Cele mai multe dintre companiile autohtone nu sint pregatite sa faca fata concurentei de pe piata unica europeana, din lipsa de competitivitate. Mai mult, legislatia in domeniul concurentei este masiv incalcata.

Cu doi ani inaintea integrarii Romaniei in UE, mediul de afaceri are mari greutati sa se adapteze regulilor comunitare. Presedintele executiv al Fundatiei Casa Europei, Sever Avram, a declarat ieri ca nu mai putin de doua treimi din societatile autohtone vor disparea dupa 2007, marea majoritate din cauza absorbtiei si a privatizarilor si mai putin din cauza falimentului. Totodata, Avram a afirmat, citind reprezentanti ai unor case de avocatura, ca 80% din companiile romanesti incalca Legea concurentei, act normativ armonizat cu legislatia comunitara.

Cauzele

Trei sint cauzele: ignoranta, rea vointa si imposibilitatea respectivelor firme sa puna in aplicare legea. In cadrul seminarului Perspective si responsabilitati ale mediului de afaceri romanesc inaintea aderarii Romaniei la UE, Dan Pantea, director adjunct in Ministerul Finantelor, a dezvaluit citeva dintre astfel de incalcari ale legii: deturnari de clientela, abuz de pozitie dominanta (monopol), stricarea imaginii pe piata, presiuni pentru dislocarea fortei de munca si a clientelei, angajarea unei persoane de la o firma concurenta.

Una dintre cele mai grave incalcari ale dreptului comunitar concurential este intelegerea secreta realizata intre concurenti cu scopul de a influenta si controla piata, cunoscuta cu numele de cartel.

Politica de clementa

Pentru descurajarea constituirii acestor carteluri exista in UE si, mai nou, in Romania asa-numita politica de clementa. Vicepresedintele Consiliului Concurentei, George Musliu, a explicat ce presupune aceasta politica: iertarea unui agent economic, parte dintr-un cartel, pentru denuntul cu dovezi elocvente ale acelei intelegeri ilegale. In Romania, spune Musliu, nu exista pina in prezent nici un astfel de denunt. Nu ca n-ar fi nici un cartel, ci pentru ca nu am stiut noi sa explicam agentilor economici care sint avantajele acestei politici, a spus Musliu. Prin comparatie, in Olanda s-au inregistrat la Autoritatea de reglementare a concurentei 470 de denunturi.

Comportament economic daunator

Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a enumerat, la rindul sau, citeva dintre tarele societatii romanesti, referindu-se in special a comportamentului economic al unor firme. Am observat, spune acesta, ca in Romania firmele cu datorii apeleaza la ajutorul statului. Din acesta cauza, multi dintre investitorii straini renunta la investitii. Oficialul a mai afirmat ca o alta problema este legata de legislatie. Daca investitorilor straini nu le convine legislatia, renunta si merg in alte state, a conchis Scheele.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri