Combinatul Mechel Campia Turzii a informat autoritatile locale clujene ca ar putea disponibiliza alti 800 de angajati, iar in unitate vor mai ramane doar 238 de persoane, prefectul Ioan Vuscan spunand ca pregateste o intalnire cu sefii societatii, la care sa participe si premierul Victor Ponta, scrie Mediafax.


Prefectul judetului Cluj, Ioan Vuscan, a declarat ca in urma unor discutii purtate, vineri, cu conducerea Combinatului Mechel Campia Turzii, a fost informat despre intentia de disponibilizare colectiva a altor 800 de angajati, urmand ca in unitate sa mai ramana doar 238 de persoane.

Ioan Vuscan a declarat ca noua disponibilizare colectiva a fost luata in calcul de catre actionariatul majoritar rus din cauza lipsei comenzilor, dupa ce incepand cu luna iunie au fost trimise in somaj 799 de persoane.

"Am purtat, vineri, discutii cu conducerea Combinatului Mechel Campia Turzii si cu cea a sindicatului, la sediul combinatului. Din pacate, concluziile intalnirii nu sunt imbucuratoare, ni s-a comunicat intentia conducerii combinatului de a disponibiliza peste 800 de persoane, astfel incat sa mai ramana doar 238 de angajati. Ce va ramane din combinat se va transforma in sectie externa a Ductil Steel Buzau, iar la Campia Turzii va fi, practic, un punct de lucru. E o tragedie sociala la Campia Turzii daca intentia se va concretiza, si nu se va intampla nimic in perioada urmatoare”, a spus Vuscan.

Acesta a reprosat conducerii Mechel Campia Turzii ca nu a dat dovada de "sinceritate” pe parcursul mai multor runde de discutii legate de situatia de la combinat.

"In 5 septembrie am convocat o intalnire cu consumatorii de produse metalurgice pentru ca Mechel sa poata incheia contracte, dar am vazut ca strategia lor era alta, ei erau hotarati sa faca disponibilizari si sa conserve o parte din capacitatile de productie. Daca acestea se vor inchide, vor fi foarte greu de redeschis de catre cineva”, a spus prefectul judetului Cluj.

Acesta a adaugat ca va incerca sa faca in asa fel incat disponibilizarile sa nu aiba loc, urmand sa fie organizata, saptamana viitoare, o intalnire cu conducerea Mechel Campia Turzii la care sa participe si premierul Victor Ponta.

"Vrem sa il invitam pe dl. Ponta la o intalnire, iar actionariatul rus de la Mechel a reactionat pozitiv si este de acord. Trebuie sa vedem in ce masura si-au respectat clauzele contractuale sau nu. Nu avem voie sa lasam ca acele capacitati de productie sa fie oprite”, a afirmat Vuscan.

Liderul de sindicat din combinat, Ioan Pascu, considera ca intentia conducerii Mechel este de "a pleca din Romania”.

"Nu ii mai intereseaza comenzile, ci sa plece din Romania. Noi am crezut in spusele lor, ca nu au comenzi, dar inchid si pleaca, sunt in tratative sa vanda tot", a declarat Pascu.

Directorul Agentiei Judeteane de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, Daniel Don, care a participat, alaturi de prefect, la discutiile de la Mechel, a declarat, la randul sau, ca in cazul a 250 de disponibilizati va fi accesat un proiect similar celui de la Nokia Jucu.

"Avem in vedere realizarea unui proiect european pe Fondul European de Ajustare la Globalizare, ca in cazul Nokia Jucu, dar mult mai bun. Vrem sa intervenim in zona cu masuri concrete pentru a reintegra oamenii pe piata muncii. Este vorba de 250 de persoane de la Mechel Campia Turzii, iar restul vor intra in masuri active de protectie sociala”, a declarat Don.

La intalnirea de vineri de la Mechel Campia Turzii au mai fost prezenti, pe langa prefectul Ioan Vuscan si seful AJOFM Cluj, Daniel Don, directorul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Cluj, Emilian Rosca, si primarul municipiului Campia Turzii, Radu Hanga.

Combinatul Mechel Campia Turzii a inceput, in luna iunie, disponibilizarea, in etape, a 799 de angajati, procesul urmand sa se incheie pentru acestia in luna septembrie. In unitate isi mai desfasoara activitatea 1.050 de persoane.

Grupul rus Mechel detine 86,56% din actiuni companiei din Campia Turzii. Grupul a intrat pe piata romaneasca in 2002 si mai detine combinatele Mechel Targoviste (COS), Ductil Steel Otelu Rosu, Ductil Steel Buzau, Laminorul Braila si Mechel Reparatii Targoviste.

Printre actionarii Mechel Campia Turzii se mai regasesc SIF Banat-Crisana (SIF1), cu 11,11% din titluri si AVAS, cu 1,02%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri