Primele doua elicoptere PUMA SM fabricate la IAR Brasov vor intra, la inceputul saptaminii viitoare, in posesia Fortelor Speciale din Emiratele Arabe Unite - EAU. Aparatele vor fi folosite in misiuni de salvare a persoanelor, pe mare si in desert, a spus directorul societatii brasovene, Ioan Georgescu.

Aceasta este prima parte a unui contract mai mare, de 25 de aparate de zbor, comandate de partea araba, valoarea intregului contract fiind de 89 de milioane de dolari. Elicopterele PUMA au fost modernizate, astfel ca acum au o autonomie de zbor sporita, de trei ore, si un sistem automatizat de zbor. Singurele comenzi manuale sint doar cele de decolare si de aterizare. Programul de livrare a elicopterelor PUMA SM spre Emirate se deruleaza pina in 2008. Anul acesta, producatorii brasoveni vor mai livra inca 13 PUMA SM.

16 elicoptere PUMA 330

Aparatul IAR PUMA, in varianta SM, a fost realizat la fabrica din Ghimbav si omologat de firma Eurocopter. Prototipul acestui elicopter a fost finalizat in octombrie 2005, apoi expediat la Centrul de incercari Marignan din Franta al companiei Eurocopter. Aparatul a fost supus unui program de omologare, care a inclus teste la sol si 60 de ore de zbor. IAR Ghimbav are contracte ferme pina in 2009, pe linga cel privind modernizarea a 25 de elicoptere pentru fortele speciale din Emirate existind comenzi si pentru armata romana.

Astfel, IAR Brasov va moderniza pentru Fortele Aeriene Romane 16 elicoptere PUMA 330 cu sistem SOCAT, alte trei aparate echipate cu acelasi sistem urmind a intra in dotarea fregatelor äRegina Mariaô si äRegele Ferdinandô, achizitionate recent de la marina britanica. Conform publicatiei de specialitate äWorld Aircraft Salesô, volumul de elicoptere astfel ärefabricateô va creste de la circa 8% din piata totala de elicoptere, in 1998, la 21% in 2007.