Lafarge Medgidia va realiza sau finaliza in acest an investitii de aproximativ zece milioane de euro, vizand in special protectia mediului si imbunatatiri tehnologice, a declarat pentru Rompres, directorul general al fabricii de ciment Lafarge Medgidia, Ion Trofin.
"In acest an, investitiile finalizate sau realizate vor ajunge la aproximativ zece milioane de euro. Majoritatea au vizat investitii de protectia mediului, noua instalatie automata de ambalare a sacilor cu faina de ciment etc", a spus Ion Trofin.

De asemenea, sunt in curs de realizare studii de fezabilitate pentru o investitie de circa doua milioane de euro pentru achizitionarea unor filtre pentru praf sau noi investitii tehnologice. S-au investit peste doua milioane de euro si in terminalul de incarcare a cimentului de la Marea Neagra - Sicim, care face parte tot din Grupul Lafarge.

"In total, investitiile pe care le-am realizat la Medgidia se ridica la circa 55 milioane de euro din 1998 si pana in prezent. Aceste investitii sunt necesare pentru ca fabrica Lafarge este situata la doar doi kilometri de centrul Medgidiei. De asemenea, este necesar sa ne pastram avantajul accesului direct la Dunare si, de aici, la Marea Neagra", a explicat directorul fabricii de la Medgidia.

Acesta a estimat ca piata interna a cimentului va creste in acest an cu circa zece la suta. Desi uzina de la Medgidia este in acest moment suprasaturata, productia atingand plafonul maxim, crestere cererii interne va fi acoperita prin scaderea exportului.

"Noi suntem singurii care realizam export din fabricile aflate in Romania si, desi suntem la capacitate maxima, nu vom mai construi un nou cuptor. Cresterea cererii va fi acoperita din scaderea exportului", a explicat directorul Lafarge Medgidia.

In prezent, Lafarge Medgidia produce circa 2,2 milioane tone de ciment pe an cu cele doua cuptoare ale sale. Din aceasta cantitate, o treime merge pe piata interna - 700.000 tone de ciment pe an. Anul acesta, circa un milion de tone ciment vor fi destinate pietei interne.

Principalele destinatii pentru export sunt Spania, Israel, Turcia, Grecia sau Africa.

Lafarge isi va muta in circa sase sau sapte ani cariera de la Medgidia, care a ajuns la limita resurselor de calcar. Noua cariera se va situa cel mai probabil in sudul orasului Medgidia.

"Sunt proiecte destul de vechi cu privire la mutarea carierei. Noi suntem la ora actuala in discutii cu primaria si proprietarii terenurilor, dar nu cred ca vom deschide o noua exploatare mai repede de 2010, sau chiar mai tarziu", a explicat Ion Trofin.

Lafarge are in Romania fabricile de ciment de la Medgidia si Hoghiz (judetul Brasov) si statia de concasare de la Targu Jiu. Lafarge, lider mondial in domeniul materialelor de constructii, detine pozitii de prim rang cu fiecare dintre cele patru divizii ale sale: Ciment, Agregate si Betoane, Materiale pentru Acoperisuri si Gips. Avand 80.000 de colaboratori, Grupul este prezent in 75 de tari. in 2005, Lafarge a inregistrat o cifra de afaceri de 16 miliarde de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri