Inventat in Marea Britanie in anii ‘80, testul de intoleranta alimentara York Test a fost introdus pe piata romaneasca in martie 2011. In primul an de prezenta in Romania, testul a generat afaceri de 450.000 de lei pentru Gaya Health Services, firma care reprezinta York Test pe plan local.
York Test a fost adus in Romania de Amira Syoufi (30 ani), cea care conduce Gaya Health Services. Nascuta in Damasc (Siria), Syoufi a crescut in Bucuresti si, dupa ce a lucrat intr-o agentie de media si mai apoi in Turcia, a decis sa porneasca afacerea cu York Test in Romania.

„Am facut York Test-ul la Instanbul. Asa am aflat mai multe despre intoleranta alimentara. Dupa ce m-am documentat mai bine, am considerat ca este un produs cu o mare adresabilitate pentru romani. Suntem din ce in ce mai preocupati de nutritie si de un stil de viata sanatatos”, spune Amira Syoufi (foto) pentru wall-street.ro.

Potrivit statisticilor York Test in Romaia, 90% dintre romani sufera de intoleranta alimentara. Cu toate acestea, nu multi sunt cei care si pot identifica alimentele care le dauneaza. Cele mai frecvente simptome ale intolerantei la anumite produse sunt boli ale pielii (acneea, urticariile, eczemele), problemele respiratorii (bronsita, tusea), migrenele, insomniile si starea de oboseala cronica.

Concluzia specialistilor este ca intoleranta, desi foarte intalnita, este greu de diagnosticat. Si asta pentru ca, spre deosebire de alergia alimentara, efectele intolerantei alimentare nu sunt vizibile imediat, dar au consecinte pe termen lung asupra organismului. Mai precis, atunci cand mancam un aliment pe care nu il toleram, organismul are o reactie de respingere la proteinele continute de respectivul pordus si astfel nu il digera corespunzator.

York Test poate sa identifice intoleranta la 113 dintre cele mai intalnite alimente folosind o mostra de sange de la consumator. Testul costa 399 de euro (1.800 de lei), dar exista si o optiune de pretestare de 39 de euro care confirma sau infirma prezenta intolerantei alimentare in organism.

Analizele asupra sangelui consumatorului sunt facute in Marea Britanie, iar rezultatul este primit in termen de 15 zile. Sangele este recoltat ori de consumatorul insusi, ori in cadrul clinicii York Test din Bucuresti sau in alte clinici partenere ale acesteia, precum Medsana si Regina Maria.

„Pentru al doilea an, estimam o crestere a cifrei de afaceri de 30%. Cresterea se va datora atat testelor pe care le comercializam in acest moment, cat si serviciilor pe care urmeaza sa le introducem in Romania”, estimeaza Amira Syoufi, country manager al Gaya Health Services.

Alte teste de intoleranta sunt realizate si pe plan local, in cadrul mai multor clinici medicale. Cei care au inventat si mai apoi perfectionat testul importat de Gaya Health Services sustin insa ca York Test se diferentiaza de celelalte optiuni de pe piata pentru ca acesta pune in evidenta cu o sensibilitate de peste 93% prezenta intolerantei alimentare fata de cele mai frecvente 113 alimente.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri