Ultima venita este celebra marca Esprit. Compania specializata in consultanta pe segmentul francizelor, CHR Consulting, estimeaza pentru anul urmator intrarea si mai multor nume sonore pe piata romaneasca, lucru datorat atat potentialului ridicat al pietei, cat si apetitului investitorilor romani fata de acest sistem de afacere.

Unul dintre numele grele care urmeaza sa fie lansat pe piata, lantul american de restaurante Taco Bell, va fi adus in Romania de catre omul de afaceri Nicolae Badea, unul dintre actionarii semnificativi de la clubul de fotbal Dinamo Bucuresti.

In afara de acesta, omul de afaceri sustine ca va incerca sa mai aduca si alte nume sonore. Ar aduce si in fotbal, daca s-ar putea.... “Ar fi perfect daca as putea sa iau o franciza de la Manchester United si sa o aduc la Dinamo”, glumeste Badea. si Octavian Radu, presedintele grupului RTC, a intrat din acest an in afaceri cu francize. Radu detine 40% din firma AAV Group, care a adus in Romania brandurile Esprit, Women’Secret si Springfield. “Mai suntem in negocieri cu alte trei branduri. Unul de vestimentatie pentru copii, altul de pantofi si al treilea de accesorii precum curele, cercei sau bratari”, spune Vicentiu Zorzolan, cel care detine 60% din AAV Group.

Esprit, Springfield, Taco Bell. Sunt marci bine intiparite in mintea consumatorilor din lumea intreaga. Oamenii de afaceri Nicolae Badea, Vicentiu Zorzolan si Octavian Radu sunt cei care tin in maini planurile de expansiune locala a acestor francize.

“Am vazut potentialul de piata si apetitul romanilor pentru moda. Piata locala poate fi un factor cheie in atingerea obiectivului nostru de crestere a cifrei de afaceri pe termen mediu. Nu omitem, desigur, faptul ca Romania e foarte aproape de momentul in care va face parte din Uniunea Europeana”, spune Corinna Pernau, export manager la Esprit Wholesale GmbH, explicand motivele pentru care compania a facut acum pasul spre piata romaneasca. si nu o va face singura, ci dupa un model de succes, verificat de-a lungul anilor in intreaga lume: franciza.

Asa ca, Esprit isi croieste drum prin tot mai disputata piata locala a retelelor francizate prin intermediul unui partener local. Este vorba de AAV Group, firma condusa de Vicentiu Zorzolan si in a carei actionariat figureaza si omul de afaceri Radu Octavian, fondatorul RTC Holding.

Povestea lui Zorzolan este simpla, dar cuprinzatoare. Dupa ce a lucrat 11 ani la tipografia Inform Lykos, Zorzolan a decis anul trecut ca este timpul sa intre intr-o afacere pe cont propriu. A analizat atent mai multe piete si s-a gandit ca un domeniu care nu s-a dezvoltat suficient si unde mai este destul loc pentru noii veniti este cel al textilelor. Asa ca a infiintat compania si a inceput negocierile pentru a atrage in Romania, in sistem de franciza, lanturile de magazine de vestimentatie Esprit, Springfield si Women’Secret. “Dupa ce am pornit aceste negocieri mi-am dat seama ca nu pot acoperi singur necesarul de finantare. L-am cooptat in afacere pe Octavian Radu, caruia i-am cedat 40% din actiunile companiei”, povesteste Zorzolan.

Pentru Springfield si Women’Secret, compania a platit cate o taxa “de intrare” intre 50.000 si 70.000 de euro, in timp ce in cazul Esprit nu a existat nici un fel de taxa. In acest moment, AAV are deja deschise cinci magazine in Bucuresti. Springfield si Women’ Secret au fost inaugurate in martie, in complexul Plaza Romania. Alte doua magazine cu aceste nume au fost deschise in 12 aprilie in complexul Carrefour Feeria din Baneasa, iar primul magazin Esprit s-a deschis saptamana aceasta in acelasi complex.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23609&shift=1