Combinatul de ingrasaminte chimice Azomures a inregistrat pierderi de 10,97 milioane RON pe primul trimestru al acestui an, principala cauza fiind cresterea pretul gazului metan.

Cheltuielile totale ale companiei au totalizat 129,5 milioane de lei, iar veniturile au insumat 118,5 milioane de lei, se arata intr-un raport remis miercuri Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Mai mult, din profitul net de 17,1 milioane de lei actionarii au hotarat sa ramana la dispozitia societatii suma de 16,1 milioane de lei.

Pierderile au fost acumulate in urma scaderii presiunii gazelor si problemelor legate de pretul lor de achizitie, combinatul functionand in prima parte a acestui an la 50% din capacitate. Azomures a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri neta de 684 de milioane de lei, in crestere cu 5% comparativ cu cifra de afaceri aferenta anului 2004, de 651 de milioane de lei.

Pentru anul acesta, administratorii societatii nu pot estima programul de investitii si bugetul de cheltuieli, pentru ca momentan nu se cunoaste pretul cosului de gaze, se mai arata in raport. Azomures consuma pana la un miliard de metri cubi de gaze pe an si a platit anul trecut 120 de milioane de dolari pentru aprovizionarea cu gaze.

Adunarea Generala a Actionarilor a numit, marti, un nou Consiliu de Administratie, ales pe o perioada de patru ani, numarul membrilor acestuia ridicandu-se la sapte. Compania a fost privatizata in 1998, actionarul majoritar fiind Transworld Fertilizers Holding - Luxemburg, si este listata la categoria I a BVB.