Reprezentantii IMM-urilor se asteapta la disparitia majoritatii firmelor dupa integrare, dar polonezii spun ca ne temem degeaba
Impactul integrarii europene asupra Intreprinderilor Mici si Mijlocii ar putea sa nu fie negativ, asa cum au aratat unele ipoteze, a declarat marti Tomasz Suprovicz, consilierul economic si comercial al Poloniei in Romania.

Si in Polonia, inainte de integrare, s-au vehiculat o serie de “scenarii negre”, ca si in Romania, dar nu s-a simtit vreo schimbare in urma integrarii, sustine Suprovicz, citat de Rompres. In 2004, in Polonia au fost facute o serie de speculatii de piata, in urma carora au crescut preturile la alimentele de baza si la combustibil. A crescut si consumul, inaintea integrarii. In consecinta a crescut si inflatia.

“Societatea civila trebuie sa fie bine informata pentru a evita asemenea speculatii”, a atras atentia oficialul polonez.

“Polonia a inceput pregatirea pentru integrare in conditii ceva mai favorabile decit Romania, rezolvind probleme precum inflatia sau problemele de reglementare ale mediului de afaceri in anii ’90, in timp ce Romania se confrunta si astazi cu asemenea probleme”, a spus Suprovicz.

“Prea multe masini luxoase straine”

“Romania are prea multe masini luxoase straine si prea putine utilaje din productia interna”, a tinut sa precizeze oficialul polonez, referindu-se la deficitul balantei comerciale.

Inainte de aderarea la UE, IMM-urile poloneze au beneficiat de sisteme de informare si sustinere la toate nivelurile, inclusiv in mediul rural. “Acest sistem de informare si sustinere nu functioneaza in Romania”, a observat oficialul polonez.Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4838&art=11557&cHash=89cd995c11

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »