Imbunatatirile datelor financiare aferente anului trecut nu sunt suficiente pentru a imbunatati si bonitatea companiilor romanesti, releva un studiu al ICAP Romania, firma specializata in evaluarea de risc de creditare.
Prin analiza datelor financiare ale celor 435.152 companii active, care si-au declarat datele financiare la decembrie 2010 si decembrie 2011, ICAP confirma o imbunatatire a profiturilor din Romania, dar indicatorii de profitabilitate raman destul de scazuti.

Cifra de afaceri totala a companiilor analizate din Romania a crescut cu 16%, rezultatele din exploatare au fost stabile, iar profitul net prezinta o crestere remarcabila.

Totodata, ICAP a confirmat faptul ca sectorul bancar sustine companiile romanesti, acestea crescandu-si imprumuturile cu 10% in 2011.

"Aceasta evolutie economica este determinata in principal de activitatea din sectoarele: comert si industrie, care au inregistrat o crestere a cifrei de afaceri de 16% si si-au dublat profitul net. Sectorul servicii ramane un sector cu valori absolute mai mici, inregistrand o crestere mai moderata de 8% si o crestere a profitului net de la 0,3 miliarde lei la 1 miliard lei", arata studiul ICAP.

In ciuda vestilor bune, mediul de afaceri romanesc prezinta in continuare un nivel al riscului de credit intre moderat si ridicat.

O analiza a ratingurilor ICAP ale tuturor companiilor romanesti arata ca marea majoritatea sunt evaluate in zonele de risc mai ridicate: C2, D1, D2 si E1.

Mai precis 22% din toate companiile sunt clasificate ca E1, ceea ce reprezinta o probabilitate de neplata de 35%, ICAP prevazand ca 1/3 din companiile cu acest rating vor experimenta probleme financiare grave in urmatoarele 12 luni.

De asemenea, 23% din companiile romanesti evaluate cu D2 vor avea o probabilitate de neplata de 14,5% si 20% din cele evaluate cu D1 vor avea o probabilitatea de neplata de 7%.

In plus, a existat o usoara crestere a numarului companiilor care si-au imbunatatit rating-ul in ultimul an, in timp ce ratingul pentru 55% din toate companiile a ramas acelasi. In cele din urma, daca ne uitam la riscul actual de neplata raportat la anul 2011, desi Industria inregistreaza cea mai mare crestere absoluta atat a cifrei de afaceri cat si a profitului, riscul mediu de neplata din acest sector este cel mai ridicat, ajungand la 12%. Urmeaza comertul cu risc de neplata de 9%, iar serviciile cu 8%.

"In timp ce mediul de afaceri romanesc se afla intr-o certa imbunatatire, evaluarile de credit ICAP arata ca solvabilitatea generala a companiilor romanesti este inca relativ scazuta. Acest lucru sugereaza ca societatile ar trebui sa se protejeze prin aplicarea metodologiilor solide de gestionare a riscului de creditare. ICAP Group si partenerul sau international, Dun & Bradstreet, pot fi parteneri importanti pentru companiile interesate, furnizand instrumentele si informatiile, care sunt esentiale pentru gestionarea riscului de creditare", a spus Nikitas Konstantellos, CEO ICAP Group.

ICAP este specializata in evaluarea de risc de creditare a companiilor, pe baza datelor comerciale, financiare si tranzactionale si este singura companie din Europa de Sud-Est recunoscuta drept Credit Rating Agency de catre European Securities and Markets Authority.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri