Complexul Energetic Rovinari a acceptat oferta depusa de China Huadian Engineering pentru constructia unei termocentrale de 800 milioane euro, iar in cazul in care negocierile vor esua vor incepe discutiile cu celalalt ofertant, Marubeni Corporation (Japonia), informeaza Mediafax.
"Ambii ofertanti au fost declarati calificati. Discutam cu chinezii crearea unei firme mixte care sa deruleze investitia. Daca nu ne intelegem cu ei vom discuta cu japonezii", a declarat directorul general al Complexului Energetic Rovinari, Tiberiu Trotea.

Pentru acest proiect Complexul Energetic Rovinari a primit doua oferte, de la China Huadian Engineering si Marubeni Corporation.

Casa de avocatura Bostina si Asociatii, care a acordat asistenta si consultanta juridica Complexului Energetic Rovinari in acest proiect, arata, intr-un comunicat, ca oferta chinezilor a obtinut cel mai mare numar de puncte (100), fata de 78,75 puncte obtinute de Marubeni Corporation.

Noua termocentrala va fi construita pe amplasamentul a doua blocuri energetice ale Complexului Energetic Rovinari, care in prezent sunt dezafectate, se arata in comunicatul casei de avocatura Bostina si Asociatii.

Unitatea va functiona pe baza de lignit si ar uma sa aiba o capacitate de cel putin 500 MW. Investitia minima estimata este de 800 milioane de euro. Proiectul va fi derulat de o firma mixta, in care investitorul strain ar putea sa detina majoritatea actiunilor.

"In principiu, finantatorul va avea majoritatea in firma mixta, iar noi vom participa cu aport in natura. Daca insa vom face rost de o parte a finantarii, situatia s-ar putea schimba", a adaugat Trotea.

Constructia unei astfel de termocentrale dureaza intre trei si trei ani si jumatate. Potrivit lui Trotea, unitatea va fi echipata cu tehnologie moderna, astfel ca pretul la care va produce electricitatea va fi printre cele mai mici dintre toate termocentralele din Romania.

Marubeni Corporation are circa 4.000 de angajati si 120 de birouri in 68 de tari si regiuni, inclusiv in Romania. Marubeni este una dintre cele mai mari companii japoneze de intermediere comerciala, cu operatiuni in domeniul alimentar, textile, energie, metale, resurse minerale si industria chimica. Activitatile companiei includ si proiecte energetice si de infrastructura, fabrici, utilaje, finante, logistica, constructii si dezvoltare imobiliara.

Compania de stat China Huadian Engineering are ca principale domenii de activitate productia de utilaje grele, tehnologii de tratarea apei si protectia mediului, energii din surse neconventionale, constructia de centrale electrice, respectiv cercetare si dezvoltare de produse de inalta tehnologie. Operatiunile grupului China Huadian Corporation, din care face parte compania, includ productia de energie, servicii de termoficare, dezvoltarea de energie din surse primare, precum carbunele si alte servicii tehnologice pentru domeniul energetic.
Complexul Energetic Rovinari este detinut de stat, prin Ministerul Economiei.

Sursa foto: CE Rovinari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri