Pepsi Americas, cel de-al doilea imbuteliator al bauturilor racoritoare Pepsi - Cola la nivel mondial, si-a anuntat intentia sa cumpere anul acesta o participatie de 51% la grupul Quadrant-Amroq Bottling, producatorul si distribuitorul bauturilor Pepsi în Romania, la care detine deja 49% din titluri, informeaza un comunicat al companiei americane
In vara anului trecut, israelienii care detineau in totalitate grupul QAB au vandut celor de la Pepsi Americas 49% din actiunile companiei in schimbul sumei de peste 50 milioane de dolari. In mod normal, preluarea integrala a afacerii Pepsi in Romania ii va costa pe americani cu mult peste suma platita in iunie 2005.

De ce ar vrea americanii mai mult din Pepsi?

In primul rand, grupul american este interesat sa achizitioneze integral compania din Romania pentru a-si spori prezenta pe pietele in curs de dezvoltare.

Mai mult, preluarea totala va oferi companiei americane oportunitatea de a-si consolida pozitia in aceasta regiune cheie, pe fondul dezvoltarii pietei de bauturi. In mod concret, consumul de bauturi racoritoare din Romania depaseste un miliard de litri pe an. Potrivit Pepsi Americas, vanzarile totale ale companiei au fost impulsionate de cifrele inregistrate in Europa de Est.

In al treilea rand, castigurile Pepsi Americas au scazut considerabil in primul trimestru, iar conducerea compuniei se orienteaza spre zone precum este Romania care pot genera o rata a profitabilitatii mai ridicata.

Astfel, profitul net al Pepsi Americas a scazut in Q1 la 14,1 milioane de dolari de la 20,8 milioane dolari in primele trei luni ale anului trecut. Aceste rezultate se situeaza sub previziunile analistilor.

In acelasi timp, vanzarile au crescut cu 2,3%, pana la nivelul de 878,5 milioane de dolari, de la 829,4 milioane dolari în perioada similara a anului 2005. In schimb, volumul total al vanzarilor a scazut cu 1%, lucru dezamagitor pentru oficialii americani.

Ce reprezinta businessul QAB pentru americani?

Compania Quadrant Amroq Beverages (QAB) este imbuteliatorul autorizat si distribuitorul Pepsi, Prigat, Lipton Ice Tea si Roua Muntilor pentru Romania si Republica Moldova. Compania a anuntat recent o crestere de 23% a cifrei de afaceri pentru primul trimestru al anului 2006, raportat la aceeasi perioada a anului trecut.

De asemenea, in primul trimestru al anului 2006, compania QAB a castigat premiul „imbuteliatorul anului pentru regiunea Europa in 2005” in sistemul Pepsico International. Distinctiile PepsiCo se acorda pentru zonele Europa, Asia, America de Sud si Africa, criteriul principal fiind cresterea inregistrata de companii de la un an la altul.

Mai mult, ca active, QAB dispune de doua unitati la Bucuresti, pentru productia de bauturi racoritoare,si una la Covasna, pentru apa minerala.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Pepsi Romania cauta tineri pentru internship. Afla cum poti aplica