Hidroelectrica SA a depus o cerere de intrare in insolventa la Tribunalul Bucuresti, care urmeaza sa fie judecata pe 20 iunie.
Dosarul prin care Societatea Comerciala de Producere a Energiei Electrice in Hidrocentrale Hidroelectrica SA isi cere insolventa a fost inregistrat la tribunal pe 15 iunie.

"Hotararea privind cererea de intrare in insolventa a fost luata de Consiliul de Administratie al Hidroelectrica SA, iar MECMA, in calitate de actionar, nu interfereaza in niciun fel in procedurile judiciare in care sunt implicate societatile comerciale cu capital de stat pentru a nu influenta in niciun mod instantele de judecata", au spus oficialii Ministerului Economiei intr-un comunicat de presa.

In urma cu o saptamana si jumatate, premierul Victor Ponta a infiintat un comitet care sa evalueze situatia economico-financiara a companiei Hidroelectrica si sa prezinte Guvernului, in maximum o saptamana, o informare pe aceasta tema si propuneri de masuri care sa conduca la imbunatatirea activitatii societatii.

Comitetul era format din ministrii Finantelor, Economiei, Justitiei, Administratiei si Internelor, relateaza Mediafax.

Andrei Todea, unul dintre cei cinci membri ai Consiliului de Administratie (CA) al Hidroelectrica, spune ca nu stie de ce a fost luata decizia de a cere insolventa companiei, intrucat nu a participat la sedinta in care a fost aprobata aceasta solutie. "Nu stiu, nu am fost la acea sedinta si nici nu am vazut analiza pe care s-a bazat acesta decizie. Nu pot sa ma pronunt", a declarat Todea, potrivit Mediafax.

Inclusiv presedintele CA al producatorului de electricitate, Remus Vulpescu, a declarat ca nu stie nimic despre cererea de intrare in insolventa. Vulpescu si Todea au fost numiti in Consiliul de Administratie de Ministerul Economiei, care controleaza Hidroelectrica.

Videanu: Insolventa este ori o decizie manageriala gresita, ori o incercare de a vinde compania "pe doi lei"

Posibila insolventa a Hidroelectrica este privita cu scepticism de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu.

Videanu a declarat, potrivit Mediafax, ca este absolut nejustificata intrarea in insolventa a Hidroelectrica, aratand ca ori este vorba despre o decizie manageriala profund gresita, ori cineva vrea sa vanda aceasta companie "pe doi lei".

Videanu a precizat ca in 2010 Hidroelectrica a avut cel mai mare profit din istorie, peste 100 milioane de euro, iar in anul 2011 aceasta a dat statului cele mai mari dividende din istoria Hidroelectrica.

"Din pacate nu sunt cunoscute public argumentele intrarii in insolventa a Hidroelectrica, dar, dupa ce in 2010, Hidroelectrica a avut cel mai mare profit din istorie, peste 100 milioane de euro, si in anul 2011 a dat statului cele mai mari dividende din istorie, este absolut nejustificata intrarea in insolventa. Aici pot fi doua argumente, ori este o decizie manageriala profund gresita, ale caror rezultate vor fi devastatoare pentru Hidroelectrica, ori cineva vrea sa vanda Hidroelectrica pe doi lei", a apreciat Adriean Videanu.

El a adaugat ca se va vedea cine doreste acest lucru si ca o companie strategica nu poate fi tratata "ca o companie care vinde papuci".

"O companie strategica cum este Hidroelectrica nu poate fi tratata din punct de vedere managerial ca o companie care vinde papuci si sa se decida insolventa", a adaugat Videanu.

Contracte investigate de CE

Mai multe contracte incheiate de Hidroelectrica sunt investigate de Comisia Europeana.

Comisia Europeana a anuntat in aprilie ca a initiat cinci investigatii aprofundate distincte pentru a evalua daca Hidroelectrica a incalcat normele comunitare privind ajutorul de stat, executivul UE aratand ca sunt indicii ca statul a influentat compania sa incheie contracte de vanzare si cumparare a energiei la preturi preferentiale.

Avocatul Gheorghe Piperea a declarat pentru Mediafax ca intrarea in insolventa a Hidroelectrica va presupune numirea unui administrator judiciar, care va putea decide anularea contractelor directe de vanzare a energiei daca va exista suspiciunea de frauda, potrivit avocatului Gheorghe Piperea.

El a adaugat ca legea insolventei prevede ca pot intra sub incidenta suspiciunii de frauda contractele si actele aditionale la contracte incheiate in ultimii trei ani.

"Daca va exista suspiciunea de frauda, contractele vor fi anulate. Daca aceste contracte se faceau la pretul pietei, nu ar mai fi existat suspiciunea de frauda. Administratorul judiciar este cel care trebuie sa decida daca vreunul dintre contracte este fraudulos", a precizat Piperea.

Compania a vandut anul trecut electricitate prin contracte directe catre companiile Alro Slatina, Elsid Titu, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie, EFT Romania, Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani, CLMB-Patinoar Brasov si Societatea Nationala a Sarii (Salrom).

Companiile care au anul trecut avut cele mai mari contracte sunt Alro (322,47 milioane lei), Energy Holding (280,25 milioane lei), Alpiq RomEnergie (204,34 milioane lei), ArcelorMittal Galati (185,46 milioane lei), EFT Romania (136,68 milioane lei), Alpiq RomIndustries (130 milioane lei) si Electromagnetica (124,95 milioane lei).

Contractul cu ArcelorMittal Galati a expirat la finele anului trecut.

Tot la finele anului trecut, Hidroelectrica a anuntat ca a reziliat contractele cu CNH, Salrom, CLMB-Patinoar Brasov, iar Luxten a renuntat la acord.

Vanzarile totale ale companiei au fost anul trecut de 3,01 miliarde lei, in coborare cu 7,6% fata de nivelul de 3,26 miliarde lei inregistrat in 2010, se arata in raportul anual al Hidroelectrica.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de electricitate aflat in portofoliul statului, fiind controlat de Ministerul Economiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri