Ministerul Economiei a semnat cu Primaria Oradea si firmele Salrom si Tymbark contracte de finantare din fonduri comunitare pentru proiecte in valoare totala de 89,5 milioane lei (19,6 mil.euro), vizand investitii in surse noi de energie electrica si termica si reducerea consumului de electricitate.

"Valoarea maxima eligibila nerambursabila, acordata din fonduri publice - Fondul European de Dezvoltare Regionala si bugetul de stat este de 58,9 milioane lei", se arata intr-un comunicat al Ministerul Economiei, relateaza Mediafax.

Salrom a accesat fonduri nerambursabile de 5,9 milioane lei pentru un proiect de crestere a eficientei energetice in salina Cacica (foto). Valoarea totala a proiectului este de 18 milioane lei, iar dupa finalizarea lucrarilor consumul de energie va scadea cu pana la 50%.

Alt beneficiar este firma Tymbark Maspex Romania, din Valenii de Munte, care a accesat fonduri nerambursabile de 1,9 milioane lei pentru o investitie totala de 6,7 milioane lei care vizeaza extinderea retelei de distributie a energiei electrice.

Municipiul Oradea are in derulare un proiect de valorificare a energiei geotermale pentru productia de energie termica si preparare a apei calde de consum la consumatorii unui cartier din oras. Valoarea totala a investitiei este de 64,7 milioane lei, din care fondurile nerambursabile acopera 51 milioane lei.

Prin acest proiect Primaria Oradea intentioneaza sa inlocuiasca energia termica provenita din carbune cu cea geotermala.

"Se va inlocui actuala retea de transport agent primar si apa geotermala cu o retea noua", se arata in comunicat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Fifor il acuza pe Iohannis ca blocheaza investitiile