Posta Romana va face plangeri penale impotriva a 14 lideri de sindicat si fosti directori implicati in operatiuni ilegale cu bilete de odihna si tratament, care au adus companiei un prejudiciu de cateva sute de mii de lei, potrivit unui raport al Serviciului de Control Managerial al operatorului, citat de Mediafax.
"Serviciul de Control Managerial si Control Financiar de Gestiune al Postei Romane a realizat un raport cu privire la operatiunile ilegale cu bilete de odihna si tratament, decontate de companie, derulate de fosti directori si lideri de sindicat ai fostei Directii Regionale Postale (DRP) Craiova. In total sunt implicate 14 persoane, lideri de sindicat si fosti directori, iar prejudiciul se ridica la cateva sute de mii de lei pentru un interval de 90 de zile. Cercetarile vor fi extinse pentru perioada 2009-2012 si la nivelul tuturor fostelor directii regionale", au declarat pentru Mediafax surse din companie.

Compania Nationala Posta Romana (CNPR) are opt centre operationale regionale, denumite anterior directii regionale postale. Centrul Operational Regional Craiova include judetele Olt, Dolj, Gorj, Mehedinti si Valcea.

Conform contractului colectiv de munca, salariatii cu venituri scazute din Posta Romana beneficiaza de decontarea partiala a costului biletelor de odihna si tratament, care poate atinge cel mult 110 lei/zi/persoana pentru maxim 12 zile de concediu.

"In ancheta s-au descoperit si cazuri de familii formate din opt persoane, in numele carora s-au facut cereri false de bilete de odihna si tratament. Practic, o astfel de familie putea sa incaseze 10.560 lei. Toate biletele de tratament descoperite in timpul anchetei au fost acordate pentru 12 zile. Deci, toti membrii familiei mergeau la tratament, inclusiv copiii", au spus sursele.

Potrivit acestora, operatiunile ilegale cu bilete de odihna si tratament se desfasurau astfel: in numele salariatilor cu venituri scazute, care planificasera sa plece in concediu, se completau cereri de compensare a biletelor, vizate de diriginte si alti directori si aprobate de sindicat.

"Pentru a intocmi dosarul de concediu in lipsa «titularului», toate documentele erau luate de la Resurse Umane. Pentru ca «titularul» nu stia ca a cumparat un bilet de tratament, decontat partial de companie, si banii nu puteau fi incasati decat de acesta, fosta conducere a DRP Craiova intocmea note de plata interne catre anumite oficii, in special din Craiova. Casierele de la oficiile anume desemnate dadeau banii persoanelor trimise de conducere sa ii ridice", au spus sursele.

O parte din banii obtinuti prin operatiunile ilegale au fost utilizati pentru a cumpara bilete mai scumpe de vacanta pentru persoane din companie sau din afara ei, in functie de interesele celor care gestionau aceasta afacere. In prealabil, comenzile initiale de bilete catre agentia de turism se anulau.

Potrivit surselor, in prezent se lucreaza la redactarea actiunilor in vederea atragerii raspunderii patrimoniale si penale a persoanelor cu privire la faptele sesizate in raport, care, practic, si-au insusit bani rezultati din decontarile pe care Posta Romana le efectua pentru biletele de odihna si tratament ale salariatilor.

"In functie de rezultatele anchetei se estimeaza posibile concedieri a peste 100 de persoane implicate in aceste operatiuni ilegale, prin care salariati cu venituri mai mari din Posta Romana au plecat in concediu in numele unor salariati cu venituri mai mici pentru a obtine bani necuveniti, fara ca angajatii in numele carora se facuse cererea sa stie sau sa fi fost plecati in concediu", au afirmat sursele.

Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale. Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.

In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice.

La finele anului trecut, compania avea datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numarul mediu de salariati a scazut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri