Holcim, filiala locala a unuia din cei mai importanti producatori de ciment, betoane si agregate din lume, estimeaza ca afacerile din acest an se vor situa la nivelul celor din 2011, in special din cauza numarului de proiecte suspendate sau aflate in scadere.
“Inceptutul anului a fost dificil, am fost afectati de conditiile atmosferice din luna februarie, insa lucrurile se vor schimba pe parcursul anului. Nu stim la ce sa ne asteptam. As fi fericit sa avem aceleasi rezultate ca in 2011”, a declarat Daniel Bach (foto), directorul general Holcim Romania.

Afacerile Holcim au inregistrat un maximum in anul 2008, cand filiala locala a grupului elvetian a raportat un rulaj de 372 milioane euro, iar in numai doi ani au ajuns la 196 milioane euro. La nivelul anului 2011, compania elvetiana a raportat o crestere de 13% fata de anul precedent la 222 milioane de euro.

Miza pe o crestere de maximum 3%

Chiar si asa, in cel mai fericit scenariu, directorul Holcim sustine ca ar putea fi inregistrata o crestere de 2-3% a business-ului in acest an.

“Speram ca Guvernul sa acorde atentie infrastructurii, dar si fabricilor pentru dezvoltare. Putem vorbi de o evolutie de 2 pana la 3%, insa totul tine de numarul de proiecte sau de alti factori care pot influenta afacerile. Ne axam si pe exporturile in Ungaria”, a mai precizat Bach.

Investitii de 25 milioane euro in 2012

Producatorul de materiale de constructii Holcim intentioneaza sa investeasca circa 25 milioane euro in acest an, suma destinata in cea mai mare parte fabricilor de ciment din Alesd si Campulung, precum si statiei de macinare de la Turda.

Cea mai insemnata investitie care va fi finalizata in anul 2012 este proiectul de Recuperare a Energiei Termice Reziduale (Waste Heat Recovery) de la fabrica de ciment din Alesd. Acest sistem va inlocui cu energie “verde” aproximativ 15% din energia electrica consumata de fabrica, ce este furnizata in prezent de reteaua publica. Valoarea totala a acestui proiect este estimata de companie la 14 milioane de euro, urmand a se finaliza in al doilea trimestru din 2012.

Investitiile pe care Holcim le-a facut in Romania in ultimii 15 ani au vizat in special implementarea unor noi tehnologii in cele doua fabrici de care dispune la Alesd si Campulung si in statia de macinare si terminal de ciment de la Turda.

Totodata, intre 2007 si 2011, Holcim Romania a investit peste 700 milioane euro in dezvoltarea afacerii, in modernizari, protectia mediului, in co-procesarea deseurilor, dar si in logistica.

Cea mai mare investitie de pana acum a grupului elvetian pe plan local s-a ridicat la 265 milioane de euro si a vizat fabrica de ciment de la Campulung. Proiectul denumit “Muscel 4000” a inceput in 2005 si a constat in punerea in functiune a unei linii de productie de clicher (material semi-finisat din care este realizat cimentul), investitie care s-a ridicat la 200 milioane euro si s-a derulat intre 2005 si 2008.

Suprafata operatioanala a fabricii de la Campulung este de 84,5 hectare (ce cuprinde si zona de exploatare – n.red), in timp ce fabrica propriu-zisa se intinde pe 4,2 hectare.

Capacitatea totala instalata in Romania, reprezentata de cele trei fabrici ale Holcim se ridica la 6,1 milioane tone/an.

In fabrica de ciment de la Alesd au fost investite, in perioada 2007-2011 circa 175 milioane de euro, iar statia de macinare de la Turda a beneficiat de investitii de 30 milioane euro.

Divizia de betoane si agregate a grupului elvetian prezent pe piata locala si dezvoltarea de logistica au beneficiat la randul lor de investitii de 90 milioane euro, respectiv 72 milioane euro.

Nicio noua fabrica in urmatorii 5 ani

Investitia intr-o noua fabrica în Romania, un proiect vizat de grupul elvetian inainte de venirea crizei, nu va incepe in urmatorii cinci ani.

“Conditiile actuale de pe piata locala, unde segmentul rezidential este la pamant si singurul care mai functioneaza este cel de infrastructura nu ne incurajeaza sa deschidem o noua facilitate de productie a cimentului in urmatorii 5 ani”, a mai spus directorul Holcim Romania.

Pariul pe Romania

Desi sectorul rezidential este la pamant, la fel si cel al constructiilor, sunt multe motive pentru a alege Romania si a desfasura afaceri aici, subliniaza Daniel Bach.

“Romania are un potential turistic fantastic si, mai mult decat atat, oamenii de aici sunt foarte receptivi, invata repede si se adapteaza din mers. Sper ca Guvernul sa se concentreze pe proiecte de infrastructura si sa continue cu programe in acest sens pentru a stimula investitiile in aceasta zona”, a mai declarat managerul Holcim Romania.

Grupul elvetian Holcim, al doilea mare producator de ciment la nivel mondial, opereaza in 70 de tari si detine in Romania doua fabrici de ciment, la Alesd si Campulung, o statie de macinare la Turda, 19 statii ecologice de preparare a betoanelor, cinci statii de agregare si un terminal de ciment in Bucuresti.

Holcim Romania a avut in 2010 o cifra de afaceri de circa 200 milioane euro, in scadere cu 20% fata de 2009, din cauza efectelor crizei economice si a conditiilor dificile de pe piata.

Daniel Bach a preluat conducerea Holcim Romania in luna aprilie a anului trecut de la Markus Wirth.

Principalii concurenti de pe piata locala ai Holcim sunt LaFarge si CarpatCement, grup afliliat HeidelbergCement.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri