La ora actuala, in Bucuresti, deschiderea unui cabinet stomatologic particular nu mai reprezinta o afacere sigura. Aici, "piata" este suprasaturata. "In prezent, in Capitala exista 2.370 de cabinete stomatologice particulare. Numarul total al dentistilor care lucreaza in propriile cabinete, in spital, in policlinici si in cabinetele scolare se ridica la 4.000, ceea ce inseamna un dentist la 480 de pacienti. Deci, pe piata bucuresteana, concurenta este mare si aproape toate zonele sunt acoperite. Medicul dentist care mai vrea, acum, sa-si deschida un cabinet particular in Bucuresti o face pe propriul risc", ne-a declarat presedintele Colegiului Medicilor Dentisti Bucuresti, dr. Alexandru Brezoescu.

Acesta a adaugat ca numai dotarea cu aparatura, instrumentar, sterilizator a cabinetului stomatologic costa cel putin 10.000 de euro, in conditiile in care medicul dentist achizitioneaza cele mai ieftine aparate. Foarte important pentru deschiderea unui cabinet stomatologic este tipul de proprietate asupra spatiului.

"Ideal este ca medicul dentist sa aiba propriul spatiu, pentru a nu fi robul chiriei. Aceasta poate creste de la o luna la alta, ceea ce inseamna incarcatura financiara. In ceea ce priveste dotarea, cel mai ieftin aparat costa 5.000-6.000 de euro, iar cel mai scump atinge 30.000-40.000 de euro", a precizat Brezoescu.

"Turismul dentar", in dezvoltare

In prezent, in Capitala, cabinete particulare exista atat in vile si apartamente, cat si in spatiile pentru birouri si servicii.

Spre exemplu, intr-un apartament cu doua camere pot fi cabinetul propriu-zis, o sala de asteptare si grupul sanitar: "In acest caz, lunar, medicul dentist trebuie sa plateasca intretinerea - 2,5-3 milioane lei, curentul electic - 1-2 milioane lei, contractul cu firma de salubrizare - 500.000 de lei si service-ul pentru aparatura - 500.000 de lei. La acestea se adauga cateva zeci de milioane pentru plata salariului asistentei, materialelor sanitare si substantelor de dezinfectare", ne-a spus Brezoescu.

Cabinetele medicale particulare situate in marile centre universitare, precum Bucuresti, Arad, Timisoara, Cluj, au avantajul asa-numitului "turism dentar". "In Romania costul unui act terapeutic este de zece ori mai mic decat in afara. Sunt turisti care vin, in concediu, in Romania si cu aceasta ocazie isi fac si lucrari dentare. Indeosebi, avem pacienti din Austria, Israel, Canada si SUA. Pentru acestia practicam aceleasi tarife ca si pentru pacientii romani. Intr-adevar, in Romania, tarifele sunt mari fata de puterea de cumparare a romanului, dar pentru straini este un avantaj".

Plafoanele se epuizeaza in primele 10 zile ale lunii

Cabinetele stomatologice particulare inregistreaza un procent mai mare de adresabilitate din partea romanilor inainte de sarbatori. Pe perioada verii, numarul "clientilor" romani scade simtitor.

Cabinetele stomatologice care au contract cu Casele judetene de asigurari de sanatate se confrunta, lunar, cu aceeasi problema ca si farmaciile: plafonul alocat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) se epuizeaza in primele zile ale fiecarei luni. "Daca la infiintarea sistemului de asigurari sociale de sanatate a fost alocat medicinii dentare un procent de 4,5 la suta, la ora actuala, acesta este de sub unu la suta.

In Bucuresti, plafonul lunar este de 11 milioane de lei. Un calcul simplu demonstreaza ca, in cel mult 10 zile, plafonul se epuizeaza. Prin urmare, ori reprogramam pacientul, ori el suporta in totalitate costul interventiilor, chiar daca acestea sunt prevazute in pachetul serviciilor medicale ca fiind gratuite", a afirmat presedintele CMDB.

Credite pentru medici

Banca Romana de Dezvoltare - Groupe Socit Gnrale si-a diversificat oferta de produse adresate practicantilor de profesiuni liberale prin lansarea unui nou credit de investitii, denumit Expert Medical.

Creditul Expert Medical este un produs destinat finantarii investitiilor pentru achizitia, constructia, terminarea sau modernizarea cabinetelor medicale, precum si pentru achizitia de echipamente si instalatii medicale specifice si diverse alte dotari materiale necesare exercitarii profesiei. Beneficiarii creditului pot fi medici de orice specialitate, inscrisi la Colegiul Medicilor, Asociatia medicilor stomatologi cu practica privata sau Colegiul medicilor veterinari.

Prin creditul Expert Medical, clientul poate opta pentru finantare de pana la 150.000 euro sau echivalentul in RON. Creditul se acorda pe o perioada cuprinsa intre 13 si 84 de luni, cu o perioada de gratie de pana la 12 luni, in cazul investitiilor imobiliare. Pentru creditele in euro, dobanda este variabila si porneste de la 10,75% pe an. Garantia creditului poate fi gaj asupra unui bun mobiliar (achizitionat prin credit sau din proprietatea clientului) sau ipoteca asupra unui bun imobiliar, care sa acopere in proportie de 100% valoarea creditului si a dobanzii aferente primului an de creditare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri