Fiind a treia cea mai mare piata a energiei electrice din Europa Centrala si de Sud-Est (CSE), Romania este cotata cu a doua sansa pentru implementarea infrastructurii necesare sistemelor de telecitire, arata un studi intitulat “Advanced Metering Infrastructure in CSE countries”, realizat de compania Ernst & Young.

Sistemele centralizate de telecitire

Sistemele de telecitire ce folosesc contoare inteligente, asigura o comunicare de tip bidirectional intre consumator si furnizorul sau operatorul de electricitate. De asemenea, implementarea acestui sistem rezulta in servicii ce faciliteaza eficienta energetica pentru consumatorii finali, arata studiul.

Sistemul are si scopul de a stoca date referitoare la nivelul consumului de energie si al altor parametri de la consumatorii finali. Sistemele de telecitire ofera fiabilitate contoarelor, economisind energie electrica si eliminand riscul unei citiri incorecte a contorului.

“Aceasta noua tehnologie imbunatateste semnificativ eficienta si ajuta operatorii sistemelor de distributie sa monitorizeze constant consumul de energie si ajuta, de asemenea, la identificarea cauzelor care duc la pierderi de energie, fie datorate fraudarii de catre consumatorii finali a contoarelor, prin citirea lor neadecvata sau prin manipularea lor, fie din cauza infrastructurii. De asemenea, sistemele de telecitire ajuta operatorii sistemului de transmitere a energiei electrice sa monitorizeze online statiile de inalta tensiune, reducand astfel costurile de mentenanta”, explica Saulius Adomaitis, partener, seful departamentului de asistenta in afaceri, Ernst & Young Romania.

De ce are nevoie Romania de contoare inteligente?


Romania este a treia cea mai mare piata de electricitate din CSE cu 8,06 milioane de consumatori finali, fiind precedata doar de Turcia si Polonia cu 32,29 respectiv 16,49 milioane de consumatori, dar peste Bulgaria (5,79 milioane) si Ungaria (5,12 milioane). In ciuda acestui clasament, media anuala a consumului de energie in Romania este de 1,4 MWh/gospodarie, mai mica decat media anuala a tuturor tarilor analizate din CSE, care este de 2,0 MWh/gospodarie. Mai mult decat atat, potrivit Eurostat, pretul mediu al energiei electrice in Romania (neincluzand costurile de distributie si TVA) este de 33 EUR/MWh, fiind cel mai mic pret din regiunea CSE, care are o medie de 76 EUR/MWh. Astfel, valoarea medie estimativa a unei facturi este de 46 EUR/gospodarie/an.

Chiar daca aceste valori arata un mare potential al pietei din Romania, infrastructura sistemului de distributie a electricitatii este ineficienta, atat timp cat 13% din energia livrata in sistem se pierde (in 2010, pierderile inregistrate pe retele au insumat 7058 GWh), iar nivelul calitatii aprovizionarii cu energie este mai scazut decat al multor tari din regiune. (Forumul Economic Mondial a clasat Romania a 12-a intre tarile din CSE la capitolul calitatea serviciilor de aprovizionare, dupa Republica Ceha, Cipru, Slovacia, Slovenia, Estonia, Lituania, Polonia, Letonia, Ungaria, Malta si Grecia.)

Potentialul implementarii sistemelor este imbunatatit de o serie de factori ca: dimensiunea pietei, pierderile mari din distributie, calitatea slaba a aprovizionarii si, nu in ultimul rand, cresterea ponderii sistemelor de energie regenerabila (RES) in productia de electricitate, determinand astfel scaderea costurilor de implementare, infrastructura de conectare la retea fiind dezvoltata in paralel.

Care va fi impactul implementarii sistemelor de telecitire?


Implementarea acestui sistem este sprijinita de catre operatorii sistemelor de distributie, de catre operatorii sistemelor de transmitere a energiei, de Guvern si de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Distribuitorii prevad o crestere a eficientei si a calitatii aprovizionarii cu energie electrica odata cu implementarea solutiilor inteligente pentru retele.

Cu toate ca exista un proiect in derulare al Electrica SA care implica instalarea a 59.000 de contoare inteligente in diferite regiuni ale tarii, Romania mai are de facut cativa pasi in viitorul apropiat pentru a implementa acest sistem de telecitire si anume: sa adopte legislatia referitoare la implementarea acestui sistem si sa realizeze analiza oficiala cost-beneficiu a proiectului asa cum este ceruta de Directiva 2009/72/EC.

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri lucreaza in acest moment la transpunerea Directivei 2009/72/EC in legislatia romaneasca. Documentul elaborat in acest sens are un capitol dedicat administrarii sistemului de implementare, in care este definit urmatorul program in doi pasi.

La pasul 1, ANRE trebuie sa evalueze efectele implementarii sistemelor de telecitire pe piata energiei electrice si a gazului (analiza cost-beneficiu) – evaluare asteptata a fi gata in al treilea trimestru al acestui an. Iar, la pasul 2, daca rezultatele analizelor cost-beneficiu sunt pozitive, ANRE va stabili un program pentru implementarea sistemelor de inteligente, luand in considerare cele mai bune practici, tehnologia de ultima generatie, standardele adecvate si importanta dezvoltarii pietei electricitatii si a gazului.

Inca nu a fost stabilit un program oficial al derularii proiectului la nivelul intregii tari, dar o decizie este asteptata pe parcursul acestui an. Exista speranta ca lucrurile se vor schimba in curand si se va trece la un nou stadiu al proiectului, avand in vedere faptul ca se asteapta in acest an o implementare masiva a sistemelor de telecitire.

Conform ANRE retelele de electricitate inteligente reprezinta o necesitate in realizarea coexistentei dintre productia si distributia centralizata, prin promovarea tehnologiilor eficiente, cu emisii de carbon scazute, cu un cost optimizat si un sistem de tarifare inbunatatit si, in cele din urma, prin integrarea consumatorilor finali in comercializarea energiei, asigurand o comunicare bilaterala si punand la dispozitie informatii ce privesc diferite niveluri.

Ceea ce conteaza cel mai mult in cazul Romaniei este dimensiunea pietei, pierderile de energie la nivelul retelelor de transport, calitatea slaba a aprovizionarii cu electricitate si ponderea mare pe care o vor avea sistemele de energie regenerabila in productia de energie electrica. Acestia sunt factorii cheie care fac implementarea sistemelor de telecitire viabila in Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri