Noul director al combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, Mihai Balan, a declarat, vineri, la Pitesti, ca unitatea va reporni in 15 octombrie si a solicitat salariatilor Diviziei Petrochimice Bradul, apartinand Oltchim, sa renunte la miscarile de protest.
"Eu cred ca a fost o discutie constructiva. Eu sunt transparent si deschis. Am cele mai bune intentii, vreau sa repornim si la Valcea si la Pitesti astfel incat oamenii sa-si pastreze locurile de munca si sa-si ia salariile. Le-am solicitat celor de aici un time-out, deoarece intentioneau sa faca un mitig saptamana viitoare la Bucuresti. Eu le-am spus «Domnilor, aveti tot timpul sa faceti mitingul, puteti sa-l faceti oricand, da lasati-ma sa negociez». Le-am spus sa ma lase sa preiau combinatul, pe 11 octombrie negociez, iar pe 12 octombrie se va valida in Consiliul de Administratie", a declarat directorul general al Oltchim, Mihai Balan.

Acesta a dat asigurari ca in mandatul sau nu vor fi disponibilizari de personal si ca va face tot posibilul sa fie repornite instalatiile si sa aduca firma la parametri optimi.

"Asa voi prelua mandatul. Acestea sunt cerintele mele. Bineinteles ca persoanele care sunt pensionabile vor pleca pe cale naturala, dar disponibilizari nu vor fi. Eu lucrez pe varianta eficienta de repornire a combinatului, nu voi porni o instalatie daca nu este eficienta, daca nu aduce plus, nu vreau sa produc in continuare pierderi, dar trebuie sa fac un plan care sa-mi permita sa produc cat mai mult, sa incasez totul, sa pot sa dau salariile si sa continuu activitatea. Am o echipa la Valcea care lucreaza pentru repornirea instalatiilor, va veni acolo si o echipa de la Pitesti pentru a ne pune de acord cu repornirea Petrochimiei, iar daca planul mi se aproba eu vreau ca incepand din 15 octombrie sa repornim la Valcea", a mai declarat Mihai Balan.

Acesta a spus ca la Pitesti este posibil ca unitatea sa porneasca tot in 15 octombrie, dar ca ar mai putea dura, in functie de planul care va fi facut.

"Pentru mine este important sa avem o eficienta controlata. La Pitesti trebuie sa reporneasca instalatiile, sa poata produce, este un avantaj si pentru mine ca ma vor sustine astfel in plata salariilor", a mai declarat directorul general al Oltchim, Mihai Balan.
Directorul a mai precizat ca tichetele de masa pe luna august au fost date vineri, dar plata avansului pe aceeasi luna nu se poate realiza din cauza unui blocaj cu o banca.

"Astazi (n.r. - vineri) se platesc tichetele de masa, voiam sa dam si avansul pe august, am avut aceasta varianta, am vrut sa vin inaintea Guvernului si sa dau un semnal pozitiv, dar sunt blocat de Panc Post. Daca intra banii in cont banca ii va retine pe toti deoarece asa s-a semnat acordul cu ea. Orice suma intrata acolo banca o retine, iar noi nu putem beneficia de ea. Dupa ce voi debloca situatia cu banca atunci vom putea utiliza banii si vom putea plati salariile, sunt bani de la firme care aveau sa ne dea bani, dar deocamdata suntem stund-by si le-am zis celor care au sa ne dea bani sa nu ii vireze deocamdata. Este vorba de 24 de miliarde de lei vechi, bani necesari plati salariilor", a mai precizat Mihai Balan.

Liderul Sindicatului Rafinoru, din cadrul Diviziei Petrochimice Bradu - Pitesti, apartinand SC Oltchim Ramnicu Valcea, Marian Dumitru, a declarat ca va tine cont de solicitarea noului director general al combinatului, dar a adaugat ca mitingul de protest va fi amanat cu o saptamana.

"Nu pot sa spun ca sunt multumit de noul director general deoarece stiam ca nu are banii in diplomat. Oamenii sunt varza, sunt disperati, voiam sa facem miting marti, dansul ne-a solicitat intr-adevar sa renuntam, iar noi vom discuta cu colegii. Cert este ca nu vom renunta la miting, dar il vom amana o saptamana. Cheia acordarii tuturor drepturilor salariale nu este la director, ci la Ministerul Economiei si la Ministerul de Finante. Noi stam de patru ani si asteptam, au fost atatea promisiuni, iar acum poate ca vine cineva sa spuna ca, asa cum am stat atat, putem sa mai stam. Oamenii nu au luat banii de doua luni, noi luam salariile o singura data pe luna aici la Pitesti", a declarat liderul Sindicatului Rafinoru, Marian Dumitru.

Acesta a spus ca el crede ca in doua saptamani Oltchim va reporni instalatiile, ca exista un ciclu de fabricatie de 30 de zile si ca dupa o luna poate spera ca se vor putea redeschide instalatiile si la Pitesti.

"Nu stiu cati bani vor fi necesari pentru deschiderea de la Pitesti a productiei, sunt doua variante, una cu Petrochimia incorporata, a doua cu Petrochimia si Rafinaria incorporate. Trebuie un studiu real. Eu spun ca Petrochimia si Rafinaria nu sunt moarte, asta era ideea PCC-ului. Trebuie sa refacem strategia si fluxul Oltchim, linia Valcea - Pitesti, cu Rafinaria si Petrochimia de aici incorporate. Si eu cred 50 la suta ca intr-adevar in 15 octombrie ei, la Valcea, vor da drumul la instalatii daca nu se intampla ceva neprevazut", a mai declarat Marian Dumitru.

Salariatii care au asistat la discutiile dintre noul director al Oltchim, Mihai Balan, si liderii de sindicat i-au transmis managerului unitatii ca situatia lor financiara este "dezastroasa", iar angajatii au ajuns la disperare.

"Solutia nu este la domnul director Balan, daca nu se intelege cu domnul Florin Georgescu, tot degeaba e. Fiindca domnul Balan este reprezentantul Guvernului si asta se vede. Eu zic ca sunt numai promisiuni, suntem fara bani de doua luni, aud ca ne da doar tichetele. Au inceput scolile, avem de platit rate, suntem la limita rezistentei, suntem in disperare, suntem intr-o situatie dezastruoasa. Eu cred ca Oltchim va reporni pe 15 octombrie, cat priveste Petrochimia este la noi, dar ar trebui sa ia si rafinaria. Fara rafinarie nu poate functiona Oltchim decat 60 la suta din capacitate si depinde de OMW Petrom daca ne da inapoi rafinaria", a declarat un muncitor.

La ora transmiterii acestei stiri, intalnirea dintre noul director al SC Oltchim si salariatii diviziei Petrochimice Bradu - Pitesti s-a incheiat fara incidente.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri