Investigatii de-ti lasa gura apa

Consiliul Concurentei a deschis o investigatie pe piata produselor din ciocolata, pe piata produselor din zahar si pe piata cafelei din Romania. Actiunea a fost declansata ca urmare a cererii de dispensa inaintate de Kraft Foods Romania S.A. si distribuitorii sai pentru contractele incheiate intre aceste societati comerciale.

Obiectul investigatiei il constituie analizarea efectelor acestor contracte asupra mediului concurential, la nivelul tuturor verigilor lantului de distributie, pana la vanzarea cu amanuntul.

Legea concurentei prevede si exemplifica acte si fapte ce sunt considerate practici anticoncurentiale si care, daca sunt dovedite, constituie contraventii si se sanctioneaza corespunzator. Legea prevede insa si posibilitatea ca in anumite conditii, unele acorduri, intelegeri sau contracte sa fie exceptate de la interdictie.

Principiul, preluat din legislatia comunitara in domeniu, are in vedere posibilitatea de a fi admise acele intelegeri care, desi afecteaza partial concurenta pe o piata, au, in acelasi timp, efecte pozitive suficiente pentru a compensa restrangerea concurentei. Agentii economici, parti la contracte de acest fel, pot solicita Consiliului Concurentei o dispensa de la aplicarea interdictiei prevazute de lege, iar autoritatea de concurenta, declanseaza o investigatie pe piata afectata pentru a verifica indeplinirea conditiilor de exceptare.

In conformitate cu prevederile art. 8 din Regulamentul pentru aplicarea art.5 si 6 din Legea concurentei privind practicile anticoncurentiale (publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 430 din 13 mai 2004) partile interesate pot transmite, in scris, Consiliului Concurentei observatiilor lor, in termen de 30 de zile de la data prezentului anunt.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri