Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ca lucrarile de constructie la facilitatile laserului ELI-NP de pe platforma Magurele, a carui finantare nerambursabila de 180 milioane euro a fost aprobata marti de Comisia Europeana, vor incepe in prima parte din 2013.

"Speram ca undeva la inceputul anului viitor sa poata incepe lucrarile. Ramane de vazut cum se vor derula procedurile de achizitii publice care sunt obligatorii", a declarat Orban, citat de Mediafax.

El a precizat ca dezvoltarea proiectului va fi finantata de catre UE in doua etape, in prima etapa 2013-2015, pentru care a fost aprobata marti finantarea, urmand sa fie construite cladirile complexului stiintific, iar dupa 2015 este programata achizitia de echipamente, inclusiv a celor necesare pentru asamblarea laserului.

"Aprobarea de catre Comisie a finantarii proiectului transmite un semnal important de incredere in ceea ce priveste capacitatea autoritatilor romane de a duce pana la capat, de a realiza acest proiect de mare importanta", a apreciat Orban, adaugand ca nu a fost deloc simplu procesul de pregatire tehnica a dosarului de finantare, precum si negocierea acestuia cu Comisia Europeana.

Orban a aratat ca proiectul, avand in vedere valoarea sa financiara, va "imbunatati categoric rata de absorbtie in ceea ce fondurile destinate politicii de coeziune", insa va avea si o influenta benefica pentru dezvoltarea economic a regiunii Magurele, precum si un "impact formidabil" pentru comunitatea stiintifica din Romania.

"Avem toate garantiile ca putem sa realizam la orizontul anului 2017 acest proiect de o importanta formidabila atat pentru comunitatea stiintifica, dar si pentru intreaga tara. Acest proiect va reprezenta cel mai mare laser construit vreodata la nivel global. Iar in masura in care acest proiect va fi dus pana la capat, Magurele va deveni in mod categoric un punct de atractie pentru comunitatea stiintifica nu numai din Europa, ci din intreaga lume", a mai spus Orban.

Comisia Europeana a aprobat, marti, finantarea cu 180 de milioane de euro din fondurile structurale a constructiei in Romania, pe platforma de la Magurele, langa Bucuresti, a laserului si laboratoarelor proiectului "Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP".

Acest proiect implica 40 de institutii academice si de cercetare din 13 state membre si face parte dintr-o initiativa mai ampla, care include si Republica Ceha si Ungaria, in scopul crearii unui consortiu de cercetare european de avangarda, informeaza un comunicat al Comisiei Europene.

ELI-NP va avea rolul unui laborator paneuropean si va gazdui o gama larga de discipline stiintifice, care va include domenii inovatoare ale fizicii fundamentale, noua fizica nucleara si astrofizica, precum si stiinta materialelor si stiintele vietii. De asemenea, cercetatorii vor studia posibile noi modalitati de tratare a materialelor nucleare si a deseurilor radioactive.

In prezent, in Romania se investesc numai 0,5% din PIB in cercetare si dezvoltare (C&D), in sectoarele public si privat luate impreuna, in timp ce obiectivul national al Romaniei in cadrul strategiei Europa 2020 este de 2%, in contextul unui obiectiv principal de investitii in C&D de 3% pe ansamblul UE.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri