Aproape jumatate dintre angajatorii din Romania (45%) intampina dificultati in ocuparea posturilor, in principal din cauza lipsei competentelor tehnice ale candidatilor, iar cel mai greu de gasit sunt inginerii, muncitorii calificati si reprezentantii de vanzari, potrivit Manpower, scrie Mediafax.
Cel de-al saptelea studiu anual la nivel global al ManpowerGroup privind Deficitul de Talente arata ca unul din trei angajatori la nivel global are dificultati in ocuparea posturilor disponibile, evidentiind faptul ca in Romania exista un grad de dificultate mai mare din acest punct de vedere decat media globala.

In Romania, pozitiile ce ridica cele mai mari dificultati angajatorilor sunt cele de ingineri, muncitori calificati si reprezentanti vanzari, in principal din cauza lipsei competentelor tehnice la nivelul candidatilor (dupa cum motiveaza 61% dintre angajatori), a lipsei de competente specifice industriei - certificari sau calificari (57%) si a insuficientei experiente (36%).

Printre posturile greu de ocupat se numara si cele de operatori productie, personal IT, personal contabil si financiar, soferi, personal hotelier si personal administrativ.

Spre comparatie, rezultatele studiului din 2011 aratau ca 53% dintre angajatorii romani intampinau dificultati in ocuparea posturilor vacante, cel mai greu de gasit fiind la acea vreme, in ordine, muncitorii calificati si inginerii.. Anul acesta au aparut doua categorii noi, mentionate de mai multi angajatori, direct in top 5, respectiv responsabili vanzari pe locul trei si personal IT pe locul cinci.

"Ingrijorator este faptul ca doar 9% dintre angajatori sunt preocupati de impactul pe care il poate avea deficitul de talente asupra clientilor sau investitorilor, in scadere de la 25% anul trecut. Atragerea de talente va ramane un diferentiator cheie din punct de vedere competitiv in Era resurelor umane", a declarat intr-un comunicat Valentin Petrof, country manager al ManpowerGroup Romania.

In opinia sa, liderii in resurse umane vor fi nevoiti sa ia in considerare solutii, precum angajarea de personal educabil, flexibil, caruia sa-i ofere training superspecializat, extinderea cautarii de canditati in categorii neexploatate inca, cum ar fi tinerii fara experienta, astfel incat sa se poata gasi forta de munca necesara.

La nivel global, angajatorii cu nivelul cel mai ridicat nivel de dificultate in ocuparea posturilor sunt cei din Japonia (80%), Brazilia (71%), Bulgaria (51%), Australia (50%), Statele Unite (49%) India (48%), Noua Zeelanda (48%), Taiwan (47%), Panama (47%), Romania (45%), Argentina (45%), Mexic (43%), Germania (42%), Turcia (41%), Peru (41%) si Austria (40%).

Din punct de vedere regional, unu din patru angajatori din EMEA (25%) raporteaza dificultati in atragerea angajatilor din cauza lipsei de personal talentat. Acest procent este considerabil mai scazut decat cel din regiunea America (41%) si din Asia Pacific (45%).

Comparativ cu 2011 nu se intrevad modificari semnificative, procentul angajatorilor care invoca dificultati in acoperirea pozitiilor deschise fiind mai mare decat cel inregistrat in trimestrul unu din 2008. Se pare ca tendinta lenta de recuperare continua sa reprime tendintele de angajare, diminuand astfel nevoia de personal talentat din regiune.

Cele mai notabile semnale privind lipsa de talente vin din partea angajatorilor din Bulgaria (51%) si Romania (45%), iar cel putin doi din cinci angajatori din Germania (42%), Turcia (41%) si Austria (40%) au dificultati in acest sens.

La polul opus se afla Irlanda cu doar 2% dintre angajatori cu probleme la recrutarea angajatilor, Olanda (7%), Spania (9%) si Africa de Sud (10%).

ManpowerGroup a intervievat peste 38.000 de angajatori din 41 de tari si teritorii pe parcursul trimestrului al doilea din 2012 pentru realizarea studiului.

Compania Manpower Romania este specializata in recrutare permanenta, temporara si pe baza de contract, evaluare si selectie, formare profesionala, externalizare si consultanta in domeniul resurselor umane, functionand prin intermediul a 11 agentii, in Bucuresti, Timisoara, Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Ploiesti si Pitesti.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri