Criza nu este vesnica, iar vanzarile de mobila sunt in continua scadere in ultimii ani, iar daca inainte de recesiune consumatorul roman era dispus sa aloce minim 20% din valoarea locuintei pentru a o mobila, in prezent si 10% este foarte mult.
"Scaderea este foarte mare, de la an la an. Daca la nivelul anului 2008, un consumator era dispus sa cheltuiasca cel putin 20% din valoarea apartamentului pentru a si-l mobila, acum si 10% este foarte mult. Necesitatea exista, nu exista puterea de cumparare", afirma Camelia Sucu, una din cele mai cunoscute femei din mediul local de business, potrivit Mediafax.

Sucu este proprietara firmei Class-Mob, care opereaza brandul de mobilier si decoratiuni de lux Class Living.

Ea a afirmat ca romanii continua sa investeasca in mobila, insa mult mai putin fata de alti ani, pe fondul creditarii scazute si a salariilor mici, si a apreciat ca in prezent exista un dezechilibru intre necesitatea de consum si posibilitatea consumului.

"Consumul a scazut in continuare si nu ma refer numai la industria de mobila. Retailul in general a avut mult de suferit in ultimul an. Era oarecum de asteptat deoarece nu s-a facut absolut nimic din partea legislativului care sa vina in ajutorul consumatorului sau a investitorului, si ma refer aici la taxe. Atat timp cat exista o plaja restransa de oameni care isi platesc taxele, si tu cresti taxele din ce in ce mai mult, consumul scade si creste foarte mult piata neagra", a spus ea.

Mobilierul de lux, incotro?


Legat despre evolutia segmentului de mobilier de lux, Sucu a spus ca fata de alte tari, luxul in Romania a avut mult mai mult de suferit, dar nu a avansat o valoare a pietei, in lipsa unor studii de profil.

Intrebata despre cum au evoluat afacerile Class-Mob in acest an, ea a afirmat: "Multumim, prost!".

Firma Class-Mob a raportat in 2011 o cifra de afaceri de 7,1 milioane lei si pierderi de 5,6 milioane lei, potrivit datelor comunicate la Ministerul de Finante.

"Am sa citez un coleg de-al nostru de business, din industria hoteliera, care spunea in vara, din ce am citit in presa, ca «2012 este un an de aruncat la gunoi». (...) Asta este un adevar crud. Nu stiu cat de mult se intelege sus, unde trebuie, ca efectiv lucrurile trebuie foarte temeinic luate, pentru ca altfel moare pacientul rapid", a spus ea.

Ea estimeaza ca firma pe care o conduce va reveni in 2013 pe profit, strategia Class-Mob vizand, printre altele, mai multe produse realizate in Romania, o alta abordare fata de consumator si extinderea exporturilor.

"Toti am trait criza si am abordat-o ca prima oara"

"Criza nu este un moment vesnic in viata unei economii si nu este nici o lectie pe care noi s-o mai fi trait alta data. Toti am trait-o si am abordat-o ca prima oara si ne-am adaptat acestei perioade, cu consultanti, informandu-ne si la altii sau pur si simplu cum am simtit si-am gandit noi", a spus ea.

Sucu este proprietara unor terenuri de aproximativ trei hectare in Bucuresti, pe care le evalueaza la circa 18 milioane euro si pe care intentioneaza sa le vanda sau sa le inchirieze, suprafetele fiind potrivite pentru proiecte rezidentiale sau comerciale.

Ce planuri de business are Camelia Sucu cu piata de gros si cu ferma de legume din Tulcea


Totodata, ea detine si piata de gros din cartierul bucurestean Berceni, in care a investit deja aproximativ 5 milioane euro si pentru care vrea sa mai aloce alte zece milioane euro. Ea a afirmat ca a depus proiecte pentru atragerea de fonduri UE in vederea derularii unor investitii de modernizare a halelor de depozitare si constructia unora noi. In prezent, piata are o suprafata de 12 hectare si aproape 25.000 metri patrati construiti de hale.

Ea mai detine o ferma de legume in Tulcea si intentioneaza sa coopteze parteneri cu know-how pentru investitii in ferme de animale.
Sucu a afirmat ca activele detinute si afacerile pe care le deruleaza pot fi evaluate la 30-40 milioane euro in prezent, fara a lua in calcul insa potentialul de dezvoltare din viitor.

Camelia Sucu este fosta sotie a omului de afaceri Dan Sucu, proprietarul grupului Mobexpert, liderul pietei de mobila din Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri