Multa lume urmareste evolutia pretului la titei, contractele futures pentru aceste produse (titeiul de tip BRENT – extras din Marea Nordului si specific zonei europene cat si cel de tip WTI – extras din regiuni ale continentului american) sunt cele mai tranzactionate.

Grafic nr. 2

Cresterea sau scaderea cotatiei la titei ar trebui sa duca la cresterea sau scaderea, direct proportionala, a cotatiilor pentru celelalte produse, cum ar fi: benzina, motorina, jet fuel, etc. In cele mai multe cazuri insa corelatia intre evolutia pretul la titei si celelalte produse care rezulta din procesul de rafinare este… departe de a fi perfecta.

Un prim asa-zis “secret” care duce deseori la aflarea formulei succesului in trading este analiza corecta a diferentialului de pret intre titeiul de tip BRENT si titeiul de tip WTI. Pana sa ajungem insa la analiza spread-ului intre pretul acestor doua tipuri de titei, sa observam in primul rand divergenta intre cotatiile futures cu maturitate in urmatoarele luni calendaristice pentru fiecare.

Fiecarui contract futures, cotat pe bursa, ii corespunde ca scadenta o luna calendaristica, iar expirarea efectiva a contractului are loc in jurul datei de saisprezece, in luna dinaintea expirarii. Datorita faptului ca o parte din aceste contracte (dupa expirare) duc chiar la livrarea efectiva a produsului in locatiile specificate. De exmplu un contract BRENT - septembrie 2012, a expirat in data de 16 august 2012. Incepand de la acea data contractul BRENT - octombrie 2012 a devenit primul contract futures! La fel si la WTI, contractul WTI - septembrie 2012 a expirat in data de… 21 august 2012. Daca ar fi sa analizam in detaliu situatia existenta in prezent in piata, introducem notiunea de BACKWARDATION.

Piata este intr-o situatie de asa-zisa BACKWARDATION. Asta semnaleaza o cerere prompta sau pe termen scurt pentru BRENT.

Formatiunea de BACKWARDATION se intalneste destul de rar in piata, situatia de regula fiind cea opusa, denumita tehnic formatiune de tip CONTANGO. BACKWARDATION semnifica scaderea cotatiilor futures pentru scadentele viitoare, adica valoarea primului contract tranzactionat este mai mare, in timp ce pentru scadentele viitoare cotatia scade.

O piata in CONTANGO insemna ca primul contract are cea mai mica valoare, iar pentru scadentele viitoare valoarea acestuia creste. Divergenta intre cotatiile cu scadente viitoare ale acestor doua produse rezida in faptul ca piata futures, la contractul cu privire la BRENT este in prezent puternic in BACKWARDATION, diferenta intre primele doua contracte futures este de un dolar SUA, intre al doilea si al treilea contract futures de 50 de centi, in timp ce piata futures pentru contractul la WTI este intr-o formatiune de CONTANGO, astfel exact invers ca la BRENT! Matematic vorbind, daca ambele piete ar fi in CONTANGO, valoarea acestui spread ar trebui sa fie si mai mica decat valoarea actuala!

Diferenta sau spread-ul dintre cotatiile acestor doua produse, vezi graficul nr. 1, este un produs care se poate tranzactiona pe bursa si care momentan are valoarea de minus 17.93 USD. Spread-ul pentru octombrie 2012 se obtine facand diferenta dintre primul contract futures la WTI si primul contract futures la BRENT. Pentru fiecare din lunile viitoare avem cotatii ale acestui produs care se obtin din diferenta intre contractul WTI si BRENT cu maturitatea aceleiasi luni calendaristice.



Din grafic se oberva ca in ultimele sase luni ale anului in curs, acest spread a atins o valoare extrema de minus 22 USD, principala cauza fiind probabil tensiunile din Iran din aceasta primavara. Cotatia a crescut pana la minus 12 dolari in luna iunie 2012, dupa care a urcat din nou peste valoarea de minus 22 dolari din cauza prognozei privind scaderea productiei de titei din zona Marii Nordului cu aproximativ 17% pentru luna septembrie, cel mai scazut nivel din utimii 5 ani.

Tranzactionarea acestui spread are bineinteles si avantaje si dezavantaje. Formula succesului nu este intotdeauna acceasi. Iata un exemplu! Daca pentru tranzactionarea a 10 loturi pe primul contract BRENT - futures, marja necesara este de 90.000,- dolari, pentru tranzactionarea a 10 loturi pe spread-ul WTI - BRENT marja necesara este de 33.000,- dolari. Tranzactionad acest spread, profitul sau pierderea potentiala sunt limitate in comparatie cu tranzactionarea directionala a contractului futures pentru BRENT sau WTI.

Ca sa exemplificam sa presupunem urmatorul scenariu:
La data de 23 iunie 2012, un trader ar fi putut sa:
• vanda 10 loturi de BRENT – futures primul contract la 90,- dolari SUA/ baril (1 baril reprezinta 158.98 litri) sau sa cumpere 10 loturi spread WTI - BRENT la minus 12,- dolari. La momentul prezent pierderea din tranzactionarea contractului de BRENT ar fi fost de 250.000,- dolari (cu o marja de 90.000,- dolari blocati)! Pierderea din tranzactionarea spread-ului ar fi fost de 55.000,- dolari SUA (cu o marja blocata de 33.000,- dolari!).
• invers, daca trader-ul ar fi cumparat 10 loturi de BRENT, primul contract futures la 90,- dolari SUA/ baril sau ar fi vandut 10 loturi de spread WTI - BRENT la minus 12 dolari, la momentul actual profitul ar fi fost de 250.000,- dolari din tranzactionarea contractului futures pe BRENT, sau de 55.000,- dolari din tranzactionarea spread-ului (marjele blocate ar fi aceleasi ca in primul caz si nu am luat in considerare expirarea contractului)

Asa cum se poate observa, potentialul de castig este mult mai mare in cazul tranzactionarii directionale a contractului futures pe BRENT dar si… pierderea poate fi mult mai mare.

Revenind la prima situatie descrisa mai sus, iata inca un “secret”: daca piata “merge impotriva ta”, este mult mai putin costisitor sa adaugi la pozitia de spread decat la trad-ul directional pe BRENT! 10 loturi in plus pe spread blocheaza suplimentar doar 33.000,- dolari, pe cand 10 loturi pe BRENT blocheaza… alti 90.000,- dolari.

Un avantaj major ar fi faptul ca spreadul WTI - BRENT poate ramane constant chiar daca exista o crestere sau scadere de 10 dolari SUA in piata titeiului! Spread-ul poate fi la valoarea de minus 17 dolari si daca cotatiile futures pentru BRENT sunt 107 si WTI 90 dolari SUA/baril sau pentru un WTI de 110 si BRENT de 127 dolari SUA/ baril!

Spread-ul se poate tranzactiona ca produs. Cumperi la minus 17 dolari, mizand ca “se duce” spre valoarea de zero. Ceea ce este similar cu a vinde un numar x de contracte pe BRENT - futures si sa cumperi acelasi numar de contracte pe WTI – futures, cu maturitate in aceeasi luna calndaristica.

Alt spread foarte tranzactionat este cel dintre cotatia futures la BRENT si cotatia futures la motorina (gasoil), podusul numindu-se Crack GO/ BRENT! Acesta se calculeaza ca o diferenta intre cotatiile futures pentru cele doua produse cu aceasi scadenta. Modalitatea de calcul este insa putin diferita fata de cum se calculeaza cea de la spread-ul pentru WTI - BRENT. Modalitatea de calcul difera din faptul ca BRENTul este cotat in dolari pe baril si motorina in dolari pe tona!

Modalitatea de calcul :
Crack GO/ BRENT = ( contract futures gasoil/ 7.45) – contract futures BRENT
Daca nu tinem cont de diferenta intre cotatia bid si offer, crack GO/ BRENT la valorile actuale este:
17.33 dolari = (979.25 USD/ mt)/ 7.45 – 114.12 dolari SUA/ baril

Din graficul nr. 2 (vezi documentul anexat) se observa ca acest diferential a variat in ultimele sase luni intre 13.5 si 18 dolari, tranzactionarea acestui diferential fiind similara ca tranzactionarea spread-ului pentru WTI - BRENT. Aceasta variatie a pretului arata ca motorina in multe situatii nu a crescut sau scazut in corelatie directa cu pretul la titei. In caz contrar, acest grafic ar fi fost o linie orizontala!

Acest “crack” este folosit ca strategie de hedging in primul rand de rafinarii. Astfel, cu cat acest diferential este mai mare, cu atat este mai profitabil pentru o rafinarie sa produca mai multa motorina. Avand in vedere ca exista un decalaj de timp intre cat dureaza sa obtii motorina si sa o vinzi la cotatiile mari existente la momentul prezent in piata, rafinariile vand acest crack doar daca considera ca valoarea acestuia este la un maxim pentru respectiva perioada! Practic prin aceasta operatiune ele isi blocheaza pretul de vanzare la motorina.

Alt tip de spread tranzactionat este asa-zisul timespread, care este dat de diferenta intre cotatiile futures pentru acelasi produs dar cu maturitati diferite in timp. In acest caz este mai putin important daca piata este in CONTANGO sau BACKWARDATION. Se mizeaza pe scadere sau cresterea pretului intre doua scadente diferite pentru acelasi produs! In tranzactionarea timespread-ului, sezonalitatea este un factor important!

Daca cererea pentru un produs este infleuntata de un factor sezonier, cum ar fi perioada de vacante din timpul verii, cand creste traficul auto, pentru piata futures la benzina care este in prezent in BACKWARDATION, se observa o marire a timespread-ului intre primele doua contrate futures.

In graficul nr. 3, am facut o corelatie intre cotatia futures pentru contractul BRENT cu prima maturitate (vezi linia portocalie) si evolutia timespread intre contractul futures BRENT cu scadenta 2012 si contractul futures – BRENT cu scadenta decembrie 2013 (vezi linia neagra).
Se observa ca diferenta intre contractul BRENT - futures cu scadenta 2012 si scadenta decembrie 2013 este de aproximativ 6 dolari, piata fiind in BACKWARDATION. In 2012 piata s-a aflat si in BACKWARDATION de 8 dolari, iar in iunie 2012 acest timespread a aratat un CONTANGO de 1.2 dolari! Tranzactionarea acestui timespread este similara cu tranzactionarea spread-ului WTI - BRENT, time spread-ul fiind foarte tranzactionat pentru primele trei maturitati ale contractelor futures. Mai mult, din graficul nr. 3 se observa o puternica corelatie intre acest timespread si evolutia primului contract futures la BRENT.



Practic, iata inca un “secret”: in loc sa cumperi contractul BRENT - futures la 90 dolari SUA/ baril, s-ar fi putut vinde acest time spread la 1 dolar, profitul fiind mai mic decat cumparand directional contractul BRENT – futures. Marja blocata pentru acelasi numar de loturi ar fi fost astfel mult mai mica, si… pierderea (potentiala) in cazul in care piata s-ar fi miscat in directia opusa ar fi fost diminuata!

Tranzactionarea spread-ului si crack-ului pentru produsele petroliere este o piata foarte activa. Din punct de vedere al analizei grafice, este mai usor de stabilit un minim sau un maxim pentru evolutia acestor spread-uri in cazul anumitor produse. Valoarea acestui spread poate arata ca de exmplu producerea de motorina nu mai este profitabila pentru o rafinarie la cotatiile actuale din piata!

In teorie, daca valoarea crack-ul, diferenta dintre pretul titeiului folosit ca materie prima in rafinarie si media unui cos de produse finite este sub pragul de profitabilitate al rafinariei, adica pretul la titei creste si pretul la produsele finite scade, merita cumparat acest crack! Pentru ca este foarte posibil sa creasca! Rafinariile neputand merge in pierdere, matematic ar trebui sa se opreasca sau sa-si diminueze productia. Mai putine produse finite, oferta scade si pretul ar trebui sa creasca!

Daca spreadul dintre titeiul de tip BRENT si titeiul de tip WTI este si poate si ramane negativ pentru o lunga perioada de timp, diferenta intre pretul la titei si pretul produselor finite din procesul de rafinare nu poate avea practic valori negative. Orice scadere a valorii acestui crack spre valaorea de zero va reprezenta intodeauna o oportunitate de cumpare!

Secretele trading-ului fac intotdeauna formula succesului!

Analiza de Dan Berendel, trader international si proprietar al Master Chem Oil.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri