Fitch Ratings a imbunatatit vineri perspectiva ratingului "B+" al The Rompetrol Group pentru datoriile pe termen lung in valuta de la negativa la stabila, ca urmare a rezultatului unor procese dintre guvernul roman si Rompetrol Rafinare si a sprijinului din partea grupului KazMunaiGaz, informeaza Mediafax.
Agentia a confirmat totodata ratingul "B+" pentru datoriile pe termen lung in valuta, se arata intr-un comunicat al Fitch.

"Revizuirea perspectivei reflecta in primul rand rezultatul demersurilor in justitie ale guvernului roman impotriva Rompetrol Rafinare, legate de schimbul de obligatiuni cu actiuni efectuat in septembrie 2010, si sprijinul oferit in continuare de KazMunaiGaz National Company (KMG)", potrivit Fitch.

In 2011, justitia din Romania a emis mai multe hotarari prin care a respins cererile guvernului de anulare a schimbului de obligatiuni cu actiuni. Aceste hotarari au fost contestate de catre guvern, dar procedurile legale au fost suspendate in mai 2012, conferind sase luni pentru negocieri intre guvern si The Rompetrol Group.

Agentia ia in considerare in analiza ratingului grupului si un scenariu in care Rompetrol Group va fi obligat sa rascumpere participatia de 44,7% a statului la Rompetrol Rafinare.

Fitch noteaza insa ca avand in vedere sprijinul acordat de-a lungul timpului de grupul kazah KazMunaiGaz, este probabil ca Rompetrol Group sa primeasca in continuare sprijin financiar din partea companiei mama, pentru finantarea unei astfel de tranzactii, care nu ar avea un impact asupra ratingului, la nivelul actual.

Ratingul Rompetrol Group reflecta profilul individual de creditare al companiei, evaluat la nivelul "CCC", si trei trepte suplimentare conferite de sprijinul KazMunaiGaz.

KMG, actionarul unic al Rompetrol Group din iulie 2009, a oferit acestuia un sprijin substantial, inclusiv garantarea unui imprumut sindicalizat pe termen de cinci ani, de 200 milioane de dolari, obtinut in februarie 2012.

Grupul kazah a oferit pana in prezent un sprijin financiar total de 1,1 miliarde de dolari Rompetrol Group, sub forma unei majorari de capital si a unor imprumuturi.

Fitch anticipeaza ca Rompetrol Group va genera un flux de capital negativ in 2012, iar lichiditatile vor fi sustinute de imprumutul in prezent neutilizat de 200 de milioane de euro.

Agentia considera totodata ca Rompetrol Group va putea sa extinda maturitatile unor imprumuturi pe termen scurt care expira in acest an.

Grupul Rompetrol, cu activitati in domeniul rafinarii, distributiei si tradingului de petrol si produse petroliere, este controlat de compania kazaha de stat KazMunaiGaz si are o cota de 25% pe piata carburantilor din Romania, potrivit propriilor estimari.
KMG detine prin The Rompetrol Group si alte companii 54,65% din actiunile Rompetrol Rafinare.

In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

Scadenta rascumpararii obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar pana la acea data Rompetrol Rafinare a rascumparat obligatiuni in valoare de numai 71 milioane dolari. Valoarea totala a dobanzilor platite de companie in perioada 2003-2010 in contul emisiunii de obligatiuni este de peste 250 milioane dolari, din care 24 milioane dolari reprezinta dobanda aferenta perioadei septembrie 2009 - septembrie 2010.

La sfarsitul lunii septembrie 2010, compania kazaha KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, a convertit in actiuni 20,6 milioane de obligatiuni nerascumparate, iar prin aceasta operatiune statul a reintrat in actionariatul Rompetrol Rafinare. Decizia Rompetrol de conversie in actiuni a obligatiunilor ramase nerascumparate a fost contestata in instanta de statul roman.

La sfarsitul lunii iunie 2011, Tribunalul Constanta a decis ca Rompetrol Rafinare a procedat legal atunci cand a efectuat conversia in actiuni a obligatiunilor ramase. Ministerul Finantelor a inaintat recurs la aceasta decizie.

Rompetrol Group are sediul la Amsterdam si operatiuni in 12 tari, in principal Romania, Franta si Spania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri