Observam in ultima perioada o intensificare pe toate canalele media a unui curent menit sa discrediteze polistirenul expandat, ca material folosit in lucrarile de reabilitare termica a cladirilor, incercand inducerea unor temeri in randul locatarilor si factorilor de decizie, cu privire la efectele nocive ale acestuia asupra sanatatii si sigurantei.
Este promovata ideea ca acest produs etanseaza cladirea, nu mai permite circulatia vaporilor, produce igrasie sau genereaza boli respiratorii.

Totodata sunt induse temeri cum ar fi cea, ca dupa 10-15 ani de la aplicare, sistemul se va deteriora existand riscul ca polistirenul sa “se volatilizeze” sau ca locatarii nu sunt in siguranta la incendii in cladirile izolate cu termosisteme cu polistiren.

Trebuie sa mentionam faptul ca miza este, in primul rand, economica deoarece in aceasta perioada se afla in dezbatere la Ministerul de Resort, Normativul national care va prevede solutiile cadru pentru reabilitarea cladirilor.

Se observa o similitudine izbitoare intre afirmatiile unui producator de vata minerala facute in cadrul emisiunii “Vremea meseriasilor” de la Kanal D si cele ale domnului arhitect Mircea Ochinciuc, presedintele Ordinului Arhitectilor din Bucuresti. Nici una din aceste afirmatii nu au fost sustinute de date statistice care sa fundamenteze validitatea lor la nivel european sau national.

La nivel european, mentionam existenta Standardului European SR EN 13499 referitor la termoizolarea cu polistiren expandat ignifugat, standard ce guverneaza tehnologia de reabilitare a cladirilor.

Solicitam public domnului arhitect Ochinciuc sa precizeze clar daca punctul de vedere exprimat ii apartine doar domniei sale sau a vorbit in numele Organizatiei Arhitectilor Romani, filiala Bucuresti, pentru ca asocierea numelui cu functia domniei sale, genereaza impresia ca toti arhitectii au aceeasi parere cu a dumnealui.

Prin prisma dreptului cetateanului la o informare corecta dorim sa facem cateva precizari legate de afirmatiile domniei sale preluate de mass-media sub forma de mai jos:
"Arhitectura de astazi este una tiganeasca"
“O alta problema semnalata de arhitecti este alegerea neinspirata a culorilor in care au fost zugravite cele mai multe blocuri. Arhitectura comunista a fost una gri, fara culoare, dar cea de astazi este de-a dreptul tiganeasca. Alegerea culorilor trebuie gestionata de un proiectant, care nu poate fi altul decat arhitectul", a afirmat Ochinciuc.
Dincolo de obiectiile referitoare la coloritul blocurilor reabilitate, arhitectii atrag atentia si in ceea ce priveste utilizarea polistirenului, fenomen numit de acestia „polistirenizare”. Arhitectii amintesc ca Ungaria si Italia s-au declarat impotriva acestei solutii, preferand solutii alternative aplicate la interior.
Polistirenul etanseaza cladirea, nu mai permite trasferul de vapori, putand produce igrasie si afectand in timp imobilul. In plus, executia necorespunzatoare (fara inchidere cu profile metalice) a dus la fenomene de tipul cuib de soareci, sobolani si insecte care au patruns intre sistemul de termoizolare si fatada blocului si care, in timp, vor afecta sanatatea locatarilor, potrivit arhitectilor.
„Polistirenul este obtinut din petrol, o resursa epuizabila, deci nu poate fi vorba in acest caz de dezvoltare durabila. De asemenea, trebuie amintit faptul ca nu se stie cum se va comporta acest produs pe fatade dupa 15 ani, existand posibilitatea sa scada aderenta plasei de fibra de sticla sau ca polistirenul sa se volatilizeze in timp”, explica arhitectii bucuresteni.
In fine, un alt argument este cel al rezistentei in timp. Acest tip de termoizolare nu a fost testat suficient. In acest moment nu exista nici o cladire termoizolata astfel si peste care sa fi trecut 10 sau 15 ani, pentru a putea vedea cum se comporta.”
Dorim sa il informam opinia publica din Romania ca termoizolarea cladirilor cu polistiren se utilizeaza pe scara larga in toate tarile europene. Pentru cladirile cu caracter de monument istoric din Italia si Ungaria s-au preferat solutii de interior pentru protejarea aspectului arhitectural existent. Pentru termoizolarea fatadelor in Ungaria, dar si in Italia polistirenul este folosit pe scara larga atat la fatade, cat si la realizarea sapelor termoizolante. Este cel putin gresita si nereala interpretarea domniei sale, ca tari ca cele mentionate mai sus s-au declarat impotriva acestei solutii.


Daca trebuie sa folosim argumentul dezvoltare durabila si ecologie, mentionam ca solutia alternativa, indirect propusa de domnul arhitect este obtinuta din minerale, ca roca bazaltica, pentru topirea si prelucrarea careia se utilizeaza cantitati enorme de energie, in special gaz, iar cantitatea de energie consumata cu prelucrarea rocii este de cateva ori mai mare decat cea necesara pentru producerea EPS. Totodata mentionam ca polistirenul expandat este recuperabil si regenerabil. Polistirenul expandat este utilizat inclusiv in caserolele cu produse alimentare, acest fapt dovedind netoxicitatea sa.

Daca discutam de perioada de viata a fatadelor izolate cu polistiren dorim sa mentionam faptul ca primul termosistem cu polistiren expandat a fost agrementat in 1969 in Germania de catre o companie bine cunoscuta la nivel mondial si se utilizeaza cu succes in continuare fiind un produs economic. Chiar si tarile ”bogate” din UE apreciaza randamentul termic si economia financiara a acestui produs.

Durata de viata declarata a EPS este de 25 de ani, chiar si pentru termosistemele agrementate in Romania, in conditille in care vechimea termosistemelor existente in Europa este de peste 40 de ani. La nivel european exista peste 200 milioane de cladiri izolate cu polistiren expandat ignifugat conform statisticilor EUMEPS.

Afirmatiile domnului arhitect prin care sustine ca "polistirenul etanseaza cladirea, nu mai permite transferul de vapori, putand produce igrasie, determinand aparitia de paraziti intre sistemul de termoizolare si fatada blocului si care, in timp, vor afecta sanatatea locatarilor” sunt cel putin contradictorii.

Daca polistirenul nu permitea circulatia vaporilor, cum ar putea permite termosistemul circulatia parazitilor. Nu contestam faptul ca, probabil, au fost facute sporadic si greseli de executie sau de proiectare la anumite lucrari, lucru semnalat si de reprezentantii industriei de profil, dar consecintele nerespectarii instructiunilor de aplicare din agremente nu pot fi imputate la modul general produsului in sine. Nimeni nu poate insa garanta ca aceste greseli nu se vor repeta la utilizarea altor materiale de izolatie alternative. Este sarcina dirigintilor de santier sa urmareasca calitatea materialului pus in opera precum si tehnologia de aplicare.



Putem sa afirmam ca peretele din prefabricate de beton, folosit la majoritatea blocurilor reabilitate, reprezinta un sistem permeabil la vapori? Da, cu conditia sa deschizi geamul la intervale periodice, pentru aerisire. Nici un material de izolare cu o grosime mai mare de 10 cm nu este usor permeabil , iar materialele de armare si finisajul decorativ contribuie intr-o oarecare masura la opacizarea suprafetei.

De aceea in toate tarile Central Europene se recomanda completarea sistemului cu dispozitive de eliminare a surplusului de vapori prin tamplarie sau chiar sisteme de ventilare mecanica. Lipirea facuta in puncte si nu pe contur, modalitate utilizata in majoritatea marilor lucrari, creaza in spatele placilor de termoizolatie un strat de aer ventilat care duce la eliminarea vaporilor de pe exteriorul cladirii .

Beneficiile economice pentru locatari sau administratii locale, obtinute prin utilizarea unui termosistem corect aplicat cu polistiren sunt net superioare unuia similar cu alte materiale (pluta, vata minerala, panouri metalice) .

Durata de amortizare este de pana la 5 ani pentru reabilitarea cu politiren, fata de 20-25 de ani in cazul altor materiale. Costul unui termosistem executat cu polistiren este de peste 3 ori mai mic decat al unuia cu vata minerala .

Este un fapt statistic demostrat, ca in tarile europene dezvoltate, izolarea cladirilor se face in proportie de 80-90% cu polistiren expandat si 10-20% cu vata bazaltica.
De asemenea, precizam ca numeroasele teste facute la nivel european confirma faptul ca polistirenul ignifugat nu intretine arderea si se incadreaza in normativele europene de protectie la foc.

Consideram ca, probabil, exista un lobby facut de anumiti producatori de vata minerala, la toate nivelele si pe toate canalele, de a denigra „polistirenizarea Romaniei” si de castiga o cota de piata suplimentara.

Avem rugamintea sa o faca onest, cu argumente tehnice si economice care pot fi probate .
Afirmatiile facute in Olanda de catre un dintre cei mai mari producator de vata minerala din Europa, prin care sustinea ca polistirenul nu poate fi utilizat in siguranta la constructii, au fost subiectul unui proces la curtea de la Amsterdam, pierdut in instanta de catre acesta. Nu dorim repetarea acestuia si in Romania.

„Arhitectura actuala este de-a dreptul tiganeasca” afirma domnul arhitect Ochinciuc.

Trebuie mentionat ca toate lucrarile mari au avut girul, din punct de vedere al culorii, al unui proiectant sau arhitect care a intocmit caietul de sarcini, iar acesta a fost avizat de catre autoritatile locale.

Sa se supere rromii pe domnul arhitect pentru afirmatia facuta? Sau sa-l acuze de ofense discriminatorii rasiale?

Nu, nu se vor supara! Pentru ca rochiile „pirandelor” noastre sunt inflorate si vesele si in nici un caz „griul comunist”.

SC ARCON SRL

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri