Profitul afacerilor din agricultura a crescut anul trecut cu 121%. Care sunt riscurile si ce potential are un domeniu care anul acesta a fost “parjolit” de vremea secetoasa?
“Sectorul este in continua crestere in termeni de cifra de afaceri si profit. Agricultura din Romania ramane un sector cu mare potential de dezvoltare, dar expus riscului atat din perspectiva economica globala cat si a factorilor naturali”, a declarat Adrian Marcu, credit risk consultant al ICAP Romania.

2011 a fost un an foarte bun pentru afacerile din agricultura. Din nefericire, insa, potentialul de dezvoltare al acestui domeniu mai are mult pana va fi atins. Pe de alta parte, in ciuda potentialului urias, domeniul este lasat in bataia vantului de catre autoritati, in special ca urmare a lipsei investitiilor in infrastructura de irigatii, dar si a unei abordari complexe de management al riscului.

Culita Tarata, cel mai mare agricultor din Romania dupa suprafata cultivata, a declarat recent pentru wall-street.ro, ca daca statul roman ar investi in irigatii, in doar cativa ani sumele s-ar intoarce la bugetul de stat.

Situatia este cu atat mai dura cu cat lipsa irigatiilor in perioadele secetoase cum este cea de acum ii poate aduce pe multi in pragul falimentului.

wall-street.ro a solicitat ICAP Romania cateva dintre rezultatele celui mai recent studiu de piata al companiei pentru a vedea cum arata ca business agricultura romaneasca si care este potentialul acestui sector care acum sufera.

ICAP Romania efectueaza periodic studii care se concentreaza pe analiza evolutiei performantelor financiare la 2011 fata de 2010 ale companiilor a caror domeniu principal de activitate este cultivarea plantelor.

In cadrul analizei indicatorilor financiari au fost luate in considerare companiile care au inregistrat minim 3 ani de activitate si anume 6.628 de companii, fata de 7.076 cate au fost luate in considerare in 2010. Numarul companiilor care au declarat “ agricultura” ca activitate la sfarsitul anului 2011 este de aproximativ 10.500, cu 700 de companii mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Numarul companiilor active a scazut usor in perioada decembrie 2010 - decembrie 2011, de la 5.919 la 5.851 companii, iar in prima jumatate a anului 2012 au fost inregistrate 173 companii cu proceduri de insolventa conform statusului ANAF, arata datele ICAP Romania.

Cifra de afaceri a celor 6.628 companii a crescut cu 43% in 2011, ajungand la 16,3 mld. lei, de la 11,4 mld. lei in 2010. Profitul operational a inregistrat o majorare de 121%, de la 944. mil lei la 2 mld. lei.

De asemenea, sectorul a inregistrat o usoara crestere a numarului de angajati de la an la an, din 2009 cand inregistra 36.644 angajati, ajungand in 2011 sa aiba 39.986 angajati, ceea ce reprezinta o crestere de 9%. Totusi, doar 41 dintre companiile evaluate aveau la sfarsitul anului 2011 mai mult de 100 de angajati.


Sursa:ICAP Romania


Desi numarul companiilor mari din acest sector este scazut (sub 20), cele 10 companii incluse in top au inregistrat 36% din totalul vanzarilor inregistrate de domeniu.

La sfarsitul anului 2011, in medie, companiile isi incasau creantele in 124 de zile, o perioada mai buna decat cea a anului 2010 cand inregistrau 150 de zile.

De asemenea, in 2011 se observa o imbunatire a achitarii datoriilor curente de la 277 de zile (in 2010) la 213 zile (in 2011).

In ceea ce priveste Riscul de creditare pentru 2012, conform algoritmului ICAP Rating, aproape jumatate dintre companiile micro au inregistrat un risc ridicat si foarte ridicat in timp ce 48% dintre companiile Mari au inregistrat un risc foarte scazut.

Daca in 2011, profitul din domeniu a avut o evolutie spectaculoasa, in acest an, seceta a afectat substantial business-urile din domeniu.


Sursa: ICAP Romania

De ce masuri ar fi nevoie pentru a diminua pierderile determinate de seceta.


Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri