Proiectul hotararii de aprobare a strategiei de privatizare a companiei CFR Marfa se afla in proces de avizare si urmeaza sa fie transmis in final, dupa analizarea eventualelor observatii, si Ministerului Justitiei, in forma refacuta, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu.
El a precizat ca nu s-a discutat in sedinta de guvern si despre un termen pana la care sa fie incheiat acest proces de avizare a actului normativ, scrie Mediafax.

Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat, pana la aceasta data contractul nefiind insa semnat.

Diaconescu a declarat ca este interesat si de preluarea CFR Marfa si a altor companii de stat.

Reprezentantii Ministerului Transporturilor au declarat insa ca Dan Diaconescu nu va putea participa la privatizarea CFR Marfa, ca persoana fizica, ci doar asociat cu firme sau fonduri de investitii, care sa indeplineasca criteriile impuse de Ministerul Transporturilor referitoare la capacitatea financiara sau operationala.

Ei au afirmat totodata ca intentioneaza sa mearga cu strategia de privatizare a companiei in guvern saptamana aceasta, dupa care sa poata forma comisia de privatizare care sa elaboreze dosarul de prezentare a companiei.

Ministrul de resort, Ovidiu Silaghi, a precizat de asemenea ca strategia de privatizare a CFR Marfa, care prevede cedarea integrala a pachetului de actiuni detinut de stat, va fi aprobata in aceasta saptamana de Guvern.

In proiectul de act normativ se spune ca Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) va fi mandatat sa vanda integral actiunile detinute la CFR Marfa prin licitatie cu strigare, precum si pachetul obtinut de stat in urma conversiei datoriilor in actiuni si cel rezultat in urma compensarii datoriilor companiei catre CFR SA.

Astfel, MTI va fi mandatat sa vanda pachetul de actiuni reprezentand 100% din capitalul social al CFR Marfa prin licitatie cu strigare, cu criterii de precalificare a investitorilor, precum si pachetul care va fi detinut de statul roman in urma conversiei datoriilor societatii in actiuni si cel rezultat in urma cesiunii si compensarii datoriilor CFR Marfa catre CFR.

In luna august, MTI a anuntat ca isi asuma privatizarea CFR Marfa pana in luna decembrie a acestui an, obiectiv care va fi atins si in cazul celui mai pesimist scenariu.

Pretul de pornire a licitatiei va fi stabilit de catre MTI pe baza unui raport de evaluare a CFR Marfa. Garantia de participare la licitatie va reprezenta 20% din valoarea nominala a pachetului de actiuni scos la vanzare, iar taxa de participare la licitatie pentru investitorii care depun documentele de participare va fi de 5% din valoarea nominala a pachetului de actiuni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri