Disputele publice si politice privind hidrocracarea, metoda de extractie a gazelor neconventionale, sunt "intretinute de cineva", desi aceasta tehnica este necesara pentru productie, afirma un director din producatorul de gaze naturale Romgaz Medias.

"Scandalul cu hidrocracarea este intretinut de cineva. Hidrocracarea este absolut necesara pentru extractia gazelor neconventionale", a declarat luni, la Neptun, seful directiei de dezvoltare din companie, Radu Gheorghe, prezent la Forumul Energetic Regional pentru Europa Centrala si de Est (FOREN).

El a adaugat ca in Romania se foloseste tehnica hidrocracarii de 60 de ani, dar este o tehnologie deja depasita, intrucat au aparut alte metode de extractie a gazelor neconventionale, scrie Mediafax.

"In 1994-1995 am facut teste in bazinul Transilvaniei, am avut rezultate foarte bune la o serie de zacaminte din cateva campuri importante. (...) Romgaz are o noua perspectiva legata de zacaminte la mare adancime de gaze neconventionale, in special in bazinul Transilvaniei", a afirmat Gheorghe.

Guvernul USL a suspendat in luna mai lucrarile derulate de grupul american Chevron privind prospectarea zacamintelor de gaze neconventionale prin metoda hidrocrarii hidraulice.

Aceasta metoda, pe care Chevron a anuntat ca vrea sa o foloseasca pentru exploatara unui zacamant din Barlad, a starnit proteste in Romania, ca urmare a ingrijorarilor privind potentialele efecte negative asupra mediului.

Tari ca Bulgaria si Franta au intezis aceasta metoda de extractie a gazelor nevonventionale.

In SUA, pretul la consumator al gazelor a scazut puternic, dupa ce productia de gaze neconventionale a crescut semnificativ in ultimii ani.

Romania poate depozita 100 miliarde metri cubi de gaze in zacamintele depletate de hidrocarburi, iar capacitatea actuala de stocare, de peste trei miliarde metri cubi, este suficienta pentru consumul la nivel national, a continuat directorul Romgaz. Romania consuma anual circa 14 miliarde metri cubi de gaze.

Potrivit lui Gheorghe, volumele de gaze neconventionale pot compensa importurile de gaze ale Romaniei, care variaza in prezent intre 20% si 30%. Importurile de gaze sunt asigurate in principal din Rusia si sunt derulate prin intermediari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Lista companiilor care vor intra in portofoliul Fondului Suveran