Fondul comercial din Romania s-a depreciat cu aproape 2 miliarde euro, ca urmare a crizei economice, predominant in sectorul bancar si in cel al telecomunicatiilor, se arata intr-un studiu realizat de Ernst & Young.
Romania a acumulat o valoare semnificativa a fondului comercial si a imobilizarilor necorporale in timpul cresterii economice din perioada 2003 - 2008, depasind suma de 5 miliarde euro. In afara fondului comercial, cele mai importante imobilizari necorporale au fost marcile inregistrate, relatiile cu clientii, licentele si contactele favorabile.

„In tot acest timp, nu am observat alte deprecieri semnificative ale imobilizarilor necorporale in afara fondului comercial. Acest lucru poate fi explicat prin cheltuielile periodice cu deprecierea activelor cu o durata de viata definita, dar si prin particularitatile testului de depreciere conform IFRS. Acesta cere deprecierea fondului comercial inaintea alocarii pierderilor din deprecierea altor active. Companiile care continua sa inregistreze in situatiile financiare valori importante aferente imobilizarilor necorporale par a fi reticente fata de orice pierderi datorate deprecierii acestor active. In ultimii ani, am observat multe companii revizuind bugete si planuri de afaceri, interpretand ipoteze intr-un mod optimist, dar, in fapt, acestia doar amana inregistrarea deprecierii, atat timp cat recuperarea acestor pierderi nu va avea loc. La un anumit moment, ipotezele foarte optimiste nu vor mai putea fi sustinute”, a mentionat Lars Wiechen, director executiv si lider al departamentului de Evaluare si Modelare Financiara in cadrul Ernst & Young.

Tendinta descrescatoare a economiei globale si intensificarea controlului actionarilor si al partilor interesate aduc in prim-plan o problema care a fost rostogolita in toti acesti ani de recesiune - deprecierea imobilizarilor necorporale.

La sfarsitul anului 2011, 84% din companii au recunoscut o depreciere a activelor fixe in situatiile lor financiare, pregatite in conformitate cu IFRS.

Desi numarul de companii care recunosc o pierdere din depreciere a ramas relativ constant in 2010 (82%) si 2011 (84%), valoarea deprecierii acestor active a crescut cu 82% in 2011 fata de anul precedent.

Aproximativ una din 10 companii participante la sondaj au inregistrat cheltuieli semnificative cu deprecierea, depasind 5% din capitalurile proprii aferente anului 2011. Cu toate acestea, climatul volatil al pietelor determina multi investitori, creditori, analisti si autoritati de reglementare sa considere nivelul deprecierii recunoscute ca fiind mai mic decat cel asteptat.

In ultimii ani, a existat o crestere continua a cheltuielilor cu deprecierea fondului comercial, fata de alte categorii, cum ar fi mijloacele fixe.

Daca in 2008, la debutul crizei financiare, fondul comercial si alte imobilizari necorporale reprezentau 29% din totalul cheltuielilor cu deprecierea, procentajul lor a crescut la 51% in 2010 si a ajuns pana la 74% in 2011.

Analiza sectoarelor de piata arata ca cea mai pare parte a acestei deprecieri a fost identificata in telecomunicatii (98%), tehnologie (94%), minerit (79%), constructii si imobiliare (66%) si farmaceutice (62%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri