Circa jumatate dintre membrii consiliilor de administratie si din managerii organizatiilor de servicii financiare nu sunt constienti de implicatiile Directivei cu privire la Piete si Instrumente Financiare (Markets in Financial Instruments - "MiFID"), se arata intr-un raport al KPMG International, scris in cooperare cu "Economist Inteligence Unit".

Analizand rezultatele studiului, Tanya Free, Partener al Risk Advisory Services din KPMG Romania, afirma ca "referitor la sectoarele din domeniul serviciilor financiare, perceptia din partea repondentilor este ca bancile de investitii (previzibil) si managerii (mai putin previzibil) apar ca potentiali castigatori."

Se asteapta ca MiFID sa aiba un impact deosebit asupra intregii legislatii referitoare la serviciile financiare introdusa in ultimii cinci ani. Cu toate acestea, raportul indica faptul ca putine Consilii de Administratie au apreciat pe deplin impactul pe care aceasta Directiva cu o larga aplicabilitate este probabil sa il aiba asupra afacerilor lor atunci cand va fi pe deplin implementata in noiembrie 2007.

Raportul, bazat pe un studiu asupra unui numar de 199 de companii de servicii financiare din intreaga Europa, a aratat ca numai 29% din companii au desemnat un manager de proiect care sa supervizeze implementarea MiFID si doar 17 la suta au alocat un buget in scopul pregatirii pentru MiFID. 35% dintre respondenti au considerat ca lipsa de constientizare de catre manageri a implicatiilor cu privire la MiFID ar putea pune serios in pericol pregatirea companiilor pentru MiFID.

MiFID va avea “un impact semnificativ”

Citeste si:

"Pentru ca organizatiile sa beneficieze pe deplin de MiFID este imperativ sa o trateze ca pe un aspect al afacerii: nu se refera doar la aspectele de conformare interna. Spre deosebire de alte reglementari emise pana in prezent , este probabil ca aceasta directiva sa aiba un impact semnificativ asupra pietei mai largi a serviciilor financiare”, a declarat, citata de Rompres, Jonathan Jestz, partner pentru Servicii Financiare, KPMG LLP.

Studiul a aratat ca aproape 60% dintre respondeti sunt optimisti in privinta MiFID considerand ca aceasta va aduce o oferta mai mare de produse pentru investitii, preturi mai competitive (47%) si consultanta obiectiva mai accesibila (45%) daca este implementata eficient.

Numerosi respondenti considera ca standardele comune de reglementare introduse de MiFID ar trebui sa faciliteze realizarea afacerilor in Europa (37 la suta), ca grupurile internationale vor beneficia in urma introducerii unor standarde de conformare la nivel european (30%) si se vor inregistra cresteri in vanzarea produselor de investitii catre clientii europeni in afara pietei lor interne (24 la suta).

Desi MiFID nu va fi operationala pana in noiembrie 2007, legiuitorii si organele de reglementare din statele membre trebuie sa aiba deja regulamentele necesare pana la sfarsitul lunii ianuarie 2007.

Studiul sugereaza ca a fost dificil pentru organele de reglementare sa comunice eficient cu electoratul lor, data fiind durata indelungata a negocierii politicilor, incertitudinile majore si schimbarea termenelor limita pentru MiFID. Totusi, este vital pentru acestia sa ia initiativa pentru a se asigura ca domeniile reglementate abordeaza in mod consecvent MiFID si sunt gata la timp.