Fortus Iasi a intrat in faliment. AVAS, principalul actionar si creditor, vrea un tap ispasitor si ataca Casa de Insolventa Transilvania. Pe de alta parte, CITR spune ca aprecierile AVAS sunt nerealiste. Dincolo de schimbul de declaratii, o firma cu 800 de angajati este aproape de ultima suflare. Cum s-a ajuns aici?
Problemele din insolventa producatorului de utilaje grele Fortus Iasi nu au inceput insa o data cu cotrolul AVAS la societate, dupa declansarea falimentului, ci cu mult inainte, nenumaratele contestatii intarziind ani de zile procesul.

Evaluarea - Ce spune AVAS, ce raspunde CITR

La inceputul lunii iulie ANAF a dispus efectuarea unui control la Fortus, ca urmare a unor date considerate contradictorii din rapoartele de evaluare. Astfel, in 2009 activele societati erau evaluate la 190 mil. euro, iar in prezent sunt evaluate la 35 mil. euro.

Pe de alta parte, oficialii CITR spun ca toate demersurile efectuate de ei in procedura Fortus s-au realizat cu aprobarea lor de catre creditori, inclusiv AVAS,si au fost efectuate sub controlul instantei.

„Atitudinea CITR a fost intotdeauna in sensul salvarii afacerii. La baza planului de reorganizare propus de CITR au stat evaluarile societatii”, spun oficialii casei de insolventa.

Legat de evaluari, administratorii judiciari spun ca o evaluare a activelor societatii a fost efectuata in noiembrie 2011 si stabilea valoarea de piata a intregului patrimoniu (vanzare in bloc) la 49,74 milioane de euro.

„Evaluarea a fost contestata de unii creditori (in special cei salariali), astfel s-a decis re-evaluarea patrimoniului de catre un evaluator selectat de creditori (si votat inclusiv de AVAS). Noua evaluare a stabilit aceeasi valoare pentru valorificarea in bloc (cu o diferenta in minus de 0,2 milioane euro). Noua evaluare a cuprins si unele active necorporale, pentru care s-a stabilit o valoare suplimentara de piata de aproximativ 3,5 milioane euro, elemente care ne-au intarit convingerea ca evaluarea din 2011 era una corecta. La momentul incheierii lor, evaluarile au fost prezentate creditorilor pentru studiu”, au adaugat oficialii CITR.

Managementul si performanta companiei

AVAS mai contesta insa si calitatea managementului de la Fortus din ultimii 2 ani.

"In cadrul actiunii declansate, AVAS a identificat si o serie de neregularitati in gestionarea societatii de catre administratorul judiciar, Casa de Insolventa Transilvania, intrat in cadrul procedurii de insolventa, in anul 2009, la solicitarea ANAF, printre acestea fiind de mentionat scaderea drastica a cifrei de afaceri a Fortus in ultimii doi ani, coroborat cu derularea unui management defectuos si costisitor din punct de vedere financiar pentru o societate aflata in dificultate; aplicarea unor masuri de reducere a productiei Fortus cu scopul opririi activitatii acestei companii, in contextul existentei unor comenzi ferme si profitabile pentru societate, dar si a unor solutii de redresare a acesteia", se spune intr-un comunicat transmis anterior de AVAS si citat de Mediafax.

Pe de alta parte, Casa de Insolventa Transilvania considera nerealiste si nefondate aprecierile facute de AVAS in urma controlului efectuat la SC Fortus SA, societate ai carei administratori judiciari sunt Casa de Insolventa Transilvania si Sigma IPURL.

In ceea ce priveste cifra de afaceri a Fortus, oficialii CITR spun ca trebuie luati in calcul mai multi factori care au determinat-o si influentat-o. In primul rand, activitatea de exploatare a reprezentat un generator de pierdere inca din anul 2002. Indiferent de volum, activitatea de exploatare nu a reusit sa-si acopere propriile cheltuieli. Apoi, pierderile operationaleau avut drept cauza un volum al productiei subdimensionat fata de costurile si capacitatiile reale de productie ale Fortus SA.

Potrivit CITR, politica de preturi necorespunzatoare este una dintre principalele cauze pentru care nu pot fi atrase comenzi. Costurile mari de subincarcare si nivelul ridicat al costurilor fixe fac produsele comercializate nerentabile, determinand cresterea costului final al acestora.

De asemenea, volumul costurilor nu era corelat cu activitatea de productie. Costurile materiale ajunsesera sa detina o pondere de 90% din cifra de afaceri, in conditiile in care o pondere corespunzatoare sectorului se situeaza in jurul valorii de 65 - 70%. Costurile materiale mari au fost determinate si de tehnologiile invechite, eficienta scazuta a utilajelor uzate moral cu o vechime de peste 40 de ani.

„Avand in vedere aceasta pondere mare a cheltuielilor materiale in cifra de afaceri, nivelul cifrei de afaceri de echilibru (cifra de afaceri la care societatea reuseste sa-si acopere cheltuielile operationale) se situeaza in jurul valorii de 300 milioane de lei.In timp ce in ultimii 10 ani cea mai buna cifra de afaceri a fost la nivelul anilor 2007 si 2009 cand s-a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 70, respectiv 71 milioane lei”, mai spun oficialii CITR.

„Incepand cu anul 2009 numarul contractelor si comenzilor noi a scazut aproape la zero. Cifra de afaceri din 2008 si 2009 s-a realizat pe fondul contractarilor anterioare, care s-au finalizat in mare majoritate cu intarziere. La data intrarii CITR ca administrator judiciar, in aprilie 2010, situatia comenzilor era dezastruoasa, ca urmare, cifra de afaceri pentru 2010 a scazut sub jumatate. CITR a demarat o politica de contractare agresiva, care a generat rezultate pozitive – cifra de afaceri pe 2011 aproape s-a dublat fata de anul precedent”, au declarat oficialii CITR.

"Situatia ecnomica dezastruoasa nu dateaza din perioada insolventei, ci este anterioara acesteia. Tocmai situatia economica sub limita auto-sustinerii a generat insolventa. In toata aceasta perioada marcata de tergiversari si amanari, Fortus SA a functionat acumuland datorii continue la furnizorii de utilitati (pe care legea ii obliga sa isi furnizeze serviciul chiar in ipostaza neplatii acestor servicii) si neplatind impozitele la bugetul de stat, marind creanta catre ANAF. Cele 700 de locuri de munca prezervate au insemnat acumularea lunara a unei pierderi de aproximativ 2-2,5 milioane de lei", se mai mentioneaza in comunicatul de presa al CITR.

Parcursul insolventei Fortus SA (de la deschiderea procedurii in martie 2008, pana la decizia Tribunalului Sindic Targu Mures din 22 iunie 2012 de a intra in faliment) a fost unul lung, anevoios, contestat, impiedicat si intarziat, cu rea-vointa uneori, de categorii diverse de creditori, in functie de interesele fiecareia de a isi asigura prioritate la plata. In tot acest context, din aprilie 2010 de cand a fost numit administrator judiciar, Casa de Insolventa Transilvania a depus toate diligentele pentru a asigura o administrare corecta a societatii. Doar prin eforturile CITR s-a reusit mentinerea in activitate a Fortus SA Iasi pentru inca doi ani” , mai spun oficialii CITR.

„Credem ca aprecierile AVAS sunt scoase din contextul specific al Fortus si ignora antecedentele ce au condus la luarea anumitor masuri in acest caz. Din cauza tergiversarilor procedurale repetate, nu s-au putut lua masuri clare si concrete de redresare”, au adaugat specialistii CITR.

Cum arata lantul intarzierilor?

1.Tabelul definitiv al creantelor a fost afisat in martie 2010, la doi ani de la deschiderea procedurii. Intr-o procedura ce decurge normal (fara contestatii inutile si urmand calendarul termenelor stabilite de legea insolventei) tabelul se afiseaza dupa aproximativ trei luni de la deschiderea procedurii.

2.Planul de reorganizare initial depus de catre administratorul judiciar (si votat de catre creditori pe 08 septembrie 2010) prevedea valorificarea unor utilaje ce nu erau necesare productiei si investirea sumelor obtinute astfel in capacitatile de productie, pentru a le aduce la standardele de calitate cerute international.

3.Planul de reorganizare a fost confirmat de judecatorul sindic dupa opt luni de la votarea lui, pe 18 mai 2011. Legea prevede confirmarea acestuia in termen de 15 zile de la depunerea procesului verbal ce atesta votarea lui.

4.Din cauza intarzierilor mari, la data confirmarii planului, acesta era deja depasit de realitatile economice. Ca urmare a unor cai de atac la care au apelat unii creditori, planul a fost desfiintat in 29 noiembrie 2011, dupa doar 6 luni de la aplicarea lui.

5.Tot contextul a generat pierdere continua pentru Fortus. Judecatorul sindic al Tribunalului Mures a pus in vedere Casei de Insolventa Transilvania sa convoace adunarea creditorilor pentru a discuta posibilitatea deschiderii falimentului.

6.Pentru a evita falimentul, CITR si Sigma IPURL au depus un plan de reorganizare refacut, care prevedea valorificarea ca afacere a patrimoniului Fortus. Planul urmarea gasirea unui investitor care sa preia si sa duca mai departe afacerea, asigurand investitiile necesare in proiect.

7.Planul a fost votat de peste 80% dintre creditori. Cu toate acestea, el nu a fost confirmat de catre judecatorul sindic, o solutie surprinzatoare si pentru administratorii judiciari.

Totusi, atat AVAS cat si CITR sunt de acord ca singura sansa pentru Fortus SA in acest moment este gasirea unui investitor care sa achizitioneze societatea ca intreg, urmand a investi sumele necesare pentru repornirea cel putin partiala a acestei platforme. Aceasta este si esenta planului de reorganizare depus.

„Mai mult, exista intentii in acest sens, insa administratorii judiciari nu le-au putut da curs tocmai din cauza acestor fluctuatii procedurale si a dezacordurilor dintre creditori”, spun oficiali CITR.

„Mai mult, insolventa este o procedura judiciara, in care un creditor poate lua masuri doar in colaborare si prin administratorii judiciari, sub controlul instantei. Declaratiile AVAS care afirma ca va restructura societatea nu pot fi puse in aplicare fara o strategie comuna a administartorilor judiciari cu principalii creditori ANAF si AVAS”, spun cei de la CITR.

Platforma Fortus Iasi este controlata de stat, prin AVAS, si are datorii de peste 50 de milioane de euro. AVAS detine 60% din actiunile Fortus, iar firma Metalexportimport Bucuresti are 26,23% din capital. SIF Moldova este un alt actiona, cu 13,56% din titluri.

Anul trecut compania a avut o cifra de afaceri de 42,7 milioane de lei, in crestere cu peste 50% fata de anul precedent. In 2011 Fortus si-a redus pierderile la 31,7 milioane de lei, de la 40,5 milioane de lei in 2010.

Fortus a fost privatizata in 2003, fiind cumparata de Metalexportimport, insa AVAS a decis in 2008 sa desfiinteze contractul de vanzare, acuzand Metalexportimport ca nu a realizat obligatiile asumate.

Compania a intrat in faliment in aceasta vara, in ciuda faptului ca planul de reorganizare depus de CITR era aprobat de majoritatea creditorilor. Fortus a formulat un recurs si o cerere de suspendare a acestei decizii.

"Fortus SA (prin administratorul special) a formulat atat recurs cat si cerere de suspendare a hotararii. Pentru cererea de suspendare termenul de judecata a fost stabilit pentru 07 august 2012, insa termenul de recurs nu a fost inca stabilit. Recurs si cerere de suspendare a hotararii a formulat si AVAS. Cererea de suspendare a primit termen de judecata pentru 28 august 2012, iar termenul pentru recurs nu a fost inca stabilit. De asemenea, au formulat cerere de suspendare provizorie a executarii hotararii administratorul special si Sindicatul Fortus, cerere care a fost admisa pe 28 iunie 2012. Imediat ce se va publica motivarea hotarararii judecatoresti de intrare in faliment si CITR, in calitate de administrator judiciar, va introduce recurs impotriva hotararii. Asteptam doar sa vedem care este motivatia instantei, pentru a sti ce combatem", au spus oficialii casei de insolventa pentru wall-street.ro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri