In fiecare semestru, CNIPMMR elaboreaza evaluarea situatiei de ansamblu a IMM-urilor din Romania pe semestrul anterior. Conform acestei evaluari, rata medie a somajului pentru cel de-al II semestru din 2005 este de 5,7 la suta, iar castigul salarial mediu lunar net este de 13,5 la suta. Totodata, in aceasta perioada s-a inregistrat comparativ cu anul trecut o fiscalitate pe forta de munca in crestere in medie cu 1 pana la 2 procente.

Impozitul pe profit a fost de 16 %, iar impozitul pe dividente a fost de zece la suta. in semestrul II din 2005, comparativ cu aceeasi perioada din 2004, numarul de impozite si taxe a crescut, fiind introduse noi taxe: accize la electricitate, la gaz metan, la gaz natural utilizat drept carburant, la gaze petroliere lichefiate utilizate drept carburant si pentru incalzire, la cuptoare cu microunde si aparate de aer conditionat, un nou cod NC.

Moneda nationala in aceeasi perioada s-a apreciat cu 12,9 la suta fata de anul 2004, rata medie a dobanzilor de politica monetara fiind in prezent de 8,5 la suta. in acest cadru, numarul societatilor inmatriculate la Registrul Comertului a crescut in semestrul II al anului 2005 comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior cu 1,74 la suta, in timp ce societatile comerciale radiate din Registrul Comertului s-a ridicat la un procent de 254,88 la suta.

IMM-urile, in ultimul semestru al anului 2005, au obtinut un profit mediu intre 5 - 7 la suta si au inregistrat pierderi in medie cu 2-3 la suta. Cifra de afaceri a IMM-urilor a crescut in medie cu 5 - 10 la suta. Pierderile inregistrate de IMM-uri s-au axat in marja de 0,5 la suta. Numarul salariatilor din cadrul IMM-urilor a crescut si el in medie tot cu 0-5 la suta. in ceea ce priveste investitiile efectuate de IMM-uri, acestea au crescut in al doilea semestru al anului 2005 intre 4-6 la suta. in aceste conditii volumul total al exporturilor realizate de firmele din sectorul privat s-a majorat si el cu 23,32%.