poate sustine financiar o participatie mai mare de 40% din compania mixta care ar urma sa investeasca patru miliarde de euro pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda, a declarat luni ministrul interimar al Economiei, Lucian Bode.
"Au fost discutii cu companii canadiene (pentru participarea la constructia reactoarelor 3 si 4 - n.r.) si din Coreea. Le-am spus tuturor ca dimensiunea financiara a Romaniei nu poate depasi 40% din actiuni", a afirmat Bode intr-o conferinta de presa, citat de Mediafax.

Compania mixta creata pentru derularea investitiei este EnergoNuclear, controlata in proportie de 84,65% de stat, prin Nuclearelectrica. Ceilalti actionari sunt grupul italian de utilitati Enel, care detine 9,15% din titluri, si ArcelorMittal Romania, care are o participatie de 6,2%.

Bode a adaugat ca, la fel ca in cazul proiectului de peste un miliard de euro al hidrocentralei Tarnita-Lapustesti, si la proiectul reactoarelor nucleare 3 si 4 problema este finantarea.

"Sunt bucuros ca USL sustine constructia reactoarelor 3 si 4, la fel si a Tarnita. La ambele proiecte problema este finantarea, iar asta nu tine de rapiditatea cu care se misca un guvern sau altul", a spus Bode.

Centrala nuclearelectrica de la Cernavoda a fost proiectata sa functioneze cu cinci reactoare canadiene din tehnologia canadiana CANDU, dar deocamdata functioneaza doar doua unitati. Statul incearca de peste patru ani sa construiasca alte doua unitati, insa nu gaseste investitori.

In 2010 patru companii acceptate in proiect s-au retras - CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF SUEZ (Franta-Belgia).

In luna aprilie, un director din Ministerul Economiei declara ca potentialii investitori in reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda asteapta o evaluare "mai apropiata de realitate" a proiectului, estimat de autoritati la patru miliarde de euro, iar daca statul nu atrage companii in proiect are varianta de a construi un singur reactor.

Ministrul interimar al Economiei, Lucian Bode, a declarat ca nu crede ca statul va iesi castigator din renegocierea de catre USL a contractelor pe care Hidrolectrica le are cu "baietii destepti" pentru furnizarea de energie.

"Voi avea o pozitie publica dupa ce expira cele zece zile, dar nu cred ca statul va fi castigator. Sper ca aceste negocieri sa tina cont de recomandarile Consiliului Concurentei si de investigatia Comisiei Europene. Sper ca statul sa fie baiatul destept din aceste contracte", a afirmat Bode.

Ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat sambata ca in cel mult zece zile vor fi renegociate contractele cu asa-numitii "baieti destepti" din energie. El a precizat luni, la audierile din comisiile de specialitate din Parlament, ca nu se va implica direct in renegocierea contractelor si ca va desemna o comisie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri