Energia regenerabila reprezinta o industrie “pe val” in Romania, tot mai multe firme anuntand astfel de proiecte in ultima perioada, pe fondul unei legislatii favorabile din partea statului roman.
Cu toate acestea, bancherii de investitii nu vad cu ochi buni ascensiunea sectorului de energie regenerabila si atentioneaza asupra faptului ca acest domeniu s-ar putea sa aiba o traiectorie asemanatoare pietei imobiliare.

“In clipa in care am auzit ca Romania este in top 10 destinatii pentru energie regenerabila am avut un frison. Parca am mai auzit asta acum cativa ani la piata de real estate. Cred ca foarte putine dintre proiectele de energie regenerabila vor fi finalizate. Faptul ca sunt incurajate este doar o situatie temporara. Si in alte tari, precum Polonia sau Cehia, statul a acordat o multime de facilitate, insa ele sunt pe termen scurt nu lung”, a precizat Cristian Nacu, partener la Enterprise Investors, in cadrul conferintei Antreprenor, caut finantare, editia a II-a, organizata de Wall-Street.ro.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a implicat ca minimum 20% din consumul de energie sa fie asigurat din resurse regenerabile. Companiile care produc astfel de energie primesc certificate verzi din partea statului roman, valoarea unuia fiind cuprinsa intre 27 si 55 euro.

Trecerea la consumul de energie regenerabila implica costuri de 10,5 miliarde euro pentru bugetul de stat, bani care vor fi platiti de populatie si companii in urmatorii ani, prin cresterea facturilor la furnizarea energiei electrice.

„In alte tari, legislatiile s-au modificat in privinta numarului de certificate si e normal, deoarece o dezvoltare nesustenabila a energiilor regenerabile poate dauna industriei clasice. E un business la moda dar mi-e teama ca vor pierde multi oameni bani in acest domeniu”, a explicat Nacu.

Florin Vasilica, partener la Ernst&Young, spune ca Romania are o capacitate instalata de peste 20.000 MW de energie regenerabila si ca la varf de sarcina sunt folositi 8-9.000 MW.

„Sunt proiecte, in diferite stadii, in principal pentru energia eoliana, pentru o capacitate de 22.000 MW. Putem face un calcul cate sunt sustenabile si daca Romania poate plati 100-150 euro pe MW cu implicatii in economia reala”, a mentionat Vasilica, in cadrul conferintei Antreprenor, caut finantare, editia a II-a, organizata de Wall-Street.ro.

Opinia ca investitiile in domeniul energiei regenerabile sunt la fel de riscante precum erau imobiliarele in urma cu cativa ani o are si cel mai bogat roman, Dinu Patriciu.

Desi el detine afaceri in sectorul energiei regenerabile, el considera ca mai degraba domeniile energiei neconventionale, cum sunt gazul de sist sau hidrocarburile, au o sansa mai mare de crestere.

“Am un sfat pentru oamenii de afaceri. Nu va bagati in domeniul energiei eoliene. Va disparea aceasta moda - a ecologistilor, a oamenilor de afaceri, a bancherilor care zic hai sa punem elici pe toate dealurile care sa omoare pasarile", declara Patriciu la finalul anului trecut.

Potrivit unui studiu Ernst&Young, Romania se afla in top 10 al celor mai atractive tari din lume privind investitiile in energia eoliana. In ultimii doi ani, energia eoliana a atras investitii de peste 1,5 miliarde euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri