Inca o privatizare se duce pe apa sambetei. Este vorba de combinatul de celuloza si hartie Ambro Suceava, unde vor fi inchise trei sferturi din capacitatile de productie, motivul invocat de conducerea fabricii fiind cresterea pretului la materia lemnoasa, la gaze si electricitate, dar si devalorizarea monedei euro, care se pare ca a cantarit foarte mult in luarea acestei decizii. Inchiderea a 75% din unitatile de productie va lasa fara locuri de munca 745 de salariati, din totalul de 1.028. Comisia de evaluare constituita la cererea Consiliului de Administratie al unitatii a stabilit concedierea colectiva a 422 de salariati din sectorul de productie, 148 de la intretinere, 103 - personal TESA, 40 de maistri, 30 de sefi servicii, ateliere, sectii si doi directori.

Ambro si-a restrans activitatea de productie din cauza pretului prea mare la materia prima, care provine in totalitate de pe piata interna, considerata de francezii de la Rossman prea scumpa si prea slaba calitativ. Cresterea pretului la lemn, coroborata cu tarifele energiei, a determinat pierderi nete de cate 0,6 milioane de euro in primele doua luni ale anului in curs. Potrivit liderului de sindicat, Costel Buta, pierderile cumulate pe ultimii cinci ani se ridica la peste 30 milioane de euro.

Rossman astepta pomeni de la statul roman

Pentru remedierea situatiei, conducerea Ambro a ajuns cu jalba-n protap in fata executivului de la Bucuresti, incercand sa obtina astfel unele facilitati. Este vorba, se pare, de obtinerea unor ordonante care sa favorizeze importul de masa lemnoasa la un pret preferential. Reprezentantii guvernului au spus insa "pas", astfel ca - intrunit la Paris, saptamana trecuta - Consiliul de Administratie al societatii si reprezentantii actionarilor (Rossmann si Sikor France) au decis oprirea unitatii producatoare de hartie kraft. Singurele sectii ale fabricii care nu vor fi inchise sunt cele de producere a cartonului si a sacilor, urmand a mai functiona o singura masina de produs hartie. Contactat telefonic vineri dupa-amiaza, directorul delegat, Franck Mosrin, ne-a confirmat situatia existenta in combinat, fara a ne da mai multe detalii, pe motiv ca... nu vorbeste cu reprezentantii presei. Intre timp, se pare ca sediul administrativ al fabricii a fost luat cu asalt de furnizorii disperati, care incercau sa-si recupereze banii in contul materialelor furnizate.

Plati compensatorii in functie de vechime

Liderul de sindicat a precizat ca disponibilizarile se vor face cu respectarea stricta a prevederilor din contractul colectiv de munca si din Codul muncii, disponibilizatii urmand sa primeasca salarii compensatorii in functie de vechime. Astfel, un angajat cu o vechime cuprinsa intre 1 si 5 ani va primi 1,5 salarii de baza (aproximativ sase milioane de lei), cei cuprinsi in intervalul 5-10 ani vor beneficia de trei salarii de baza, iar cei cu vechimea de peste 10 ani - cinci salarii compensatorii, la toate acestea adaugandu-se si salariul de preaviz.

O istorie intortocheata

Ambro Suceava a fost privatizata in 1996, fiind achizitionata de grupul francez Rossmann. Initial, acest grup de firme a detinut 56% din actiunile Ambro, insa, ulterior, prin majorari repetate de capital, a devenit proprietarul fabricii. Dupa privatizare, o buna bucata de timp, in functia de director general al SC Ambro SA Suceava a fost Vladimir Cohn, iar dupa plecarea acestuia, in 2001, conducerea a fost preluata de Eric Rossmann, nepotul proprietarului grupului francez. Din 2002, la conducerea intreprinderii se afla Thomas Bruno, care a fost trimis de proprietarul grupului Rossmann sa gaseasca o solutie pentru redresarea economica a fabricii. De la privatizare si pana in prezent, noii proprietari au investit in SC Ambro SA Suceava cel putin 16 milioane de euro atat pentru retehnologizare, cat si pentru reducerea emisiilor poluante.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri